Hae
My Project Is Me

Miten sinä toimisit tässä koronatilanteessa?

Miten sinä toimisit tilanteessa, missä apuasi pyytää 84-vuotias eläkeläinen. Auttaisit varmasti, jos se vain olisi mahdollista – niinhän kuka tahansa tekisi. Erityisesti jos kyseessä olisi oma isoäitisi.

Vaan entä, kun auttamisen edellytykseksi sinun tulisi matkustaa maahan mistä paluu edellyttää omaehtoista karanteenia 14vrk ajan vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Lähtisitkö silti auttamaan?

 

Koronapelko nostaa päätään

Koronpelko nostaa taas päätään. Vaikka virus on viime keväästä asti ollut läsnä, on kesäksi höllentyneet rajoitustoimenpiteet saaneet tartuntamäärät taas pitkän ajan jälkeen kasvuun Suomessa ja erityisesti maailmalla. Tämän lisäksi on myös maita, missä tilanne on ollut koko ajan vakava ja tartunta- sekä kuolemantapaukset korkealla. Tämä kaikki on lisännyt rajoitustoimenpiteiden tiukentamista taas myös suomessa sekä pelkoa toisesta aallosta ja yhteiskunnan uudelleensulkeutumisesta.

 

Koronapelko on aiheellinen

Koronapelko on aiheellinen, sillä taloudelliset vaikutukset olisivat valtavat yhteiskunnan joutuessa sulkeutumaan uudestaan. Kukaan tuskin toivoo joutuvansa työttömäksi tai lomautetuksi kun paikkoja jouduttaisiin pahimmassa tilanteessa sulkemaan kevään tavoin uudestaan. Kukaan tuskin toivoo myöskään koronakuolemia tai pelkoa läheistensä puolesta koronan vuoksi yhtään enempää. Vaikka tartuntoja on myös Suomessa ja suomalainen voi levittää jo keväällä olemassa ollutta kantaa, on suurempi riski tartuntaan ulkomailla. Kansalaisia kehotetaan pysymään kotona, vaikka osasta maita karanteenisuosituksesta onkin luovuttu. Lisäksi vapaa-ajan matkustus moneen maahan on mahdollistettu, vaikka palatessa suositellaan omaehtoista karanteenia kohdemaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi.

koronapelko

 

Ethän matkusta jos ei ole pakko

Vaikka matkustaminen siis sallitaan, vallitsee yleinen suositus jättää matkusteleminen tuonnemmaksi yhä edelleen. Keskusteluja sivusta seuranneena, niin mediassa kuin ihan katukuvassa, tuntuu että he jotka matkustavat, kokevat suunnattoman joukkolynkkauksen muiden kansalaisten toimesta. Varsinkin anonyymit kommentit ovat välillä todella hurjaa luettavaa, jos ja kun joku on erehtynyt matkustamaan kotimaan rajojen ulkopuolelle. Ihmisiä haukutaan itsekkäiksi ja välinpitämättömiksi kun eivät kanna korttansa kekoon yhteisen hyvän puolesta.

Lue myös Monnan juttu aiheesta.

koronamaski

Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni valitsisitko siis avunannon lähimmäisenrakkaudesta vai jättäisit auttamatta mahdollisesti isomman yhteisen hyvän edessä?

Tilanne on todellinen ja minä olen päätökseni tehnyt. Mutta kummin sinä päättäisit ja mahdollisesti miksi? Uskaltaisitko auttaa lähimmäistäsi vaikka koronapelko saisi yhteiskunnan kääntymään sinua vastaan?korona

8 kommenttia

 1. Ellu kirjoitti:

  Käsittääkseni kuitenkin on joukko maita, jotka poistettiin listasta ja joihin ei enää suositella matkustuksen välttämistä. Lainaus ulkoministeriön sivulta: ”Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena ne maat, joiden osalta hallitus on päättänyt luopua maahantulon rajoituksista.” Eli Etelä-Korea, Georgia, Islanti, Irlanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro. Näihin maihin matkustamista ei tarvitse siis vältellä, koska tartuntatilanne on hallinnassa. (Ja koska tämä on virallinen suositus, niin sillä mennään. )

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi. Luotan itsekin päättäjien harkintakykyyn ja linjaukseen vaikka se toki vaatii sen että jokainen joka näitä vapauksia käyttää, tekee sen vastuullisesti (hyvää käsihygieniaa ja turvallisuusohjeita noudattaen). Hyvää esimerkkiä päättäjien harkintakyvystä kertoo mielestäni myös se, että tarvittaessa linjoja tiukennetaan (kuten nyt on käsittääkseni käymässä osan maita kanssa).

