Hae
My Project Is Me

Geenitesti painonhallintaan

Satuin käymään Apteekissa tässä eräänä kertana ja huomasin hyllyllä erilaisia kotona tehtäviä geenitestejä, joiden tarkoitus olisi selvittää esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai kolesterolitaso. Testinäyte (posken sisäpinnalta) analysoidaan laboratoriossa (lähetetään postitse)  ja vastaus on luettavissa joltakin tietyltä nettisivustolta. Hinnat vaihtelivat testistä riippuen noin 25-35€:n väliltä.

IMG_5972

Vastaavantyyppisiä testejähän on ollut tilattavissa netistä jo jonkin aikaa ja ensimmäisenä mieleen tulee joskus minullekin suositeltu Food Detective.  Testiä en ole kuitenkaan koskaan tehnyt sillä olen hieman skeptinen tulosten luotettavuuden kanssa ja yhtälailla olen näiden apteekinkin tuotteiden kanssa. Muistan kuitenkin kuinka jossain ruotsalaisessa dokumentissa aikanaan jokin vastaavanlainen testi tehtiin ja tulokset olivat paikkansapitäviä niinsanottuihin perinteisiin menetelmiin verrattuna. Mielenkiinnosta siis kyselen löytyykö joukosta testauttajia? Tai onko kommentteja puolesta tai vastaan.

 

3 kommenttia

  1. Tuuli kirjoitti:

    Tuo Food Detective testihän on ns. vasta-ainetesti eli eri asia kuin nämä ns. geenitestit. Food Detective on jotakuinkin täyttä kusetusta eli siihen ei kannata rahojaan laittaa, eikä ainakaan ruokavalioaan sen perusteella muokata. Tuolla menetelmällä mitaten tuollaisilla järjestelyillä kun nyt ei vain voi saada mitenkään luotettavaa tulosta.

    Geenitesti sen sijaan teoriassa joidenkin sairauksien tai niiden riskien mittaamisessa on hyvinkin toimiva tapa. Esim. laktoosi-intoleranssin saa geenitestillä luotettavasti diagnosoitua, jos (siis todellakin JOS!), testi on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan (eli näytteenotto, säilytys, analysointi jne. on kunnossa). Saimoin tosiaan joidenkin syöpien ja esim. korkean kolesterolin RISKIN tuolla voi saada esille, mutta geenitesti ei sinänsä sitä kerro, onko kolesteroli korkea tai sairastutko oikeasti syöpään missään vaiheessa elämääsi. Sitten kun mennään tuonne laihdutuksen/painonhallinnan puolelle, ollaan vielä epävarmemmilla vesillä siitä, kertooko geneettinen profiilisi enää yhtään mitään todellisesta tilanteestasi.

    Jos tuon näytteen analysointi tapahtuu luotettavassa ja ammattitaitoisessa laboratoriossa, saat siis hyvin suppealta osalta tietoosi, mille omat geenisi sinut ehkä altistavat. Mutta kun huomioi kaiken mahdollisen epävarmuuden, mikä tuohon liittyy (kotitesti, näytteenotto itse ties missä oloissa, vaikka yrittäisi ohjeita seurata, näytteen postitus, analyylaboratorion luotettavuus, tulosten tulkinta ja se, mitä johtopäätöksiä niistä oikeasti voi vetää, jne, jne,), niin väittäisin että sen 25-35 € voi käyttää todella paljon hyödyllisemminkin.

  2. NinniA kirjoitti:

    Oon tehnyt tuon geenitestin painonhallintaan ja toisen lihasominaisuuksista. Ihan sellaista nice to know -tietoa, mutta en mä oikeastaan varsinaisesti tehnyt sillä tiedolla mitään konkreettista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.