Hae
My Project Is Me

Olet mitä syöt – Linssimuhennos Gillian McKeithin mukaan

Moikka,

Joku teistä lukijoista toivoi aikaa sitten että etsisin jostain käsiini brittiläisen olet mitä syöt-sarjan mukaisen ohjeen linssimuhennokselle. Nyt tämä odotus viimein palkitaan sillä Skotlannin matkallani silmiini osui kyseisen ohjelman mukainen keittokirja – käytettynä tietenkin. Kirjassa on melkoinen määrä ruokaohjeita, joista suurinosa kasvisversioita mutta jokunen resepti löytyy myös kalalle ja kanalle.Mitä kaloreihin tulee niin suurinosa vaikuttaa melkolailla keveiltä sekä nopealla vilkaisulla superterveellisiltä. Superterveellisiksi nimitän niitä niiden monipuolisuutensa vuoksi – kasviksia kun käytetään tosiaan säsätelemättä, jolloin erilasiten vitamiinien ja hivenaineiden saanti on melkolailla runsasta.

IMG_5423 kuva 1(10) kuva 2(8)

Ensimmäisenä olen siis päätynyt kokeilemaan tätä pyydettyä linssimuhennosta. Kirjaan reseptin kirjan mukaisesti mutta sulkuihin laitan oman käyttötapani mukaisen vaihtoehdon – ihan tarkalleen kun en nimittäin edennyt.

Olet mitä syöt – Linssimuhennos

225g ruskeita linssejä (punaisia)

2 sipulia kuorittuna ja hienonnettuna

1 vehnätön kasvisliemikuutio (ihan tavallinen kasvisliemikuutio)

4 porkkanaa kuorittuna ja kuutioituna

½ myskikurpitsa kuorittuna ja kuutioituna

1 bataatti kuorittuna ja kuutioituna

4 pientä perunaa kuorittuna ja viipaloituna

1 lehtisellerinvarsi

50g tuoreita herneitä (papuja pakasteesta)

100g tuoretta vesikrassia (puskallinen)

2rkl tuoretta tilliä silputtuna

1tl tamari-kastiketta (tavallista soijaa)

Liota linssejä 20min. Huuhtele ja liota. Laita sipulit ja liemikuutio kattilaan ja lisää 7,5dl vettä. Kiehauta. Lisää linssit, porkkanat, myskikurpitsa, bataatti ja perunat. kiehauta uudestaan ja vähennä hiukan lämpöä. Keitä 10min. Lisää selleri ja keitä vielä 5min. Lisää vielä herneet, vesikrassi sekä tilli ja tamari-kastike ja nauti.

IMG_5415 IMG_5420 IMG_5451

Vinkkinä Gillian antaa soseuttaa seoksen seuraavalle päivälle keitoksi lisäämällä hieman vettä ja yrttejä. Minä olen toistaiseksi syönyt ihan vain muhennoksena. Annoksia ohjeen mukaan tulee neljä mutta jopa kaltaisestani suursyömäristä niitä tuli vähintään kuusi, ellei jopa kahdeksan. En sitten tiedä mikä meni vikaan.. Hyvää tämä oli, ainekset olivat herkulliset ja pääsinpäs viimein käyttämään myös myskikurpitsaa, joka monessa terveysruokalistassa keikkuu melko korkeilla sijoilla. Se että onko ruoka kaiken pilkkomisen ja kuorimisen arvoista niin kyllä se taitaa olla vaikka ensin vähän epäilinkin.

Kirjasta tosiaan löytyy useampikin ohje, jota aion kyllä testata. Seuraavana vuorossa on  Dr. Gillian’s shepherdess pie, johon toinen puolikas myskikurpitsasta saadaankin kätevästi käytettyä. reseptin kehutaan olevan monen Olet mitä syöt-ohjelmaan osallistuneen suosikkiruoka, joten odotukset ovat korkealla. Aineet ovat minulla muutoin kasassa mutta eräs papulajike tuottaa hieman päänvaivaa, nimittäin mustasilmäpavut (black -eye peas), joille näköjään löytyy suomennos myös lehmäpapuna tai pitkäpapuna. Ainakaan lähi-Prismassa näitä ei näyttänyt olevan tarjolla ja yritin pikaisesti tutkia myös Ruohonjuuren verkkokaupan tuloksetta. Koska en mikään papuekspertti ole niin en ensimmäisenä osaa maun tai rakenteen puolesta tätä korvatakaan ja yritänkin siis vielä löytää aitoa tavaraa ennen luovuttamista ja siirtymistä vaikka papuseokseen. Jos siis joku tietää mistä voisin näitä papuja löytää niin apu on enemmän kuin tervetullutta.

