Hae
My Project Is Me

Toivepostaus: Kun keto loppuu, lihooko heti

Monen ketoilijan pelko on että kun ketoosi loppuu, palaavat myös kaikki kadotetut kilot. Itse ainakin muistelen lukeneeni jotain tämänkaltaista ja myös miettineeni miten mahtaa käydä kun keto(dieettini) loppuu. 

Ketoosi on tila, mihin elimistö hakeutuu joko energian tai hiilihydraattien rankalla rajoittamisella. Ketogeeninen ruokavalio pyrkii ketoositilaan rajoittamalla hiilarin saantia. Usein paino putoaa, varsinkin alussa, nopealla tahdilla ja oikein toteutettuna painosta suurin osa lähtee kehoon kertyneestä ylimääräisestä rasvasta. Ja nimenomaan ylimääräisestä. Vaikka ketoosi tilana voi olla tavoiteltu muustakin kuin laihdutussyistä, puhun tässä yhteydessä aiheesta nimenomaan painonpudotuksellisesta näkökulmasta hiilihydraatteja rajoittamalla. 

Kun keto loppuu niin lihooko heti? Ei liho mutta paino nousee kyllä jonkin verran nesteiden kertymisen myötä. Ehkä tiesitkin että yksi hiilihydraattigramma sitoo itseensä nestettä tuplasti sen mitä muut makroravinteet (rasvat ja proteiinit). Kun hiilareita ei ketogeenisessa ruokavaliossa juurikaan nautita, on kehossakin tavanomaista vähemmän nestettä kertyneenä esimerkiksi lihaksistoon. Painonnousu ketoosista poistuttaessa on siis puhtaasti matematiikkaa ja kertynyt paino nestettä, ei suinkaan rasvaa. eli vastauksena kysymykseen, ketoosista poistuttaessa ei välittömästi liho. Itselleni kertyi loman aikana painoa noin 1,5 kiloa vaikka melko huolettomasti rankan dieetin jälkeen söin. Postauksen kuvat on otettu loman jälkeen. 

Jos laihtumisen jälkeen (oli se sitten toteutettu miten tahansa, ketoosin kautta tai jotenkin muutoin) palaa takaisin niihin elämäntapoihin mitä toteuttu ennen laihtumistaan, tulee todennäköisesti kuitenkin lihomaan. Jokainen, joka on joskus joutunut laihduttamaan on lihonut jostain syystä. Kun ainon haluaa pitää hallinnassa loppuelämän, pitäisi oppia hallitsemaan niitä syitä mitkä lihomiseen ovat johtaneet. Syitä voi olla monia mutta yleensä ne kiteytyvät tuttuun lauseeseen liiasta energiansaannista omaan kulutukseen nähden.

Vaikka painoaan olisi pudottanut ketoosilla, se ei kuitenkaan tarkoita ettäkö ketoosissa pitäisi elää tiukasti loppuelämä. Ketoosi tilana katkeaa kyllä, kun hiilihydraatteja syödään yli oman henkilökohtaisen sietorajan mutta sen katkeaminen ei tarkoita että lihominen alkaisi. Kuten yllä todettu, lihomisen syyt ovat todennäköisesti jossain muualla kuin yksittäisissä hiilihydraateissa.

15 kommenttia

 1. memmu kirjoitti:

  Voi kun näytät hyvältä! =)

  Sinusta motivaatiota saaneena lähdin omatoimisesti karsimaan hiilareita omasta ruokavaliostani. En toki täysin radikaalisesti, mutta aika hyvin lähti paino putoamaan.
  Nyt ongelma ollut, että vatsantoiminta takkuaa ja P A H A S T I… Mun oli pakko ottaa ruisleipä takas päivittäiseen käyttöön.
  Kysyisin siis, että kuinka ketoilijat saa vatsan toimimaan edes päivittäin?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Voi kiitos ja mikä kunnia toimia inspiraation lähteenä. Olen äärimmäisen otettu ?

   Vaikka osa tuntuu olevan sitä mieltä että ketoosi ei vaikuttaisi vatsantoimintaan niin uskallan olla eri mieltä. Ruokavalion muutos voi olla elimistölle iso juttu. Monesti muutos on vielä radikaali ns. Normiin verrattuna eikä ole ihme jos vatsa vetää jossain vaiheessa vähän juntturaan.

   Ruokavaliovalinnoilla voi olla paljonkin merkitystä. Kuitupitoisuudet eri kasviksissa ovat erilaiset ja jo näillä valinnoilla voi olla merkitystä. Myös riittävä vedenjuonti, ylipäätään riittävä energiansaanti sekä myös lantiota liikuttava liike, kuten kävely riittävissä määrin on tärkeää. Myös psyllium on hyvä ja hiilariton lisäkuidunlähde kokeiltavaksi.

