Hae
My Project Is Me

Perinteitä Skotlannista: Sticky Toffee Pudding

Moikka,

Kuten uhkailtu, alkaa tästä epäterveellisten reseptien sarja. Sticky Toffee Pudding, joka on tuttu resepti Skotlannin käynneiltä, on tullut jäädäkseen jouluuni. Kyseessähän ei varsinaisesti joulunajan herkku ole vaan kakku kelpaa syötäväksi sellaisenaan milloin tahansa. Tänä vuonna kokeilin ensikertaa uutta reseptiä, joka on muistini mukaan aikanaan voittanut jonkinmoisen makutestin. Omasta mielestäni mummoltani saatu resepti on parempi (liekö useammalla maistelukerralla osuutta asiaan).

Koska reseptit ovat brittiläisiä, olen ottanut valtuuden muokata ohjeet suomalaisista kaupoista löytyviin tarvikkeisiin.

Ensimmäisenä tämänvuotinen, voitokas resepti:

175g kivettömiä taateleita
1/2 tl ruokasoodaa
175ml kiehautettua vettä
70g pehmeää voita
200g fariiniskoeria
2kpl kananmunia
n.2dl vehnäjauhoja (175g)
70g pekaanipähkinöitä rouhittuna

Liota taateleita kiehautetussa vedessä (175ml), johon on lisätty ruokasooda. Anna jäähtyä. Lämmitä uuni 180c. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon munat yksitellen. Sekoita joukkoon jauhot, pähkinät sekä taatelit. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan tai vuokiin (itse käytin noin 20x30cm Ikean teflon vuokaa). Paista uunissa foliolla peitettynä noin 25-30min tai kunnes kypsää (kun haarukkaan ei enää tartu mitään).

Sitten tämä minulle rakas ja tuttu resepti: 

250g kivettömiä taateleita
1tl ruokasoodaa
0,6dl kiehautettua vettä
115g pehmeää voita
340g sokeria
2kpl kananmunia
450g jauhoja

Liota taateleita kiehautetussa vedessä, johon on lisätty ruokasooda yön yli. Vaahdota voi, sokeri ja munat. Sekoita joukkoon jauhot ja lisää taateliliuos. Kaada  korkeareunaiselle, leivinpaperilla vuoratulle, uunipellille. Paista uunissa 180c noin 45min tai kunnes kypsää.

Taatelitöhnää

Nuo hieman kuivahtaneet reunat leikkasin pois

Kakkuun kuuluu lisäksi olennaisena osana toffeekastike, jolle kummallekin on olemassa oma ohjeensa mutta itse käytän aina seuraavaa:

2dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria
2tl voita

Keitä kermaa ja sokeria miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi.

Itse pidän kastikkeesta lämpimänä ja poikaystäväni taas kylmänä. Olen myös koittanut kastikkeen pakastamista ja voin sanoa että on herkkua myös jäätyneenä 🙂 Yhtäkaikki, tarkoitus on syödä kakku lämpimänä, lämpimällä kastikkeella mutta kukin toki tyylillään ja omien makumieltymysten mukaisesti. Lisäksi mm. vainlijajäätelö sopii kylkeen loistavasti.

Vuodelta 2011 itsetehdyn jäätelön kanssa

ps. lisään varmasti vielä kuvat kinuski/toffeekastikkeen teosta kunhan sen keittelen.

8 kommenttia

  1. Hellu kirjoitti:

    Kuulostaapa tutulta… mulla on samantyylinen Taatelikakku -resepti ilman kuorrutusta. Tosi hyvaa! Joo, ei mikaan keventelijan kakku, mutt ei kai se nyt jouluna haittaa? Hyvaa Joulua!

  2. Pia kirjoitti:

    Omnomnom, näyttää tosi hyvältä :)!

  3. Krista kirjoitti:

    Heippa!
    Aion testata tätä reseptiä tulevana viikonloppuna (nyt jo vesi kielellä:P ), mutta haluaisin vielä tarkentaa, että liuotitko taateleita siis yön yli vedessä, jossa oli sooda? Kun tuo lause ”Liota taateleita kiehautetussa vedessä (175ml), johon on lisätty ruokasooda.Anna jäähtyä” jäi vähän mietityttämään:)

    • Krista kirjoitti:

      ….eikun siis sinun ohjeen lausetta meinasin; ”Liota taateleita kiehautetussa vedessä, johon on lisätty ruokasooda yön yli.” 😀

      • jennie kirjoitti:

        heh 😀 Siis kiehauta vesi, lisää ruokasooda ja sitten ne taatelit. Itse jätän aina yönyli siihen vesisooda seokseen lillumaan ja aamulla sitten jatkuu leivontatyöt.

        • Krista kirjoitti:

          Jes,näin ajattelinkin mutta halusin varmistaa:)
          Kiitos!
          Vesi kielellä viikonloppua odotellen…. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *