Hae
My Project Is Me

Viikko maidotonta takana

Moi,

Tänään on maidotonta elämää takana yksi kokonainen viikko. Tai no, olisi ellen olii hakahtanut maitotuotteisiin vahingossa. Tämä onneton sattumus tapahtui viime tiitaina kun asiaa sen enempää ajattelematta söin paistopisteen karjalanpiirakan. En edes asiaa ajatellut sillä hetkellä vaan vasta hieman myöhemmin että niin, olikohan siihen päälle levitetty voisulaa ja asiaa tarkastaessani kävi ilmi että maitoa on käytetty jo leivontavaiheessa. Koin taas kertaalleen ahaa-elämyksen, sillä kyllähän suurinosa kotonakin tehtävistä pulla/leipätaikinoista maitoon leivotaan. Siispä tutkimaan myös leipäpaketteja hieman tarkemmin, joista moni meillä kotona olevista sisälsi tai saattoi sisältää maitoa. Mitä tästä opimme, ne tuoteselosteet ovat sitävarten että ne luetaan.

Tässä kuvassa ei ole maitoa

Tässä kuvassa ei ole maitoa


IMG_2957

Vaan tässäpä on


Ja tässä

Ja tässä

 

Aoitetaan siis uudestaan alusta, tänään on maidotonta elämää kulunut yksi ja puoli päivää. Sitä edeltäneet päivät ovat olleet suurimmaksiosaksi maidottomia mutta tässätapauksessa melkein ei ole tarpeeksi. Haasteellisimmaksi ateriointikerraksi on odotusten mukaisesti tullut mikä tahansa kerta, jolloin olisin normaalisti syönyt maitorahkan. Vaikka kuinka teen aamusmoothien ja lisään sinne jotain kasviperäistä proteiinijauhetta niin joudun  aina syömään lisäksi jotain. Lisäksi tässä kaikessa on ”tekemisen vaiva” sillä yhtä proteiinipitoista, hetivalmista, välipalaa en ole keksinyt (ja täytyy myöntää etten vielä edes kovin ole yrittänyt). En silti haihattele (ainakaan toistaiseksi) maitorahkan perään ja elämä ilman maitorahkaa vaikuttaa olevan mahdollista. Näistä korvaavista aterioista/tuotteista taidan kirjoitella joku toinen kerta tarkemmin.

IMG_2948

Toisaalta maidoton sujuu melko näppärästi, oikeastaan ehkä jopa helpommin kuin oletin. Olen mielessäni verrannut tätä usein kokeiluuni gluteenittomasta ja näiden kahden välillä täytyy kuitenkin todeta maidottoman olevan näistä kahdesta se haasteellisempi. Luulen että syy tälle on yksinkertaisesti siinä että maitoperäinen proteiini (rahka, raejuusto, hera) on näytellyt ruokavaliossani ja kokonaisproteiininsaannissani niin suurta osaa. Epäilenkin että kokonaisproteiininsaantini on tälä hetkellä alhaisempaa kuin mitä se on ollut. Liian pieneksi en usko sen kuitenkaan menneen mutta voisihan tässä joku päivä asiaan ihan paneutua tarkemmin. Laskelmia siis luvassa.

IMG_2967

Kun maito (tai mikä tahansa muu raaka-aine) jää pois, karsii se väistämättä syötävien tuotteiden kirjoa. Erityisesti monet valmistuotteet (ruoat, leivät, leivonnaiset..) saavat jäädä ihan rauhassa kauppaan. Yhden ainesosan karsiminen on kuitenkin vielä helppoa verrattuna siihen että niitä olisi useampi. Vaikka gluteeniton olisi ajatuksen tasolla helppo yhdistää tähän niin mielessäni olen silti moneenotteeseen ruispalaa mutustaneena miettinyt että onneksi saan sentään syödä tätä. Tai ehkä se gluteenitonkin vielä menisi, jäisihän jäljele kaura ja muita viljoja mutta entäs sitten kokonaan viljaton. Maidoton ja viljaton paleotyyppinen ratkaisu.. Ja jos siitä jättäisi vielä palkokasvitkin pois; herneet, linssit, pavut, soija.. kuten monissa paikoissa suositellaan. Tässä olisi jo haastetta!

