Hae
My Project Is Me

Lisää ravinteita

Moi,

Kaikkki tarkkasilmäiset ovatkin varmaan ruokapäiväkirjojani katselleessaan huomanneet että käytän ruokavalion tukena erilaisia ravintolisiä. Vaikka viimeaikoina on paljon puhuttu siitä onko lisäravinteista lainkaan hyötyä, vai peräti haittaa, niin itsellä määrät ovat aikojen saatossa vain kasvaneet.

Ennen muinoin kaikki alkoi viattomasti kalsium-lisästä jota aloin käyttämään maitotuotteiden aiheuttamaa vajetta korjaamaan. Tästä se kaikki sitten alkoi ja tänä päivänä tilanne näyttää tältä:

Kalsium
Käytän kalsiumia edelleen vaikka syönkin päivittäin melkoisen paljon maitorahkaa. Maitorahka on kuitenkin ainoa runsaasti kalsiumia sisältävä ruoka-aineeni ja tämän vuoksi syön edelleen lisänä myös kalsiumtabletteja. Suositeltu päiväannos aikuiselle on 800mg ja maitorahkasta saan kalsiumisa 250-550mg. Lähinnähän kalsiumin tarve on luumassan ylläpito mutta myös muiden ravinteiden  imeytymisen tehostaminen.

Omega 3
Rasvojen saantiin ja laatuun olen vasta viimeaikoina kiinnittänyt huomiota. Koska rasvaisen kalan tai erilaisten öljyjen käyttö ruokavaliossani on melko vähäistä, tai ainakin enemmän satunnaista, niin olen käyttänyt erilaisia omega-kapseleita jo jonkin aikaa. Omega 6:n saannin turvaan pähkinöillä ja siemenillä.

Monivitamiinilisä
Tälle ei purnukkaa kuvassa näy mutta ylläolevien tapaan monivitamiinivalmisteen päivittäinen käyttö on kuulunut tapohini jo pitkään. Vaikka syönkin monipuolisesti niin kasvi- ja eläinkunnan tuotteita niin käytän haluan varmistaa ravinteiden saannin.

Maitohappobakteerit
Tämä on kaikkein uusin lisäni lisäravinneperheessä. Olen aikamoinen stressivatsa ja siinä missä muilla särkee päätä niin minulla särkee vatsaa. Toivon että näiden nauttiminen rauhoittaa tilannetta edes hivenen.

Magnesium
Magnesiumin käytön aloitin käytännössä Hormonidieetti-kirjan innostamana. Magnesiumilla tuntuu olevan lukuisia etuja, joista ehkä itsellä tärkeimpänä ovat sydämen hyvinvointi sekä magnesiumin unta rauhoittava vaikutus.

Kirjan innostamana olen myös vakaasti harkinnut viherjauheen ostamista. Viherjauhe tuntuu olevan kirjan mukaan ”ratkaisu kaikkeen”,  jos kärjistäen ajatellaan. Terveellisten elintapojen tukena viherjauheen tulisi vaikuttaa mm. elimistön ph-tasapainoon suotuisasti. Kun pH-tasapaino on kunnossa niin muun muassa ihon ja hiusten hyvinvointiin sekä auttaa suotuisasti painonpudotuksessa tai lihasten kasvatuksessa.

Jos ravintolisistä siirrytään toisenlaisiin niin sitten ovat nuo erilaiset urheiluvalmisteet eli kohdallani proteiinijauheet ja palautusjauheet.

Proteiinijauheesta en sellaisenaan pahemmin välitä ja niinpä tavaksi on tullut lisätä sitä smoothien sekaan. Syy käytölle ei ole se ettäkö pelkäisin saavani liian vähän proteiinia vaan ihan yksinkertaisesti paremman kylläisyysarvon aikaansaanti. Valmistajia ja makuja on sen miljoona erilaista ja varsinaista eroa en ole vielä havainnut maun tai muun suhteen. Koska oma käyttöni on proteiinijauheen kanssa vielä tällä hetkellä sen verta pientä niin nuo Leaderin 800g pussit ovat riittäneet varsin hyvin viikonloppusmoothieiden tekoon. Annoskoko on 33g ja tuo määrä sisältää proteiinia n. 27g.

