Hae
My Project Is Me

Ensimmäinen kesähaaste

Moi,

On aika siirtyä sanoista tekoihin ja heittää kehiin ensimmäinen haaste tässä kesäkuntoon projektissa. Meitä on aikamoinen porukka kasassa ja vaikka tavoitteissa on yksilöllisiä eroja niin pääsääntöisesti kaikilla on kiikarissa kesäkroppa. Yksi pyrkii pudottamaan vähintään viisi kiloa ja toinen vain muutaman. Jollakulla on enemmän ruokavalioon liittyviä töitä ja eräällä liikuntaan. Joku hakee kokonaisvalatsiat hyvää oloa jne. Yksi asia meitä kaikkia kuitenkin yhdistää ja se on pyrkimys muutokseen.

Monen kirjavan joukkiomme vuoksi haasteet tulevat vaihtelemaan ja ovat kaikille toteutettavissa. Teemat vaihtelevat ja muutokset ovat ensimmäisiä askeleita kohti terveempää minää. Lisäksi aiheeseen liittyvää tekstiä on varmasti luvassa myös muutoinkin kuin aihealuetta noudattaen. Uskoisin että suurin osa meistä on varmasti tehnyt näitä jo muutoksia toiminnassaan jo aikaisemmin tänä vuonna mutta tämä seuraava haaste sopinee vasta-alkajista aina edistyneisiin. Haaste liittyy ruokailuun.

Kuva täältä

Jokaisella meistä varmaasti on ruokavaliossaan jonkinlaisia paheita riippumatta siitä miten paljon sitä olisi siivonnut. Jokaisella on se jokin, jota tulee syötyä aina kerralla hieman liikaa tai hieman liian usein. Se jokin, jonka ei tarvitsisi ihan nautituissa määrin ruokavalioon kuulua. Nyt on aika siivota tämä pahe pois.

Annan esimerkin itsestäni – olen onnistunit melko hyvin karsimaan ylimääräisen (arki)herkuttelun (karkit, suklaat, leivonnaiset, jäätelöt yms.) pois ruokavaliostani. Olen kuitenkin viimeaikoina huomannut että olen korvannut tätä naposteluherkuttelua kuivatuilla hedelmillä. Ikäväkseni nämä nauttimani kuivatut hedelmät sisältävät melkoisesti lisättyä sokeria ja tiedän että tuore hedelmä olisi parempi vaihtoehto. Niinpä siis, oma haasteni on jättää kuivatut hedelmät kaupan hyllylle ja valita vain tuoreita.

Yksi muutos riittää alkuun, ja jos tahtoo niin seuraavalla viikolla voi ottaa oma-aloitteisesti uuden ”food-swapin” jo aiemmin opitun lisäksi. Näin kesään mennessä jo kymmenkunta mahtavaa muutosta omaan arkiruokailuun on tapahtunut kuin huomaamatta! Jotta muutos on mahdollinen on aika tehdä päätös: Minkä paheen sinä vaihdat tänään hyveeseen?

24 kommenttia

 1. MinttuK kirjoitti:

  Hyvä haaste! Mulla noita herkkupaheita on vieläkin vaikka muille jakaa, mutta en taida nyt tehdä sitä virhettä, että karsisin esim. sokerin kokonaan, päätyisin vain luultavasti ahmimaan sitäkin kaksin käsin ensimmäisen repsahduksen jälkeen. Ajattelin, että tällä viikolla jätän kalorit juomatta, ts. jätän colan, mehut, kaakaon jne. pois ja korvaan ne vedellä/teellä. Viikonlopulle jätän kyllä option saunasiiderille tai -colalle. 🙂 Ensi viikolla on siivottava joku muukin pahe, niitä nimittäin riittää! Mutta jospa se onnistuisi tällä lailla yksi kerrallaan. 🙂

 2. vompatti kirjoitti:

  Minäkin haluaisin vielä tunkea tähän haasteeseen mukaan 😀 Omana tavoitteenani paremmat liikunta- ja syömistottumukset, kaikkeen tähän liittyvän ahdistuksen vähentäminen sekä painon pitäminen suunnilleen nykyisissä lukemissa.Syömispelleilyn ajalta minulle on jäänyt se, etten tunne mitään kohtuutta sen suhteen mitä tulee herkkujen syömiseen varsinkaan yksin ollessa. Voin syödä niitä siihen asti, kunnes maha on kuin yhdeksännellä kuulla raskaana ja kipu ihan järjetön. Eilenkin söin kaksi Mars-patukoihin verrattavissa olevaa Lidl-versiota ja melkein puolet jäljellä olevasta sipsipussista.. onneksi herkkuja ei ollut enempää!En huoli kämppääni enää yhtään herkkuja, jotta en niitä yksin ollessani ahmisi. Sen sijaan kärrään ne vaikka poikaystävän luo turvaan ja nautiskelen niistä sitten kohtuullisemmin hänen kanssaan yhdessä vain viikonloppuisin. Arkiherkuiksi siis minullekin tästä lähtien tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, pahimpaan sokerisuklaahimoon voin juoda silloin tällöin vähän kaakaota 🙂

 3. Brego kirjoitti:

  Minun paheeni ovat ehdottomasti kahvileivät. Varsinkin töissä on usein jotain keksejä tms. tarjolla, ja niitähän tulee sitten napsittua. Ne voisin vaihtaa kokonaan pois.

