Hae
My Project Is Me

Proteiininlähteitä sosekeittoon (muitakin kuin raejuusto)

Ilmojen viilentyessä lämmittävät keittoruoat alkavat helposti houkuttaa salaattia enemmän. Erilaiset sosekeitot ovat paitsi nopeita, myös helppoja valmistaa ja niitä syödäänkin meillä melko usein. Kasvissosekeitoissa on vain yksi ”vika”, niissä ei useinkaan ole kovin paljon proteiinia.

proteiininlähteitä

Mikä kumman proteiini ja mistä sitä saa

Proteiinia tarvitaan lihasten rakennusaineeksi. Vaikka ei varsinaisesti lihasmassaa kasvattaisi, niin myös niiden olemassa olevien lihasten ylläpitämiseksi riittävä proteiininsaanti on tärkeää. Proteiinia tarvitaan lisäksi myös lähes kaikkien solujen toimintaan ja siten ne ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Yhdessä hiilihydraattien ja rasvojen kanssa proteiinit muodostavat ravintoainepohjan ja ne luokitellaankin kaikki perusravintoaineksi. Riippuen tavoitteesta, proteiinia suositellaan saatavaksi noin 1-2g/painokilo.

 

Proteiinia on lähes kaikessa ravinnossa. Parhaita proteiininlähteitä ovat kuitenkin ne, missä sitä esiintyy luonnostaan paljon. Erityisen paljon proteiinia saa paitsi erilaisista eläinkunnan tuotteista (liha, kala, kana, kananmuna) niin myös monista maitovalmisteista sekä tietenkin lisäravinteista mutta myös osasta kasvikunnan tuotteita. Nyt keskityn erilaisiin lihattomiin vaihtoehtoihin, millä lisään itse usein proteiinia keittoannoksiini. Kuten opimme, proteiini on välttämätöntä elimistön toiminnan kannalta mutta lisäksi se pitää vatsan kylläisenä pitkään.

 

Maitopohjaisia proteiininlähteitä

Aloitetaan helposta ja varmasti monelle tutusta tavasta lisätä proteiinia keittoon ja muutenkin: Raejuusto. Raejuustossa on noin 15g proteiinia/100g, mikä tekee siitä korkeaproteiinisen lisän. Tätä edustaa postaiksen ensimminen kuva.

Toinen runsaasti proteiinia sisältävä tuote on maitorahka. Maitorahkaa monet, myös minä, tankkaavat sellaisenaan esimerkiksi välipalana mutta se on oiva proteiininlisä myös sosekeittoon. Sadassa grammassa maitorahkaa on noin 10g proteiinia/100g. Tästä kuva yllä.

Murustettu feta on herkullinen mutta myös proteiinipitoinen lisä. Mikäli välttelee rasvaa niin Apetinan 8% fetalohko on makunsa puolesta melkein kuin täysrasvainen sisarensa mutta tosiaan kevyempi. Sata grammaa tätä tuo keittoannokseen noin 15g proteiinia. Tästä kuva alla. proteiininlähteitä: feta

 

Muita hyviä proteiininlähteitä

Kvinoa, ja erityisesti paahdettu kvinoa, tuo keittoon myös mukavan proteiinilisän. Tämä onkin listan ainoa maidoton vaihtoehto, mitä melko usein asettelen keittoni keskelle kauniiksi keoksi. Sadassa grammassa kvinoaa on noin 14g proteiinia. Määränä tuo on kuitenkin melkoinen ja yleensä itse lisään kvinoaa keiton päälle noin 50g mikä tuo noin 7g proteiinia annokseen. Kurkkaa miten valmistan paahdetun kvinoan.

Lisäksi haluan vielä muistuttaa että keittoon voi myös piilottaa sekaan esimerkiksi linssejä (proteiinia noin 25g/100g) tai erilaisia papuja. Molemmissa vaihtoehdoissa proteiinilisä soseutetaan sekaan yhdessä muiden kasvisten kanssa.

 

Tässä tosiaan minun keittiössäni yleisimmin käytettyjä poteiininlähteitä viilenevien päivien keittoaterioille. Jos sinulla on joku oma suosikki niin vinkkaa kommenttikentässä meille muillekin.

Jos taas kaipaat keittoideoita niin joitain ikisuosikkejani löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.