Jos proteiinijauhe ei kuulu herkkuihin niin palautusjuoma on sen sijaan juuri sitä. Aiempaa kokemusta minulla ei ollut ja yllätys oli mahdottoman positiivinen. Palautusjuomahan sisältää proteiinin lisäksi hiilihydraatteja, jotta väsynyt elimistö saadaan treenin jälkeen nopeasti elpymään ja treenin aikana syntyneiden mikrovaurioiden korjaus voidaan aloittaa. Olen nyt käyttänyt sekä kaakaon ja minttusuklaan makuisia Leaderin valmisteita ja maultaan molempi parempi vaikka näyttääkin aivan kuravedeltä. Yhden annoksen proteiinimäärä on n.32g ja hiilihydraattien 43g.

Jatkoa ajatellen olen ajatellut ostaa ”perhepakkauksen” palautusjuomaa kotiin ja tutkailinkin että edullisimmillaan taitaa saada Fitnesstukusta StarNutrition Gainer Pro recovery-nimistä jauhetta. Makuja on moneen lähtöön ja vaikka proteiinien suhteellinen osuus on Leaderin tuotteita pienempi niin kummastakin löytyy muunmuassa glutamiinia, jonka sanotaan edistävän proteiinisynteesiä ja näin ollen nopeuttavan palautumista ja lihaksen optimaalista kasvua harjoituksen jälkeen.

8 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Moi, Kysyisin hiukan asiasta karaten mutta palautumiseen liittyen unesta.. Itsekin pikkuvauvelia hoitaen uni jää välillä vähäiseksi. Kuinka paljon itse saat nukuttua, onko se tarpeeksi ja vaikuttavatko huonot unet sinulla päivän treeneihin, lisääntyntyykö ruokahaluun, onko helpommin makeanhimoa jne? Ehkä voisit kirjoittaa tästä aiheesta oikein juttuakin(?), onhan unen määrä niin iso osa hyvinvointia! Nyt kivaa ja rentouttavaa viikonloppua 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Pakkohan tähän on vastata että kyllä huonosti nukuttu yö vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen itse melko levoton nukkuja, eli herään äärettömän helposti (mutta nukahdankin onneksi ihan yhtä helposti uudestaan). Sinänsä nuo heräilyt tai muut levottomuudet eivät kauheasti häiritse mutta jos yöllä tulee valvomisia niin se kostautuu välittömästi juurikin herkkuhaluina ja vetelänä olona. Pienen herttaisuuden kanssa ei pidä alkaa vatimaan itseltään liikoja. jos yöllä ei saa nukuttua niin päivisin on pakko nukkua ja se on siinä vaiheessa enemmän kuin hyvä. Kyllä se kroppa tietää :)Postausideana tosiaan ihan loistava, kiitos tästä.

 2. Anonymous kirjoitti:

  Heips! Itse käytän justiin tuota StarNutritionin palautusjauhetta ja minusta tuntuu että se tosissaan auttaa! 😀 Oon aina jotenki aatellu, että ne on vähän turhia, mutta nyt kyllä huomaa jos treenin jälkeen ei oo ottanu tai jos on ottanu. Alussa varsinkin, kun saattoi olla seuraavana päivänä lihakset kipeät, niin silloin kun jauhetta otti, niin eipähän olleetkaan! Ja PH-tasapainoa pidän minäkin yllä ”keinotekoisesti”, eli käytän Pascoe-jauhetta, joka sekoitetaan aamuisin veteen. Lähinnä käytän sitä ihottumaan ja auttaa ainakin siihen :)-Tiina-

  • jennie kirjoitti:

   Moikka Tiina, Itsekin ajettlin että palautusjuomat ja muut ovat vain todellisille salihirmuille mutta kyllä niitä näkyvät käyttävän tosiaan ihan tavallisestkin liikkujat. Tuo pH-asia vaikuttaa todella mielenkiintoiselta jutulta – tai ainakin kokeilemisen arvoiselta. Ei se varmaan auta kuin lisätä ruokavalioon vielä hieman lisää kikkailuja 😀

 3. Erica kirjoitti:

  Heippa!Mitä sun smoothieen tulee? Oli muissakin postauksissa ruokapäiväkirjoissa. Siis mitä muuta kuin sitä proteiinijauhetta? :)t. Erica http://toobigtobeme.blogspot.com -blogista

 4. Elina kirjoitti:

  Voitko kertoa tuon minttusuklaan tai banaani-vaniljan ravintosisällön? Hiilarit, sokerit ja yhteiskalorimäärä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *