Painonpudotus ensimmäisellä viikolla
Palasin viikko sitten pitkästä aikaa painonpudotusprojektin pariin. Totesin tuolloin että pienesti puristava housunnappi ei ollut mukava tunne ja olotila kaipasi muutoinkin pientä piristystä. Painoa oli vaa’an mukaan 73,4kg (ja pituuttahan minulla on jotakuinkin 162cm). Tänään aamulla kävin jälleen vaa’alla ja tulos oli 73,1kg. Painonpudotus ensimmäiselle viikolle on siis -300g.
Painonpudotus muuttui pettymyksestä onnistumiseksi
Myönnän että ensimmäisen ajatukseni oli pieni pettymys. Petyin siitä, että lukema oli “vain” 300g. Ajattelin että ensimmäisellä viikolla olisi painonpudotus olla suurempikin, sillä usein alussa lähtee myös nesteitä. Suurempi lukema, vaikka vain nesteistä johtuen, olisi ehkä tuonut lisäbuustia alkutaipaleelle erityisenä onnistumisen ilona.
Hyvin nopeasti “vain” 300g painonpudotus muuttui kuitenkin positiiviseksi onnistumiseksi ja sana “vain” putosi pois. Ensinnäkin, paino on laskusuunnassa mikä on tärkein asia. Ei sillä oikeastaan ole edes merkitystä paljonko se menee alaspäin, kunhan menee. Mieluummin hitaasti ja varmasti, vähän kuin huomaamatta, ihan niinkuin se on siihen ylöspäin kivunnutkin. Enkä itseasiassa olisi ehkä suurempia lukemia voinut toivoakaan, sillä en varsinaisesti mitään massiivisia muutoksia ensimmäisellä viikolla tehnyt, eikä se oikeastaan ollut tarkoituskaan.
Aloitin ruokapäiväkirjan pitämisellä
Aloitin ensimmäisen viikon tarkastelemalla omia tekemisiäni, valintojani ja tottumuksiani. Tiesin jo ennakkoon että minun suurin painonhallinnan haasteeni löytyy ruokalautaselta, joten aloitin ruokapäiväkirjan pitämisen. Ruokapäiväkirjani on totuudenmukainen mutta suurpiirteinen enkä esimerkiksi punnitse tai kirjaa ylös ruokamääriä. En, ellen jossain vaiheessa koe sille tarvetta. Tällä hetkellä ruokapäiväkirja saattaa näyttää esimerkiksi seuraavalta (esimerkki viime viikolta)
aamupala 2x weetabix maidolla
lounas porkkanakeitto rahkalla + croissant
Välipala smoothie
ruoka iso salaatti + tonnikalaa ja makaronia
naapurin kanssa omenapiirakkaa
iltapala 2 ruisleipää voilla ja kananmunalla, salaattia ja hunajamelonia
Ei siis tarkkoja määriä, ellei ne ole helposti saatavilla kuten leipien kappalemäärä. En myöskään halua rajoittaa tällä hetkellä mitään, vaan nimenomaan kokemusteni kautta oppia omasta tekemisestäni enemmän vaikka tiedostan sen että kaikki valinnat eivät parhaimmasta päästä olekaan (kuten tässä esimerkissä keiton kanssa croissant). En kuitenkaan halua ajautua kohti jonkinlaista tiukkaa ajatusmaailmaa hyvistä ja huonoista valinnoista.
Koen tässä vaiheessa ruokapäiväkirjan pitämisen hyvänä ratkaisuna, sillä se paljasti minulle ensimmäisellä viikolla sen, mihin tällä viikolla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ja se on säännöllinen ateriarytmi. Varsinkin vapaapäivinä, ateriarytmini saattaa kadota ja johtaa epämääräiseen naposteluun. Toisen viikon teemana onkin säännöllisen ateriarytmin ylläpito.
Ruokapäiväkirja paljastaa totuuden
Ruokapäiväkirjani paljasti myös että herkuttelin erityisen energiapitoisilla ruoilla peräti viitenä päivänä seitsemästä:
maanantai omenapiirakkaa naapurin kanssa
keskiviikko toasteja perheen kanssa
perjantai karkkia, suklaata, sipsejä
lauantai Stockan tarjoilut, karkkia ja McDonald’s ateria
sunnuntai karkkia ja omenapiirakkaa, vaniljakastiketta sekä jäätelöä anoppilassa
Yhtäkkiä tätä katsoessa 300g painonpudotus ei kuulosta paitsi hyvältä vaan oikeastaan hemmetin hyvältä. Jos tarkoituksenani olikin tarkastella niitä tekijöitä, mitkä painoani ovat viimeisten kuukausien aikana nostaneet niin tämänkaltaiset valinnat niitä varmastikin ovat olleet. Tälle viikolle teemana tosiaan on säännöllisen ateriarytmin ylläpito ja tarkastelu miten se vaikuttaa ruokavaliovalintoihin. Jatkan ruokapäiväkirjan pitämistä rennolla otteella ja edelleen ruokavaliota rajoittamatta.