   Matkustuslupa ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että mikäli emme matkustaisi tai kokoontuisi laajasti lainkaan, saataisiin virus mahdollisesti nujerrettua nopeammin. Tämäkin tietysti vain mahdollisesti.

 2. Tiina kirjoitti:

  Hei,
  Postaus on vähän ristiriidassa oman toimintasi kanssa, juurihan olitte Virossa matkalla?
  Joo, sieltä palatessa ei edellytetä mitään karanteeneja, mutta yhtälailla myös siellä on koronaa. Tai siis sitähän on kaikkialla, ja ainakin itse ajattelen niin, että kaikenlaista turhaa matkailua ja liikkumista paikasta toiseen olisi hyvä välttää. Jos kaikki tekisivät niin tarpeeksi kauan, tilanne varmaan hellittäisi nopeammin. Tässäpä minun pohdintani:)
  Mukavaa alkusyksyä !
  -Tiina

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hei, ja kiitos ajatustesi jakamisesta. Ymmärrän hyvin pointtisi sen suhteen että pohdinta matkustamisesta menettää hieman pohjaa, ollessani ollut juuri vastikään Viron matkalla.

   Itseasiassa olen ollut jopa vähän hämmästynyt, että Viron matkasta ei ole tullut nurinaa. Kuten itsekin kirjoitit, on kaikkien kannalta varmasti parempi että kaikkea turhaa matkustamista vältettäisiin. Siitäkin riippumatta että osaa maista on annettu vapautus rajavalvonnan sekä karanteenin suhteen. Kuten nyt kuitenkin on opittu, tilanteet voivat muuttua äkistikin ja nyt tulevana maanantaina käsittääkseni osalle rajoja taas tiukemmat määräykset astuvat voimaan, vaikka vasta olivat avoinna.

   Mietin matkalle lähtöä tuolloin useammaltakin kannalta. Luotan kuitenkin Suomen valtion johtotason harkintakykyyn senverta että koin matkalle lähdön turvalliseksi. Tai ainakin turvallisemmaksi kuin mahdollisen matkan tartuntavaaraltaan korkeampaan maahan.

   Kiitos vielä kerran ajatustesi jakamisesta ja mukavaa syksyä sinullekin 🙂

 3. Hietali kirjoitti:

  Itse kallistuisin auttamaan omaa sukulaistani jos tuollaisessa tilanteessa olisin.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos vastauksesta ja ajatuksistasi. Uskaltaisi johan tässä yhteydessä samalla paljastaa että päädyin samaan ratkaisuun kuin siinä eli lähdin auttamaan mummoa 🙂

 4. Elisa kirjoitti:

  Uskaltaisin nuilla syin lähteä, kunhan myös huolehtisin siitä 2vk karanteenista paluun jälkeen. ? Nythän on suht tuoreet esimerkit ainakin Rovaniemeltä ja Raaseporista, joissa ulkomailta palannut henkilö ollut ravintolassa ja siellä altistunut ihmisiä koronalle; tällainen käyttäytyminen on mielestäni vastuutonta, ei se että lähtee ulkomaille auttamaan isovanhempaansa ja sen jälkeen jää karanteeniin. Ylipäänsä olen sitä mieltä että kaikkea turhaa matkustamista ja liikkumista on syytä välttää, mutta esimerkiksi sinä osaat varmasti punnita onko tuo matka turha vai (lähes) välttämätön.

  PS. Maski kasvoillasi on huonosti, ehkä osaat sitä tositilanteessa käyttää oikein mutta pisti silmään kuvissa. ? Eli venytäthän maskin laskosten avulla paremmin kasvoille ja taitat rautalangasta istumaan paremmin nenänvarrelle.

  Kiitos blogista ja hyvää alkavaa syksyä! ?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hei, ja ihan ensimmäisenä iso kiitos huomautuksesta maskin suhteen. Kaltaisiani, jotka eivät ole maskia käyttäneet aiemmin, on varmasti monia enkö tosiaan itsekään tiennyt miten maskia oikeaoppisesti tulisi käyttää ennenkuin minut siihen ohjeistettiin. Sittemmin olen tosiaan oppinut että laskokset alaspäin, levittäen ja nenänvarren kovikkeesta nipistäen.

   Ja kiitos kommentistasi ja ajatusten jakamisesta myös muutoin. Vaikka viralliset suositukset hallitukselta tuöevatkin, on jokaisen oma vastuullisuus ensiarvoisen tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.