Hae
My Project Is Me

Terveiset kotikaranteenista

Kuten otsikosta voi päätellä, vietän aikaani tällä hetkellä omaehtoisessa kotikaranteenissa. Palasin aiemmin tällä viikolla mummoni luota Skotlannista ja siitä hetkestä starttasi omaehtoinen kotikaranteeni.

 

Muuttoapuna Skotlannissa -Kotikaranteenissa Suomessa

Pitkien pohdintojen jälkeen, päädyin auttamaan iäkästä isoäitiäni, vaikka se samalla tarkoitti matkustamista koronariskimaahan. Mummoni, joka vietti koronatilanteen vuoksi koko keväänsä Suomessa, sai kesän aikana Skotlannin asuntonsa myytyä. Asunnon luovutuspäivästä sovittiin sopivan pitkälle mutta vallitsevan epidemiatilanteen vuoksi tuo päivämäärä tuntui kuitenkin tulevan liian nopeasti vastaan. Läheisistä sukulaisista ja tuttavista minä olin ainoa, jolla apuunlähtömahdollisuus oli. Niinpä eräänä torstai-iltapäivänä, muutamien asioiden varmistuttua, varasin lennot ja jo perjantaina olin matkalla. Enpä olekaan ennen tällaisella vauhdilla reissuun lähtenyt ja perille päästyäni olinkin alkuun aivan pihalla esimerkiksi vasemmanpuoleisen liikenteen sekä skottiaksentin kanssa.

Viisiöisen reissun aikana täytettiin useita kymmeniä pahvilaatikoita, ajettiin turhaa tavaraa sekä kaatopaikalle kuin hyväntekeväisyyteenkin että myytiin isoja huonekaluja paikallisella facebook-kirppiksellä. Voitte vain kuvitella, miten paljon tavaraa löytyy yli 40 asumisvuoden jälkeen kaksikerroksisesta kolmen makuuhuoneen asunnosta. Paljon. Päivät sujuivatkin työntäyteisesti eikä muutamaa pakollista asioidenhoitoreissua sekä ruokakaupassakäyntiä lukuunottamatta ulkomaailmaa tullut nähtyä.

 

 

Koronatilanne muualla – Näin voisi olla myös meillä

Nuo muutamat kerrat kuitenkin näyttivät sen, millainen todellisuus meilläkin täällä Suomessa voisi vallitsevasta koronatilanteesta johtuen olla tai tulla, jos asioihin ei puututa. Ruokakauppoihin ja useisiin muihin tiloihin joutui lähes aina jonottamaan, sillä asiakasmääriä oli rajattu pieneksi turvavälien varmistamiseksi. Siellä missä mahdollista, sisäänmeno ja ulosmenoreitit oli eriytetty selkeästi toisistaan. Käsidesiä oli kaikkialla ja osassa paikoista oli myymälähenkilökuntaa vahtimassa että asiakkaat sitä myös käyttävät. Lisäksi kasvomaskien käyttö julkisilla paikoilla oli pakollista ja turvaväleistä pidettiin huoli. Jostain syystä useassa paikassa oli kielletty myös autolla oikealle kääntyminen, mikä oletettavasti liittyy paitsi mahdolliseen liikenteen tukkimiseen myös jollain tavalla noihin kulkuväyliin sisään-ulosajojen kanssa. Lisäksi tiedän että rajoituksia on myös sensuhteen että montako henkilö saa tavata toisiaan sisätiloissa yhtäaikaisesti jne. Ja nämä ovat kaikki heinäkuun aikana tulleita höllennyksiä rajoitteisiin, mitkä ovat olleet todella tiukat kevään ja alkukesän aikana. Esimerkiksi kampaamot ovat vasta heinäkuun puolivälin jälkeen saaneet avata ovensa, kuten myös muut ei-välttämättömät kaupat ja liikkeet. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon ihmisten liikkumisvapautta jouduttiin rajoittamaan.

omaehtoisessa Kotikaranteenissa 14vrk

Nyt olen kuitenkin omaehtoisessa kotikaranteenissa ja katson Suomen tilannetta ikkunoiden läpi. Kuuntelen nurinaa siitä, että maskeja suositellaan käytettäväksi esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai kaupoissa. Maskien käyttö on pieni teko sen hyväksi, että yhteiskuntaa pysyy auki ja toimivana. Tämä on pieni teko sen hyväksi, että pystymme suojelemaan tuttua tai tuntematonta virukselta.  Meistä jokainen on samassa tilanteessa, ei pahenneta sitä entisestään.

Jos oma maski on vielä hankkimatta, niin kertakäyttöisten lisäksi on myös saatavilla laaja määrä uudelleen käytettäviä kangasmaskeja ja blogikollega Roosa Blom on niistä tehnyt kattavan listauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *