Hae
My Project Is Me

Ruokavaliotekstiä

Moi,

Ajattelin vielä tälle päivälle jatkaa hieman näitä ruokavalioasioita kun kaikki ajatukset ei koskaan mahdu yhteen kertaan. Jos tätä blogia tutkii taaksepäin niin käy ilmi että ruokavalioni koostuu melko pitkälle erilaisista kasviksista, hedelmistä ja erilaisista proteiininlähteistä (kala, kana, kananmuna, raejuusto, maitorahka). Pastaa tai riisiä en juurikaan syö ja jos syön niin pyrin syömään täysjyvää sen terveellisyyden vuoksi. Leivän olen jättänyt lähestulkoon kokonaan pois ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä että se aiheuttaa itselleni jonkinasteista riippuvuutta; voisin syödä leipää vaikka kuinka paljon ja leivänsyönti vain aiheuttaa halun syödä kaikkea muutakin mahdollista.

En ole kuitenkaan kieltänyt itseltäni minkään raaka-aineen tai ruoka-aineryhmän syömistä vaan syön jos siltä tuntuu. Ja pakko tässä vaiheessa todeta, että harvoin kaipaan ruoan kanssa pastaa tai perunaa tms. Paljoltihan tarvittavat lisukkeet riippuvat syötävästä pääruoasta (en minä söisi jauhelihakastiketta kasviksilla, kyllä se vaatii pastaa tai perunaa). Olenkin oppinut kokkailemaan sentyyppisiä ruokia että lisukkeeksi käy mainiosti myös pelkät kasvikset ja salaatti.

Tämä on ihan henkiökohtainen mielipiteeni ja ymmärrän eriävät näkökannat mutta mielestäni kaikki laihdutusmetodit (karppaus, kalorinlaskenta, edesmennyt painonvartijat, zone yms.) tähtäävät samaan lopputuloksen (samantyyppiseen ruokavalioon) erilaisin metodein toki. Siinä missä toisessa lasketaan kaloreita, lasketaan toisessa hiilareita – yksi sallii rasvat mutta rajoittaa hiilareiden syöntiä niin toinen sallii kaiken mutta rokottaa enemmän tiettyjen ainesosien syömisestä. Edes karppauksessa ei suositella pekonin ja makkaran syöntiä loputtomiin vaan ideologisesti siirryttäisiin syömään pääsääntöisesti hyvälaatuista rasvaa, kasviksia ja vähärasvaista lihaa. Sama siis pätee kaikkiin olemassaoleviin laihdutusmetodeihin joiden on tarkoitus jäädä elämäntavaksi; Syö paljon kasviksia, sopivasti hyviä rasvoja sekä hyviä proteiininlähteitä (ja täysjyvää muissa kuin ketokarppauksessa). Se missä suhteessa mitäkin syö on jokaisen henkilön oma asia – pääpointti on että olo on kylläinen, virkeä ja elimistö pysyy terveenä.

Itse koen että olen löytänyt hyvän balanssin syömisissäni joskin opeteltavaa edelleen on. Syön usein, syön itseni kylläiseksi enkä kiellä mitään – siinä ehkä ne keskeisimmät jutut ruokavaliossani. Mitään erityisiä mielihaluja ja ruokahimotuksia ei kuitenkaan ole esiintynyt, joten jotain täytyy mennä oikein. Silloin tällöin toki herkuttelen (ja toisinaan oikein mässäilen) mutta se kuuluu elämään. Hallittu herkuttelu on kuitenkin ehkä se yksittäinen eniten opettelua vaativa syömäpuolenasia ja  tulen kyllä varmaan palaamaan tähän vielä tässä ennen joulua kun namituskausi on kaikkein kukkeimmillaan 🙂

Eilen muuten söin pitkästä aikaa leipää ja vielä ruoan kanssa, aasialaista kanakeittoa. Tulevaisuutta ajatellen aion vakaasti ”opiskella” leivän, puurojen ja pastojen/riisin/perunan syömistä, jotta voin aikanaan tarjota hyvän esimerkin pojalleni. Haluan ehdottomasti että koko perhe voi syödä samaa, terveellistä ja ravitsevaa, ruokaa.

Alla jokatapauksessa kuvaa vielä kanakeitosta (reseptistä tulen tekemään eillisen postauksen):

2 kommenttia

  1. Anonymous kirjoitti:

    Moikka ! Kiitos inspiroivasta blogista, löysin tämän noin viikko sitten ihan sattumalta. Itselläni samanlainen elämäntapa, rakastan urheilua,salillakäyntiä,cyclingia,juoksua, combattia.. ja laadukasta ruokaa!!! (myös tykkään herkuista, tosin karkinsyönnin lopetin vuoden alusta.) Kesään mennessä toivon nipistäväni sixbackin esiin! Aina on jotain projektia.Haluanpa jaata vinkin eräästä erittäin maukkaasta (ah) jauheliharuoasta, jonka kanssa ei tarvi ainakaan mun mielestä pastaa tai perunaa :)Eli..- PAISTA Naudan paistijauhelihaa n. 200g + hiukan mausteita LISÄÄ sitten pannulle kypsän jauhelihan joukkoon…- (noin 100g) X-tra cottage cheese 2.5% -raejuustoa (vaatii tämän nimenomaisen tuotemerkin!juuri oikea maku ja koostumus, juusto joka sulaa paitsi suussa myös pannulla..)- Heinz-ketsuppia runsaasti – maustekurkkuja kuutioina- mahdollisesti hieman ananas-palojaTarjoile raikkaan jäävuorisalaatin päällä. Avot, ihan järkyttävän hyvää 🙂

  2. jennie kirjoitti:

    Kiitos sinulle Anonyymi sekä siitä että käyt lukemassa että ruokavinkistä. Kauppareissu häämöttää sopivasti muutaman päivän sisään ja varmaan siis herkkusi pääsee vielä tälle viikolle kokeiluun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.