Hae
My Project Is Me

Kyky vai Ego edellä

Kysymys: Kuntosalialoittelija tässä hei, Olen miettinyt että millaisella painolla olisi hyvä aloittaa maven harjoitteleminen.

 

Vastaus: Joku 60kg on varmaan ihan hyvä. Terkuin kokenut treenaaja ja monet muut kanssatreenaajat.  

 

Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää? Vai herättääkö mitään? Minulla ainakin herätti ja luojan kiitos joku uskalsi olla valtavirtaa vastaan ja sanoa että jos ei ole mavetellut (eli tehnyt maastavetoja salilla) pelkkä tanko on alkuun ihan riittävä. Ja itse asiassa se 20kilon tankokin saattaa olla liikaa, sanon minä.

Eihän tuolla edes kehity

Tämä löyhästi lainattu keskustelu on ihan totisinta totta ja kuten niin moneen kertaan olen sanonut, ei tieto lopu nykymaailmasta kesken mutta sitä pitää osata tulkita oikein, itselleen sopivisissa mittasuhteissa. Kaikki mitä ihmeellisessä internetissä kirjoitellaan kun ei satu olemaan totta. Tämän todistaa myös yllä oleva keskustelu missä aloittelija kysyy apuja kokeneemmilta konkareilta ja saa yleiseksi vastaukseksi jotain sellaista, mikä ei missään nimessä ole oikein vasta-alkajalle.

On hienoa että nykyään on olemassa erilaisia foorumeita, missä kysyä apuja tai neuvoja. Se on tosiaan nykyajan ilo että myös kirous, sillä aina löytyy joku joka jaksaa alkaa kiusata heikompaansa. Otetaan esimerkiksi aloittaja, joka ei ole tottunut mavettaja. Ja sitten kun hän vihdoin julkaisee mavekuvansa (tai -videonsa) niin joku tulee pätemään kuinka pitäisi olla isommat painot kun eihän tuolla edes kehity. Aloittaja voi kokea tavatonta epäonnistumista vaikka alkuun oli intoa täynnä oppimastaan uudesta jutusta tai vaikkapa 60kilon ennätyksestään, minkä muut kokevat vain kohtuullisena aloituspainona.

Kyky vai ego edellä?

En itse ole aikoihin pitänyt minkäänlaista ääntä käyttämistäni treenipainoista. Loppupeleissähän sillä ei pitäisi olla kenellekään muulle minkäänlaista merkitystä millä painolla esimerkiksi kyykkään tai millä mavetan. Ainoa kenelle niillä painoilla on merkitystä olen minä itse, jos haluan tarkastella treenin nousujohteisuutta. Vastaan kyllä jos joku sattuu kysymään mutta harvemmin kyselee.

Loppuun haluan todeta että toivottavasti alkuperäinen kysyjä ei luottanut yleisimpään vastaukseen tai ainakin treeneihin päästyään totesi että 60kg on oikeasti aika paljon painoa maasta vedettäväksi ihan aloittelijalle. Ai miksi? Siksi että en itsekään maveta kuin  80kiloa sarjoissani ja se on kuitenkin “vain” 20 kiloa enemmän kuin tuo suositeltu aloittelupaino, mihin tosiaan riittää varsin hyvin se pelkkä tanko tai vaikka vähäisempikin määrä.  Itse ainakin aloitin aikanani ihan ammattilaisen ohjeistuksella pienistä ”jumppatangoista”, missä oli painot valmiiksi kiinni. Vasta tekniikan kehityttyä sain luvan siirtyä ”oikeisiin välineisiin”.  Mieluummin terveys ja tekniikka, kuin ego edellä, eikö vain – kyllä sitä kehitystä nimittäin tulee tapahtumaan vaikka aloittaisikin aloittelijan painoilla.

4 kommenttia

 1. Vickan kirjoitti:

  Hurjaa miten huonoja neuvoja ihmiset antava toisilleen. 60kg on aivan liian iso aloituspaino maastavedon harjoitteluun. Ensin pitäisi edes opetella se liikerata ennen kun koskee painoihin.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Eikö vain. On oikeastaan pelottavaa miten paljon kaikkea ”tietoa” on tarjolla ja miten helppoa kaikkeen on varmasti myös haksahtaa.

 2. N kirjoitti:

  Itse huomasin aikanaan että maastavetotekniikka ei ollut ihan kunnossa vaikka n. 100kg nousi, niin siitä treenasin vuoden verran pelkkää tekniikkaa, alkuun pelkällä tangolla ja sitten 50kg:lla koko sen vuoden ja ihan kohtuullisia tuloksia on ”siitä huolimatta” saavutettu… 😀 Mutta aina tuntuu löytyvän näitä joilla ihmeellinen tarve päteä, mulle päinvastoin tietäjät tulee nykyään aina kertomaan että treenaan liian isoilla painoilla ja kaikki mitä teen on tosi vaarallista. Ennen ne samat tyypit sanoi etten kehity jos treenaan niin kuin treenaan.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos kun jaoit tämän tarinan täällä, opettaa meitä muitakin ja antaa ennenkaikkea tärkeän muistutuksen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.