 4. Anonymous kirjoitti:

  Minulla ei makea kuulu enää ku yhteen pv viikossa ja se ei ole muodostunut ongelmaksi. Ongelmana kuitenkin on LEIPÄ. Olisi ok syödä tyyliin 1-2 viipaletta päivässä, (hetken olen jo onnistunut tuolla tyylillä leipää syömään) mutta tänään havahduin että taas tulee vedettyä leipää leivän perään… kai se täytyy vaan jättää kokonaan pois.

 5. Anna kirjoitti:

  Onpas hyvä haaste, ja varmaan kaikille sopiva – voihan tästä muokata tiukan (esim. kaikki makea pois) tai vähän sallivamman (vain yhden- tai kahdenlaiset makeat pois tai sallittua makeilua keraan pari viikossa), tavoitteensa ja oman itsensä tuntien. Minä taidan haastaa itseni tavalla, jonka tiedän olevan realistinen ja saavutettavissa: En syö töissä suklaata tai muuta karkkia, jota on tarjolla, vaan pyrin sen sijaan pitämään hedelmiä mukana, jos tulee oikein kova makeanhimo ja käsi lähtee kohti karkkikulhoa 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Juurikin näin ajattelin, jokainen oman tuntonsa mukaan jättää joko jotain pientä pois tai sitten vetää suurempaa linjaa kuiten vaikka herkuttelu arkisin. Tsemppiä työpöiviin 🙂

 6. Nokkonen kirjoitti:

  Minun paheeni on ehkä ollut suklaa. En ole asettanut mitään hurjia rajoituksia herkuille, ja laihdutuksen alusta meni monta viikkoa täysin ilman herkkuja. Olen hellännyt otetta hieman, ja nyt huomaankin joskus, että viikkoon mahtuu 2-3 suklaa patukkaa. Voisin tuon kyllä karsia puoleen! Ei sitä ny arkena tarvi niin herkutella.

 7. Anonymous kirjoitti:

  Huippu haaste! Minullakin suurin ongelmakohde on leipä, onneksi sentään ruisleipä, muuta en edes syö. Olen jo karsinut leivänsyöntiä siten, että syön sitä pääsääntöisesti vain yhden viipaleen päivässä, aamupalalla. Mutta ne repsahdukset sitten! Ja kun on repsahtanut, niin sittenhän voi syödä vielä toisen viipaleen ja kolmannen ja… Joten, päätän nyt, että mikäli leipää on ihan pakko saada muulloin kuin aamulla, niin maksimi on se yksi viipale kerrallaan. Sen jälkeen on sitten keksittävä jotain muuta mässytettävää. Uskon, että herkkuhetki loppuu kohdallani siihen, sillä kyse on ennen kaikkea tavasta syödä leipää esim. telkkaria katsellessa. Tavoitteena on tietysti luopua tuosta leivän ylimääräisestä syönnistä lopulta kokonaan. Nälkä on sitten asia erikseen, ja siihen voi reagoida jollain muullakin tavalla kuin leipää kiskomalla. :)-Anne

 8. Zeetah kirjoitti:

  Mulla tänhetkinen ruokavalio koostuu pitkälti marjoista, hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljoista, ns. hyvälaatuisista proteiineista ja öljyistä eikä arkisin eikä oikeastaan viikonloppuisinkaan tule syötyä mitään sokeripitoista eikä toisaalta myöskään sipsejä tai mitään valmisruokia enkä myöskään syö leipää, paitsi silloin tällöin itseleivottuja sämpylöitä. Joku varmaan pitäisi mun ruokavaliotani jopa yliterveellisenä. En ole kuitenkaan todellakaan aina syönyt näin vaan opiskeluaikoina tuli syötyä makeaa päivittäin ja aika isojakin määriä. Olen tosi vaihtelunhaluinen luonne ja innostun helposti uusista jutuista, näin myös ruokien suhteen, eli haaste olisi varmaan pitää jatkossakin yleisterveellinen linja, vaihdella vain ruoka-aineita. Niin ja ehkä myös oppia nauttimaan hyvällä omallatunnolla joskus myös tarjolla olevia herkkuja.

