Hae
My Project Is Me

Miss Knowbody

Moikka,

Kuten ehkä ilmi on tullutkin päädyin siis liittymään salijäseneksi pitkien pähkäilyjeni jälkeen ja ensimmäinen käynti on nyt takana. Varsinaiseen saliohjelmaan ei vielä tällä(kään) kerralla vielä päästy mutta ehkä ihan hyvä niin. Aloitimme koko homman kehonkoostumusmittauksella sekä kuntotestillä. Ja tästä siis on otsikon sanaleikissä kyse – oman kehon tuntemisesta.

Aloitetaan lihaskuntotestistä joka siis käsitti aerobisen kuntotestin juoksumatolla, lihaskuntotestin (vatsat, punnerrukset, kyykyt, lankutus). Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun kuntotestissä käyn vaan aiempaa kokemusta löytyy Vierumäen urheiluopiston testeistä muutamalta edelliseltä vuodelta. Siellä edellämainittujen suoritteiden lisäksi tehdään liikkuvuustesti (venyvyyttä).

Testaus tuli itselle melkoisena yllätyksenä kun tosiaan olin varautunut siihen että katsotaan yhdessä laitteita mutta ei se mitään. Lihaskuntopuolessa testattiin montako kappaletta kutakin suoritetta saa tehtyä 30sekunnin aikana lukuunottamatta lankuttamista, jossa testattiin siis kauanko täysin staattisessa lankussa jaksaa olla. Aerobinen puoli toteutettiin siis juoksumatolla tasaisin väliajoin vastusta sekä nopeutta nostaen. Oman ikäluokkani mukaisesti kaikkien suoritteiden osalta sain arvosanaksi erinomainen eli kyllä kotijumpalla vaan voi saada ihmeitä aikaan!

kuva: http://www.sport-lehti.fi/artikkeli/173/kertooko-sykemittari-totuusen/

Sitten tämä itse kuntotestiä ehkä vielä mielenkiintoisempi testi oli kehonkoostumusmittaus, jollaisen siis tein ensi kertaa. Lähtökohtaisesti kehonkoostumusmittauksella saadaan eriteltyä tietoa lihaksen, luuston, nesteiden sekä rasvan määrästä kehossa. Käytettävä menetelmä oli Tanita-mittaus.

Valitettavasti kohdallani mittaus ei täysin onnistunut sillä rasvaprosentti mittautui aivan alakanttiin  (14,2%) ja vastaavasti nesteet yläkanttiin. Mittaaja kertoi tämän johtuvan mitä todennäköisimmin kehoni hormonaalisesta toiminnasta. Raskauden jälkeen ei kuulemma ole lainkaan epätavallista että näissä mittaustuloksissa osa kehon rasvasta mittautuu muuna nesteenä. Sama virhe saattaa tapahtua kuukautiskierron tiettynä aikana (ja taas kerran voi todeta että kyllä meillä naisilla vain on vaikeampaa).  Todellisempana lukuna omiin mittauksiini, sekä ulkomuotooni, perustuen minun rasvat arvioitiin noin 20%:n luokkaan.

Lihakset ovat jakautuneet vartalossani tasaisesti eli esimerkiksi jalat ovat ihan yhtä vahvat kumpainenkin. Käsissä huomasi pientä eroa oikean käden hyväksi, olenhan kuitenkin oikeakätinen. Eniten lihasta on luonnollisesti keskivartalossa, joka käsittää vatsan, selän sekä rinnan. Kaikenkaikkineen lihasta on n. 81% kokonaismassasta. Jäljelle jäävät prosentit kuuluvat luustolle.

Se kuinka luotettavina näitä tietoja voidaan tuon mittausvirheen vuoksi pitää, en osaa sanoa. Käytännössähän kun rasvan määrä kasvaa, muun massan määrä vähenee. Mittaaja kyllä vakuutteli että lähtökohtaisesti tulos sotkee vain nesteen ja rasvan keskenäiset arvot. Lihaksestahan osa kuitenkin on vettä eikä mistään käy ilmi paljonko tuon lihakseen imeytyneen veden määrä siis on. Ehkä näillä kuitenkin on suuntaa antava arvo. Jos joku siellä on kuitenkin minua viisaampi niin saa kertoa oman näkemyksensä.

Tässä vielä numeerisena taulukkona muutama oleellinen luku
Rasvaton massa    45,1kg (sis. lihas, luu, neste)      ~85%  (josta nestettä n.61%, luuta n.5%)
Rasvan massa       07,5kg (sis. rasva)                      ~15%
YHT.                    52,6kg

Vaikka siis rasvan määrä nousisi noin kymmeneen kiloon (20% kokonaismassasta) on mielenkiintoista silti huomata kuinka vähän rasva todellisuudessa painaa suhteessa kaikkeen muuhun. Jokaisellahan meistä on oltava rasvaa kehossamme ja ihan oikeastu muutaman rasvakilon pudotuksella ei vaa’alla näy merkittävää muutosta mutta vaatekoossa ja yleisessä kiinteydessä kylläkin. Ei siis todellakaan ole aivan se ja sama miten ja mistä se paino lähtee kun laihdutetaan. Tämä on yksi niitä seikkoja, joka jokaisen painon kanssa tuskastelevan olisi hyvä muistaa.

Lisäbonuksena tuo mittaus antoi minulle tiedon siitä paljonko perusaineenvaihduntani on, eli paljonko kulutan tekemättä käytännössä mitään. Olen aina ajatellut tuon määrän olevan melkoisen pieni sillä olenhan melko lyhyt (162cm) ja juuri tällä hetkellä vielä melkoisen hoikassa kunnossa. Oikeassa olin – Mittauksen mukaan saan vuorokaudessa syödä lihomatta/laihtumatta 1340kcal. Luonnollisesti kun tähän lisätään liikunta tai muu aktiviteetti niin sallitun ruoan energiamäärä kasvaa kulutuksen mukaan. Oma arvioni noin 1800kcal päivätarpeesta ei siis ole mennyt yhtään vikaan kun puhutaan painon ylläpidosta.

Näiden tietojen, sekä luonnollisesti omien tavoitteideni, pohjalta käymme nyt torstaina viimein työstämään tuota saliohjelmaa. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä tuleman pitää.

5 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Tosi pieni on kyllä toi sun perusaineenvaihdunta ja tätä siis kauhistelen, koska olen itse saman pituinen ja hoikka, tosin en varmaankaan omista yhtä paljon lihasta, joten varmaan mulle toi luku olis vieläkin pienempi. Kamalaa, en vielä harrasta mitään liikuntaakaan…että silleen.Mutta olis mulla yksi kysymyskin, tohon tekstiin liittyen. Miten käytännössä kannattaisi pudottaa painoa jos haluaa sen lähtevän nimenomaan siitä rasvasta? Mulla kun juurikin olisi tarvetta saada sitä rasvaa pois, ei niinkään painoa. Kiitos jos viitsit vastata, blogistasi löytyy kyllä jo muutenkin kaikkea kiinnostavaa :)!

 2. Anonymous kirjoitti:

  Moikka! 🙂 oon seuraillu jo jonkun aikaa tätä sun blogia, ja aattelin kysyä et voisitko ehottaa muutamaa liikettä/laitetta salilla, millä saa selkä läskit pois? 😀 muute oon iha normaali 170cm/57kg, mutta toi selkä pistäää vihaks :/

 3. Anna kirjoitti:

  Löysin blogisi Jillian Michaelsin dvd-arvioita etsiessäni, ja mitä muuta voin sanoa kuin VAU! Luin blogisi kokonaan läpi parissa päivässä ja olet kyllä saavuttanut huimia tuloksia. Tästä sain rutkasti itselleni motivaatiota – olen hoikka, mutta vähän on varaa kiristyä ja tavoitteena on saada vähän lihaserottuvuutta (esim. tämän postauksen kuvan malilla on aikalailla omiin tavoitteisiini sopiva kroppa). Mahtavaa huomata, että olet ihan parissa kuukaudessa saanut noin suuren muutoksen aikaan – eiköhan sitä itsekin saa tästä vähästä rasvasta ne turhat kiristeltyä pois kevään aikana, varsinkin kun olen laittamassa nyt parit Jillianin dvd:t tilaukseen.Kiitos sinulle, olet mahtava inspiraationlähde, seuraan jatkossakin blogiasi!

