Hae
My Project Is Me

Vatsa raskauden jälkeen

Moikka,

Ajattelin hieman yrittää kerätä ajatuksiani vatsanseutua ajatellen. Vatsa on minulla se alue, johon hirmu herkästi peilaan laihtumisiani tai lihomisiani. Yhtälailla myös siis peilaan tietynlaista lihaskuntoa vatsaan vaikkei mitään erityistä lihasrivistöä vielä esillä ole koskaan ollutkaan. Vatsalihasten ohella myös kauniit olkavarret ja pystyssä oleva pyöreä peppu ovat korkealla toivelistalla (toivoenhan ne kaikki saa, eikö vain) mutta jos nyt yritän pitää muutoinkin vaikeasti kasattavissa olevat ajatukseni pelkästään vatsassa.

Raskauden aikana vartalo kokee melkolailla muutoksia, joista ehkä suurimmat koskevat nimenomaan vatsanseutua. Vatsalihakset joutuvat tekemään tilaa kasvavalle kohdulle ja siirtyvät näinollen hivenen sivuun oikealta paikaltaan raskauden edetessä. Vauvan syntymän jälkeen lihakset toki palautuvat takaisin paikalleen. Muunmuassa tämän vuoksi raskauden edetessä suositellaan lopetettavaksi suorien vatsalihasten harjoittaminen kokonaan ja odottamaan tovi ennen harjoitteiden palauttamista ohjelmaan. Palautuminen on täysin yksilöllistä ja oman tilanteensa tarkastaakseen voi tehdä näppärän vatsalihastestin.

Vatsalihasten lisäksi myös iho vatsanseudulla joutuu toki koetukselle venyessään melkoisesti. Myös tämä palautuminen kestää oman aikansa. Muistan enemmän kuin hyvin ensimmäiseltä kerralta että vaikka painoa oli jo pudonnut reilusti, löytyi löysää nahkaa edelleen vielä usean kuukauden jälkeenkin. Tämä ei käynyt ilmi seistessä mutta esim. lankutuksissa huomasi hyvin. Nyt osaan varautua tähän paremmin, enkä siis kauhistu tästä tosiasiasta.

vatsa raskauden jälkeen

Ja toki, raskaus kerryttää myös rasvavarastoja, josta kirjoittelinkin hieman jo aiemmin täällä. Tämäkin katoaa onneksi ajan kanssa, joskin ainakin minä itse joudun (vai saan) tarkkailla ruokavalioni terveellisyyttä mikäli mielin raskauskiloja pudottaa. Päinvastoin siis kuin ehkä jollain toisella, en voi ”syödä mitä tahansa ja silti laihtua” pelkän imetyksen turvin. Toki, imetys varmasti auttaa kilojen karistamisessa mutta laihdutuskeinoksi siitä ei itsellä ole.

Minulla on myös ehkä hivenen kieroutunut suhde vatsani kanssa sillä vaikka peilaankin etenemisiäni sen kautta melko herkästi, on se yhtälailla myös aina osa-alue johon en ole oikein tyytyväinen. Samalla tavalla raskauden aikana toisinaan vatsani tuntui pienen pieneltä ja toisinaan jättiläismäiseltä. Ja sama tarina jatkuu edelleen – minulla voi olla hyvinkin hoikka ja timmi olo kunnes näen itseni sivultapäin. Olen itselleni kuitenkin tällä hetkellä melko armollinen ja totean että harvalla on litteä vatsa kolme viikkoa synnytyksen jälkeen. Yhdeksän kuukauden kasvatuksen jälkeen tarvitaan myös aikaa palautumiseen; Mikä on ottanut aikaa kasvaakseen, ottaa aikaa myös kutistuakseen.

raskauden jälkeen1

Happy – Not so much

6 kommenttia

 1. Asta kirjoitti:

  Sinulle ei tainnut ainakaan kuvista päätellen ilmestyä raskausarpia? Ja tuo vatsahan on upeassa kunnossa, vastahan sinä tosiaan synnytit.:)

  • jennie kirjoitti:

   Ei tullut ei. Ja en tosiaan olekaan huolissani vatsasta, ainakaan vielä tässä vaiheessa. JOs se siinä roikkuu samannäköisenä vielä vuoden päästä niin sitten täytynee miettiä mitä voisi tehdä..

 2. Tuulia kirjoitti:

  Tosi hyvin olet kyllä palautunut raskaudesta…katsoin jo edellisen postauksesi kuvista, että masusi on todella paljon kutistunut lyhyessä ajassa! Ymmärrän kyllä, että omaan silmään vatsanseutu saattaa näyttää sinusta kaikkea muuta kuin hyvältä, onneksi osaat kuitenkin olla armollinen itsellesi niin kuin pitääkin tässä tilanteessa. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos 🙂 Yllättävän hyvin omiinkin silmiin vaikka toki tuo sivuprofiili silti aina yllättää, varsinkin kun olo muutoin on muakamasti hoikka 😀

 3. PikkuMy kirjoitti:

  Sulla ei ole hätiä mitiä, näkisitpä mun mahan…. Raskausarpia TOSI paljon ja löysää nahkaa ja vieläkin pöhötystä ja vimppa vauva 1v 4kk… Töitä teen kuin reikäpää ja kyl se pöhö lähtee mutta se löysä nahka???? Ja arvet ei kyllä lähde 🙁
  No mut tän sain minä ja joku muu jotain muuta, näillä mennään 😉

  • jennie kirjoitti:

   Voi, saan tosiaan olla omastapuolestani tosiaan onnekas tästä tilanteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.