 9. Tsemppis kirjoitti:

  Minä päätin jo ennen tätä haastettasi, että pidän herkuttoman huhtikuun. Se tulee olemaan suht rankka koettelemus minulle niin fyysisesti kuin henkisestikin, sillä palkitsen tai lohdutan itseäni herkuilla aina kun on mahdollista. Sipsit, jäätelö, suklaa ja karkit maistuvat. Bulimiataustani vuoksi herkuttelu menee yleensä liiallisuuksiin ja kaiken mättämisen jälkeen tulee huono olo. Koska en kuitenkaan enää bulimiaa sairasta, en mene enää oksentamaankaan, jolloin herkkujen radikaali vähintäminen tai niiden syönnin väliaikainen lopettaminen tuntui ainoalta hyvältä vaihtoehdolta.

  • dietbitch kirjoitti:

   Mulla oli samat taustat kun sulla, ja itse pidin herkuttoman helmikuun. PYSTYIN SIIHEN! Eka viikko on todellakin se kaikista pahin, kun on tottunut syömään herkkuja kokoajan. Mutta jos minä siihen onnistuin, tiedän, että sinäkin onnistut :)! Tsemppiä!

  • jennie kirjoitti:

   No mutta kyllä siihen pystyy! Alku on aina haastavinta mutta kokemuksesta minäkin tiedän että siihen pystyy ja joskus ”katkaisuhoito” on vain se paras tapa. Tsemppiä ihan mielettömästi, sinulla on kyllä kaikkien meidän tuki 🙂

 10. Anonymous kirjoitti:

  Ruokavalioni on pääosin melko terveellinen, mutta olen hyvin perso makealle. Repsahduksia on tullut silloin kun en ole kotona, juuri silloin kun mennään ulos kavereiden kanssa kahville/ravintolaan. Siinä tilanteessa itselleni tulee yllättäen hirveä himo ostella kaikkia herkkuja, vaikka tarjolla olisi niitä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi kun käyn elokuvissa, on aivan ”pakko” ostaa niitä irtokarkkeja.. eihän leffan katsomisesta muuten mitään tuliskaan. :DNiinpä haastan itseni sanomaan tiukasti EI sokeriherkuille. Toki, välillä pidän herkuttelupäiviä, mutta kuria pitää saada tähän hommaan. Eli, vähemmän kerralla ja vähemmän kertoja :DSilvy

 11. Sofia kirjoitti:

  Minäkin olen aika hyvin jo saanut karsittua ruokavaliosta pois ylimääräisen, mutta yksi pahe on nuoremman lapsen imetysajalta jäänyt. Syön kahvihetkellä päivällä joka päivä yhden keksin, jolle annoin vielä imettäessäni vajaa kaksi kuukautta sitten luvan, koska imetys polttaa kaloreita. No, en imetä enää ja keksiherkku on päivään silti jäänyt. Nyt siis tartun tähän ja jätän sen pois, voi sen kahvin juoda päivällä ilman keksiäkin 😉 Kerran viikossa pidän karkkipäivän ja siitäkään ei lipsuta.

 12. Marja kirjoitti:

  Aah, tämä haaste osui kuin nyrkki naamaan 😉 Olen tässä jo jonkin aikaa kamppaillut järkyttäviä suklaahimoja vastaan, ja ikäväkseni myös huomannut, että muutaman päivän onnistunut kieltäytyminen johtaa ennemmin tai myöhemmin kahta kauheampaan repsahdukseen. Olen nyt siit päättänyt olla ostamatta sitä ihanaa Fazeria tai Marabouta, mutta jos sitä suklaata on pakko saada niin mukaan lähtee vähintään 75% kaakaota sisältävä pieni levy tummaa suklaata. Avomies tykkää siitä myös, joten itse ei tule edes syötyä kaikkea ;PLisäksi olen jo alkanut pienentämään annoskokoa. Olen viimeisten viikkojen aikana syönyt itseni ihan ähkyyn useamman kerran viikossa, ja se tuntuu! Minä haastan itseni siis tuplasti :)Tsemppiä kaikille!

 13. haaskalintu kirjoitti:

  Hmm.. olen saanut karsittua ruokavaliosta kahvin, jukurtin, pastat, riisit ym vehnämössöt ja leivän. Herkuttelua on noin kerta viikossa. Sitä yhtä herkuttelukertaa en halua siivota pois, koska se oikeastaan pitää mun muun ruokavalion kuosissa enkä oikeastaan enää tunne siitä huonoa omaatuntoa. Lupaan sen sijaan muuttaa herkkupäivän tottumuksia ja vaihtaa sen ison karkkimättösäkin johonkin terveellisempään ja parempaan. Nyt vaan täytyy miettiä, että mitä herkkua sitä sen sijaan voisi napostella. Samalla voisi pienentää myös herkkusaaliin määrää…