16 kommenttia

 1. Tanja Asikainen kirjoitti:

  Hei,
  Mustasilmäpapuja löytyy ainakin Joensuusta Punnitse&Säästä liikkeestä.

 2. Bee kirjoitti:

  Eiköhän nekin pavut voi hyvällä omallatunnolla korvata millä tahansa pavulla.

 3. Eikku kirjoitti:

  Mustasilmäpapuja ollaan yleensä ostettu Hämeentien etnokaupoista (Vii Voan jne.). Tiksissä on ainakin siinä kauppakeskus Tikkurin takana siinä pienellä välikujalla joku afrikkalainen liike, siellä muistaakseni oli näitä myös, kun kävin pari viikkoa sitten. Ja toinen etnokauppa on siellä entisen Anttilan talossa se joku thaikkukauppa. Nämä tsekkaisin ennen P&S:ää, koska hintaeroa saattaa olla aika lailla (yleensä etnokauppojen hyväksi).

  • jennie kirjoitti:

   Piti ihan lähteä etsimään tuota afrikkakauppaa mutta löytyihän se – samoin kuin mustasilmäpavut!! eli siis superisot kiitokset Eikku!!

 4. Jaanaba kirjoitti:

  Ihana sapuska, aion tehdä. =) Linnsit on oikein hyvää ruokaa ja itte teen niistä usein ruokaa meidän perheelle. =)

  • jennie kirjoitti:

   Linssit ovat olleet pitkään täälläkin käytössä mutta vähän turhanpaljon omiin kaavoihin kangistuen 😉

 5. Noora kirjoitti:

  Kyllä täällä päin(etelä-karjala) löytyy mustasilmäpapuja ihan lähikaupasta ainakin merkiltä gogreen. Mukavaa kesän odottelua siulle!

  • jennie kirjoitti:

   Olisikohan ne sitten vain olleet loppu :/ Pitänee tarkkaila seuraavalla kerralla uudestaan vaikka omani onnistuinkin löytämään

 6. kaisla kirjoitti:

  mä käytän useimmiten gogreenin (pahvitetrassa) mustapapuja, mutta kerran s-marketissa ei ollut, niin ostin Goya-merkkisiä (säilyketölkissä). ihan on ässästä ja supparista löytynyt gogreenia.

  • jennie kirjoitti:

   Mustapapuja näytti olevan täälläkin muttei mustasilmäpapuja, joita ilmeisesti kuitenkin saa. Omani löysin vinkkien persuteella eräästä etnisestä kaupasta 🙂

 7. Mervi kirjoitti:

  Mulla on näköjään toi sama kirja vaan erilainen kansi. En ole tehnyt kirjasta kuin pineapple prize smoothien. Hankalaa, kun on sellaisia ruoka-aineita, joista ei oo kuullutkaan, tai monesti ei saa suomennettua, lisäksi ruoan ainesosia saa metsästää jostakin. Kiva, et laitoit tän reseptin suomennettuna tänne, menee kokeiluun. Luulin, ettei reseptiä löydy kirjasta, kun en tajunnut, että linssi ja papu on sama asia.

  • jennie kirjoitti:

   No eihän niiden kyllä pitäisi olla.. Tuo oli kirjassa nimellä hearty lentil stew.. Ainesosiin en ole sen enempää ehtinyt tutustumaan muutakuin että papuja ainakin piisaa näissä resepteissä 😀

 8. Hilkka-Kaarina Ainasto kirjoitti:

  Täytyypä kokeilla tehdä!

  • jennie kirjoitti:

   Toivottavasti tykkäät – ja hyvä kun muistutit, voisinkin kaivaa kirjan esiin ja kokeilla pitkästä aika jotain reseptiä sieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.