 4. jennie kirjoitti:

  Anonyymi: Jos osaisin sinulle vastata yksinkertaisesti muutamalla lauseella miten saada turhat löysät pois ja säilyttää lihakset niin olisin ehkä miljonääri 😉 Lyhykäisyydessään liikunta on se ratkaisu sillä varsinaisessa laihdutuksessa katoaa myös lihasta. Energiavajetta pyritään täyttämään kehon omilla varastoituneilla energioilla niin lihaksella kuin rasvalla. Täällä aihetta hieman sivuutinkin: http://myprojectisme.blogspot.com/2012/01/lihas-painaa-enemman-kuin-laski.htmlOletan että sinulla on ruokavalio kunnossa, mikäli ei niin kiinteä olemus vaatii myös ruokavalion viilaamista. Kohdallasi siis uskoisin että enneminkin voisi olla kyse lihaskuntoharjoitteen tarpeesta kuin varsinaisesti aerobisesta pitkäkestoisesta liikkumisesta. Toki kummankin harjoittaminen kannattaa. Elän tosiaan itse jotakuinkin samantyyppisessä tilanteessa ja tällä saliharjoittelulla uskon saavani ne viimeisetkin löysät pois.Tähän aiheeseen (kiinetytymiseen) palataan varmasti vielä blogin puolella, sen verta mielenkiintoinen se kuitenkin on. ja kiitos vielä vietsitsäsi sekä siitä että uskallat kysyä 🙂 Anonyymi: Kiva kun käyt lukemassa, tuo salitreenihän on itselle tällä hetkellä vielä ihan uusi juttu niin en uskalla lähteä mitään liikettä/vinkkiä antamaan ihan itsenäisesti. Yritän huomenna oman ohjelmantekoni lomassa tiedustella vastausta kysymykseesi ja tulen sen kyllä sitten kertomaan. Anna: Ihan mahtavaa että minulla on ollut sinulle jotain annettavaa. Kommenttisi kaltaiset viestit ovat omiaan nostamaan mielialaa ja tekemisen iloa myös tässä suunnassa. Itse olen tosiaan noista Jillianin treeneistä tykännyt ja toivonkin sinulle mukavia ja tehokkaita treenihetkiä. Tule ihmeessä kertomaan omia kokemuksia – tervetuloa mukaan 🙂

 5. jennie kirjoitti:

  Sinä Anonyymi joka tuskailit selkärasvojen kanssa niin koska olet todella hoikassa kunnossa kuvittelen että liian rasvan sijaan ongelma on lihaksen puute kyseisellä alueella. Vartalomallimme ovat toki erilaisia ja toisilla ne viimeiset rasvat kertyvät yhteen ja toisella toiseen paikkaan. Lähtisin tosiaan liikenteeseen lihastreenillä niinkuin itsekin uumoilit. Riippuen nyt siitä missä kohti ne rasvat sijaitsevat (jostain syystä oletin heti yläselkää) niin aluueelle kohdistuvaa lihasliikettä. Omaan ohjelmaani kuuluu niin alataljaa, ylätaljaa, maastaveto sekä Row-laitteella vedot. Lisäksi ohjelmassa ovat ihan selkäpenkillä tehtävät lihakset, joita voisi toki harjoittaa kotonakin. Kotioloissa painojen kanssa tykkään Jillianinkin dvd:iltä tutusta lankussa tehtävästä liikkeestä, plank row (googleta kuva) sekä uintiliikkeestä; Asetu makamaan vatsalle kädet ja jalat suorina. Nosta kaikki raajat ilmaan ja vedä lavat yhteen (kädet koukistuvat)ikään kuin rintauinnissa. Jalat pysyvät kokoajan ilmassa. Suorista kädet takaisin ja laske alas. toista sama homma 10-15 kertaa. Samoin voi toki uida menemään polskien eli lähtöasetelma on sama kuin äsken ja kun raajat ovat ilmassa alat polsikia kuin uidessa. Tätä jatketaan oman kunnon mukaan sitten ainakin 10-15 sekuntia. Muistathan treenata selän lisäksi aina myös etupuolen eli rinnan ja vatsan jotta lihasbalanssi säilyy ja turhilta kivuilta vältytään. En oikeasti usko että mikään liike on toistaan parempi. Kun treeni tuntuu joltain tapahtuu mutoosta. Vaihtelú kannattaa aina sillä ihan pienellä muutoksella (vaikka oteleveydellä) saa tuntumaa hieman eri kohtaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.