   Tässä ainakin muutama vinkki kokeiltavaksi tai ainakin ajatuksissa työstettäväksi. Tsemppiä matkaan!

 2. Outi kirjoitti:

  Todella kaunis treeniasu ?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos ❤️ Ensimmäistä kertaa testasin ICIW:n vaatteita kun hyvän tarjouksen perässä tilasin.

 3. Mara kirjoitti:

  Kyllä Lihoo

 4. Marja kirjoitti:

  Miksi se ketoruokavalio pitäisi lopettaa?
  Kituketoruokavaliolla voi tulla niitä vatsaongelmia, oikein suunnitellussa ketoruokavaliossa hiilihydtraatit korvataan rasvalla, mieluiten eläinrasvalla. Itse olen ollut ketoruokavaliolla nyt yli 11 vuotta, tosin ihan lääkärien ohjeistamalla ja vatsa toimii ja terveys on hyvä.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Ei sitä tietenkään pidä lopettaa, mutta toisilla voi tulla syystä tai toisesta halu tai tarve siirtyä ketoruokavaliosta johonkin muuhun joko kokonaan tai väliaikaisesti.

   Mielenkiinnosta kysyn myös perustetta eläinperäisten rasvojen suositteluun. Valtaosa rasvoista kun oman käsityksen, ja yleisen ohjeistuksen, mukaan kerätään erilaisista pähkinöistä, avokadosta ja laadukkaista öljyistä eli kasviperäisistä vaihtoehdoista.

 5. Keto kirjoitti:

  Eli olet ketoillut jotenkin väärin, jos vatsasi ei ole toiminut kunnolla.
  Ketoilussa syödään erittäin paljon vihreitä kasviksia, rasvaa, maltillisesti proteiiniä ja minimaalisesti hiilareita.
  Ruisleivässä, ei ole mitään terveellistä tai mitään mitä ihmisen elimistö tarvitsisi.
  Olikohan koko postauksesi vain trollausta

  • myprojectisme kirjoitti:

   Vastasinkin jo omat vinkkini, missä totesin että en ihmettele jos vatsa jossain vaiheessa vetää juntturaan. Toisilla tilanne voi taas olla päinvastainen vaikka noudattaisi tismalleen samaa ruokavaliota. Elimistö ja sen toiminta on mielenkiintoinen kokonaisuus, mitä tuskin kukaan tässä maailmassa täysin ymmärtää.

 6. Marja kirjoitti:

  Ketogeenisia ruokavalioita on useampia, kannattaa tutustua lääkärivetoisiin tyyleihin, joita on vaikkapa Ruotsin Sosiaalihallituksen tutkima ja hyväksymä LCHF ruokavalio. Siemenöljyt eivät ole lajinomaista ruokaa ihmiselle ja varsinkin kilpirauhasen toiminnalle vahingolisia. Eläinrasvat on jo kauan aikaa sitten päästetty pannasta eli tutkimusten mukaan eivät aiheuta sairauksia.

 7. Tuija Kauro kirjoitti:

  Hei olen ketoillut 5 kk painoa -15 poissa. Vatsa ongelmia myös. Olen pyörätuolissa joten liikkuminen minimissä. Nyt paino ei putoa 2 viikkoon. Annappa hyviä reseptejä aamu päivä ja iltaruuaksi.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hei, Ja pahoitteluni etten ole sinulle aiemmin vastannut. Se ei suinkaan ole ollut tarkoitus vaikka rehellisyyden nimissä en ammattitaidon puuttuessa uskalla lähteä konkreettisesti tai yksityiskohtaisesti neuvomaankaan. Sinulla on pitkä matka jo takana ja muutosta on syntynyt eli teet asioita aivan varmasti oikein. Jossain vaiheessahan aina tulee näitä suvanteita, kun homma tuntuu ettei etene ainakaan niissä määrin mitä itse odottaa. Totuus on että sitä muutosta tapahtuu kuitenkin koko ajan. Tylsää, mutta totta. Tsemppiä siis sinulle jatkoon, kyllä se sieltä taas lähtee laskemaan jos laskettavaa vielä on 🙂

 8. Eve kirjoitti:

  Mulla ei ole ollut yhtään mitään vatsaongelmia tämän ruokavalion kanssa. Päinvastoin ilmavaivoja ei ole juuri yhtään 😀 Vatsa ei ole ummella eikä toistepäin. Olen kovasti tykännyt vaikka paino ei juuri ole nyt tippunut.
  Ja kyllähän sitä lihoo jos palaa täysin siihen samaan minkä sen lihomisen alunperin on aiheuttanutkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.