Hae
My Project Is Me

Lasten syntymäpäiväjuhlat korona-aikana

Pienelle lapselle syntymäpäiväjuhlat ovat iso asia. Vaikka monta asiaa pystyy pienelle selittämään ”koska korona”, ei syntymäpäivänä haluaisi sitä tehdä. Meillä ainakin laskettiin öitä, kuin jouluun konsanaan, koska maaginen viisi vuotta tulee täyteen. Ja muistan myös omasta lapsuudestani, kuinka tärkeä juttu omat syntymäpäiväjuhlat olivat sekä yhtälailla myös lapsuudenaikaisen hyvän ystäväni harmin vuosi toisensa jälkeen, kun hänen juhliinsa harva pääsi osallistumaan heinäkuisen loma-ajan vuoksi.

syntymäpäiväjuhlat ulkona

Korona-aika on rajoittanut kaikkien arkea

Koronaa on nyt kestänyt Suomessa vuoden. Viime vuonna ehdimme juuri pitämään nuorimmaisemme ensimmäiset kaverisynttärit, kunnes rajoitteet iskivät päälle. Kaikki oli tuolloin vielä outoa ja tilanteeseen suhtauduttiin varovaisesti. Vanhempien lasten juhlat jäivät välistä, samoin kuin sukulaisille järjestettävät kutsut. Lasteni ystävien juhlat jäivät pitämättä, kun koulut ja päiväkodit olivat suljettuna. Tai päiväkotiinhan olisi voinut mennä mutta suurin osa lapsista oli kotona, aivan kuten meidänkin.

Vaikka tilanne on edelleen vakava, ellei jopa vakavampi, ovat koulut ja päiväkodit toiminnassa normaalisti ja se on lasten kannalta merkittävä ero vuodentakaiseen. He pystyvät ylläpitämään sosiaalisia suhteitaan helpommin ja hyväksyttävämmin. Vaikka käsiä pestäänkin ahkerammin ja esimerkiksi ruokaa ei oteta koskaan käsin tai jaeta kaverin kanssa, toimitaan monella tapaa omassa porukassa kuitenkin kuin tavallisesti. Päiväkodissa oman ryhmän kesken leikitään ja touhutaan ja yhtälailla koulumaailmassa oman luokan kesken tehdään asioita. Lapset ovat siis keskenään tekemisissä, ihan kuten normaalistikin.syntymäpäiväjuhlat korona-aikana

miten järjestää syntymäpäiväjuhlat korona-aikana

Me tosiaan järjestimme lasten syntymäpäiväjuhlat korona-aikana, kaikesta huolimatta mutta pohdin tätä oikeasti pitkään. Olen itsekin puhunut ääneen, kuinka tärkeää meistä jokaisen on noudattaa annettuja suosituksia tämän tilanteen rauhoittamiseksi ja jollain aikavälillä myös nitistämiseksi. Ja sitten teen jotain tällaista. Jonkun mielestä ehkä tekopyhää mutta tein kuitenkin kaikkeni, huomioiden vallitsevan tilanteen ja suositukset. Tässä minun vinkkini, miten järjestää vastuullisesti lasten syntymäpäiväjuhlat korona-aikana:

  • Kutsu lapsia vain oman ryhmän sisältä, eli ne joiden kanssa lapsi muutenkin on päivittäin tekemisissä
  • Rajaa kutsuttujen määrää
  • Mahdollisuuksien mukaan juhli ulkona
  • Jaa joko itse tarjottavat tai asettele ne jo valmiiksi henkilökohtaisiin kippoihin valmiiksi jaettuina
  • Desinfioivat kertakäyttöpyyhkeet ovat lapsille käytettäväksi parempi kuin käsidesi
  • Kerro kutsussa pyrkiväsi vastuulliseen juhlintaan
  • Tee selväksi että kutsusta on ok kieltäytyä koronan vuoksi

korona-ajan syntymäpäivät

Sukulaisia emme tänäkään vuonna kutsu juhlimaan koronarajoitteiden vuoksi mutta saimme näin järjestettyä kuitenkin pienelle niin kovin tärkeät juhlat. Aloitimme juhlat ratkaisemalla mysteerilaatikon arvoituksen, minkä ansiosta saimme onneksi herkutkin tarjolle. Herkutteluhetken jälkeen avattiin lahjat ja loppuaika laskettiin mäkeä kun kert luntakin vielä oli maassa. Se olikin ehkä ensimmäinen kerta tämän neidin syntymäpäivillä.

Onko sinulla antaa lisää vinkkejä kuinka järjestää mahdollisimman vastuullisesti lapselle syntymäpäiväjuhlat korona-aikana? Vai voiko se edes olla vastuullista?syntymäpäiväjuhlat korona-aikana

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.