IMG_2987

Mitään erityisiä tuntemuksia en toistaiseksi ole maidottomassa kokeilussani huomannut. On totta että sellainen mahan järjetön turvottelu on ollut poissa mutta se voi johtua maidottoman lisäksi monesta muustakin tekijästä eli en vielä lähde hehkuttamaan maidottoman puolesta mutta jatkan kokeilujani – niitä tuoteselosteita hyvin tarkkaan syynäten. Niin tarkkaan että kaikki, jotka edes saattavat sisältää maitoa, pysyvät nyt tiukimman koejakson ajan kieltolistalla.

Tämä ei nyt käy päinsä

Tämä ei nyt käy päinsä

6 kommenttia

 1. Sannuli kirjoitti:

  Itsellänikin tuotti suunnatonta päänvaivaa löytää nopea tuote välipaloille josta saisi proteiinia. Onnistuin löytämään kaupasta Korpelan valmiiksi paistettuja broilerikuutioita jotka ovat olleet korvaamaton lisä välipaloihini. Itse en minkäänlaisiin valmisruokiin ole koskenut vuosiin ja leikkeleetkin ovat jäänet pois sillä syynään kovin tarkasti tuoteselosteet. Nämä pienet pallerot ovat aiheuttaneet taloudessamme todellista epäuskoa, sillä ne eivät sisällä mitään muuta kuin broileria vettä ja pikkaisen suolaa. Ei yhtään e-koodia tai muuta turhaa. Suosittelen kokeilemaan 🙂 Meidän Citymarketista löytyy kinkkusuikaileiden yms. luota.

 2. Hanna kirjoitti:

  Jep, itsellänikin päänvaivaa tuottaa tuon rahkan korvaaminen. Maidon juominen ja käyttäminen muuten oli helpompaa jättää pois, mutta palautusrahkasta on tullut niin osa arkea, että en ole sitä vielä jättänyt pois, koska en ole keksinyt tilalle mitään muuta. Proteiinijauheet/juomat eivät myöskään käy, vaikka olisivatkin maidottomia, ihan vaan maun takia. Millään en saa alas pahanmakuista proteiinijuomaa enkä haluakaan elää niin, että väkisin vedän jotain pahoja litkuja ja ruokia, koska pidemmän päälle tiedän, että se ei tule kauaa pysymään. Mielenkiinnolla jään odottamaan postaustasi rahkan korvaamisesta 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ei sitä todellista elämää olekaan rahkapurkin tälläpuolen mutta jotain yritetään koko ajan kehitellä – mielellään vielä hyvänmakuisena 😀

 3. Aino kirjoitti:

  Tsemppiä!! Ja toi on kyllä oikeasti totta, että tarkkana pitää olla – ihan hirveän monissa jutuissa nimittäin on maitoa, vaikkei heti tulis ajatelleeksikkaan 🙂 Eikä ne maidottoman vaikutukset heti näykkään vaan useimmilla vasta parin, joskus jopa neljänkin viikon kuluttua. Rahkan korvaaminen on kyllä varmasti aikamoinen haaste ja varsinkin jos ei halua edes soijatuotteita käyttää (kuten minä.. :D) niin joutuu oikeasti käyttämään mielikuvitusta. Mä itse kaipaan oikeastaan ainoastaan jotain minkä sekaan nakkaisin marjat sillä niiden syöminen on huomaamatta jäänyt kun ei rahkaa/jugurtteja tule enää syötyä…buuu :/

  • jennie kirjoitti:

   Juuri kaverille eilen sanon että alan kohta kyttämään broiskun fileetkin ettei sinne ole joku törkkinyt maitoa sekaan :D:D Pidän yllä kokeilua ja katson mitä tulemna pitää, joko tulosten kanssa tai ilman (tietämättä nyt oikeastaan enää että kumpaa toivoisin enemmän..)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.