 14. Anneli kirjoitti:

  Justiinsa aloitin itse saman prokkiksen eilen, oma pahe myöskin kuivatut hedelmät, joita voisin lappaa napaan varmaan kiloittain! Tosin omalla kohdalla ongelma on selkeästi siinä, etten ihan miellä kuivattuja hedelmiä/rusinoita/pähkinöitä herkuiksi. Tietty vaikka pikkupaketti rusinoita/kourallinen pähkinöitä menee välipalana silloin tällöin, mutta ruokailujen ulkopuolellahan ne ovat herkkuja. Olin jotenkin profiloinut ne sellaiseksi guilt-free-snackiksi, kuten vaikka hedelmät, mutta eihän ne sitä ole! Eikä oikeastaan edes tee mieli, kunhan en vaan ajatuksissani osta niitä. Tässäpä taas mainio esimerkki siitä, miten psyykkistä jokin mielihalu, tapa yms. voi olla 🙂 Tsemppiä kaikille muillekin yritykseen!

  • jennie kirjoitti:

   Heh – aivan sama juttu se on itsellä. Ne ovat olleet alkuun se terveellisempi vaihtoehto mutta jotenkin niiden käyttäminen on lipsunut ihan käsistä ja siihen on nyt aika tehdä hieman muutosta. Samantyyppiseksi ongelmaksi ovat uhanneet muodostua proteiinipatukat.. Niiden kanssa herkuttelu on onneksi rajoittunut pääsääntöisesti viikonloppuihin mutta eiköhän se yksikin kerta viikossa riittäisi kahden sijaan. Siinäpä haastetta seuraavallekin viikolle 🙂

 15. essu kirjoitti:

  Mulla arkiruokavalio on aika ok, mutta välillä tulee mässäily-napostelu-hetkiä. Vaikka lopulta yritän napostelun lopettaa, nyt välivaiheena voisin yrittää vaihtaa karkit ja keksit hedelmiin, maitorahkaan ja marjoihin.

 16. jennie kirjoitti:

  Ihan mieletttömiä juttuja tulee ilmi tämän haasteen myötä! Täältä saa huisin hyvin ideaa, tukea ja painetta omaan toimintaan. Nytkun lupaukset ovat julki niin ei enää auta perääntyä. Kun itsestä tuntuu vaikealta niin täällä voi ainakin käydä vakoilemassa ja toteamassa että juuri parhaillaan joku muukin kamppailee saman itsekuria vaativat haasteen parissa. En ihan kaikille vielä käynyt henkilökohtaisesti vastaamassa ja pahoitteluni siitä. Teen tämän kyllä mahdollisimman pian. Täällä on kyllä ihan huippu porukkaa 🙂

 17. Anonymous kirjoitti:

  Tää on hyvä haaste,mutta vaikee!! 😀 Mä syön omasta mielestä suht hyvin ja terveellisesti.Oon saanu valkoset jauhot ja sokerit karsittua minimiin eli ne ei enää oo ongelma ja karkkilakon aloitin kuukaus sitten. Mutta silti toisinaan huomaan koululla ottavani jonkin näköistä seka/jyväleipää,joka on oikeasti pelkkää pullamössöä jossa muutama siemen ja jyvä eli nämä veks ja tilalle ruista :)-ellu

 18. Jenni.S kirjoitti:

  Lähden haasteeseen samalla tavoitteella kuin Anonyymi, ja palautan leivän syönnin ”normaalille” 1-2 leipää / vrk tasolle. Nyt huomaan että leivän syönti on lisääntynyt, varsinkin iltapainotteisesti ja iltaiset vatsakivut palannut… Ehkä syyn löytää aika suoraan leivästä.

 19. Anne kirjoitti:

  Itse voisin lähteä mukaan jättämällä herkkujean syömisen YKSIN pois. Eli huonona tapana on herkut ja erityisesti se, etten pysy oikein kohtuudessa niiden kanssa! Olen huomannut, että kun syön seurassa herkkuja, niin eipä niitä tule ahmittua niin paljon, mitä yksin tv:n/tietsikan ääressä istuessa. Vaikka näitä herkkuhetkiä kaverien kanssa olisikin pari vk, on se herkkujen määrä paljon pienempi, kuin mitä ite yksin syöpöttelen. Joten nyt jätän herkkuhetket vain muiden kanssa jaettaviksi!:DPs enpäs ennen ole kommentoinut tänne, mutta pakko vielä sanoa kiitos kannustavasta blogista!:)

  • jennie kirjoitti:

   Kiva että uskaltauduit kommentoimaan 🙂 tuo on muuten hyvä tapa lähestyä herkuttelua ja varmasti vähentää määrän (ja kerrat) ainakin puoleen, ei muutakuin tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *