Hae
My Project Is Me

Oi ilon päivää – Tai sitten ei

Moi,


Mikä onkaan ihanampaa kuin silitellä kauniisti pyöristynyttä ja pinkeää vauvavatsaa?

 

Paitsi kun kyseessä ei ole vauvavatsa! Kuva on otettu viime keskiviikkona, siis samana iltana kun kävimme ystävieni kanssa ulkona syömässä. Itsehän söin salaatin sekä ananascarpaccion. Kuten huomaatte, on alavatsan turvotus jotain aivan järjetöntä. Uskokaa tai älkää mutten millään lailla pullista vatsaani vaan se todellisuudessa on juuurikin noin turvonnut.

Kuvittelin ennen että nämä turvotukset johtuvat pääosin leivästä ja kirjoittelinkin siitä täällä. Tätä turvotusta vaan kun eivät edeltäneet minkäänlaiset viljatuotteet koko päivänä. Lukuun ottamatta tuota ravintolaruokaa, ei ruokavalioni poikennut tavanomaisesta millään lailla. Tarkemmin tuosta syödystä annoksesta voi lukea täältä.
Mietinkin mielessäni että ehkä turvotus johtui juomastani 0,4l limusta. Hiilihapothan saattavat turvotella melko kiitettävästi. Kun seuraavana päivänä ilman mitään poikkeuksia iltalenkin jälkeen peilikuva näytti akka olevalta, oli pakko miettiä asioita taas uudestaan.

Olen oikeasti aika ymmällä päästäni yrittäessäni miettiä mikä tällaista turvotusta oikeasti taas aiheuttaa. Ruokavalio ei ole muuttunut pitkään aikaan millään lailla merkittävästi. Onneksi heti aamusta tilanne ei ihan näin paha ole, vaikka turvotusta esiintyy silloinkin. On oikeasti hivenen ärsyttävää kun olo tuntuu tukalalta jo sängystä noustessa eivätkä vaatteet mahdu iltapäivästä enää päälle. Huoh.

30 kommenttia

 1. Eve kirjoitti:

  Mä oon miettinyt kanssa näitä juttuja, kun mulla kanssa vatsa reagoi herkästi. Tosi helposti olen minäkin kun ilmapallo tai sitten mulla on vatsa täynnä ilmaan, kuten koko kuluneen työviikon. Mutta se lakkasi heti viikonlopuksi kun sain syödä kotona. Tiedän, että meidän kouluruoka ei tosiaankaan ole sitä parasta, mutta pakko siellä on syödä ja olen yrittänyt sitten enemmän painottaa siihen terveellisempään osaan ruoasta, mutta olen miettinyt, että mikä siinä on se joka aiheuttaa mulle noita ”oireita”. Olis kiva tietää, että onko se vaan yleisesti, että vatsa ei ole tottunut vai joku tietty aine, koska se toistuu lähes joka päivä. Täytyy yrittää seurailla tilannetta.

 2. Sanni kirjoitti:

  Mulle käy ihan samalla tavalla! Vielä tähän mennessä en ole keksinyt, mistä se johtuu, kun ei tunnu olevan yhteydessä siihen, mitä syön. Tulee ihan kaikenlaisesta ruuasta. Ajattelin varata ihan lääkärille ajan, koska tuo asia todella häiritsee ja välillä tuntuu siltä, kuin maha halkeaisi.

 3. Anonymous kirjoitti:

  Hei! Olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa, mutten ole koskaan kommentoinut mitään. Hoksasin sinut sieltä Iltalehden jutusta ja laitoinpa sinun ennen ja jälkeen-kuvan jääkaapin oveen:) Olet todellakin ollut minun motivaattori ja inspiroija. Minulla oli kesäkuussa enään vain muutama raskauskilo pudotettavana ja olenkin jo kivasti menossa kohti päätavoitetta. Haluan vihdoin ja viimein timmin ja urheilullisen vartalon, joka minulla menneisyydessä on ollut. En ole ikinä ollut mahdottoman ylipainoinen, vaan raskauden jälkeen normaalipainon ylärajoilla. Se kuitenkin häiritsi, joten niinpä ajattelin tehdä elämäntapamuutoksen, tällä kertaa pysyvästi. Ja näyttäisi siltä, että onnistun. Myös herkkujen syönnin suhteen. Ajatusmaailmani on muuttunut. Kiitos siitä kuuluu sinulle. Luettuasi blogin menneisyydestä nykypäivään olen oivaltanut myös itsessäni asioita ja ne ovat auttaneet minua tässä muutoksessa. Kaikkihan on tosiaan ajatuksista lähtöisin… Tosin eivät ne pelkät ajatukset tee urheilullista vartaloa, vaan kyllä sen eteen pitää tehdä töitäkin:) Mutta mitä minun pitikään sinulle kirjoittaa… Tuosta turvotuksesta… Minulla oli menneisyydessä samanlaisia oireita. Näytin siltä kuin olisin valehtelematta ollut 5. kuukaudella raskaana. Kaiken oireilun takana oli kilpirauhasen tulehdus. Eli suosittelisin sinua tutkituttamaan kilpirauhasesi arvot ja kertoa endokrinologille oireiluistasi. Yleislääkärille en suosittele menemistä, koska kokemukseni mukaan heillä ei ole pätevyyttä kunnolla tulkita kilpirauhassairauksia. Eli kannattaa otattaa sekä TSH että T4V arvot ihan varmuuden vuoksi, jotta voisit ainakin tämän vaihtoehdon sulkea pois. Erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminta on todella yleinen ja monilla oireisiin kuuluu juuri turvotus. Kiitoksia vielä kerran erittäin mielenkiintoisesta ja hyvin kirjoitetusta blogista.-JMT-

 4. Elisa kirjoitti:

  Heippa! Turvotus voi myös johtua menossa olevasta kuukautiskierron vaiheesta. Toivottavasti ei siis mitään vakavaa. 🙂

 5. Anonymous kirjoitti:

  Minulla aivan samanlaisia vatsaoireita silloin tällöin! Asian vuoksi kokeiltu gluteeniton ruokavalio, vähärasvainen ruokavalio, hiilihappojen poisjättäminen… Juu, aivan sama mitä sinne vatsaan välillä laittaa, niin tulos on tuo. Ilmeisesti kuukautiskierrosta johtuvaa.

 6. Noora kirjoitti:

  Jos sinulla tosiaan vatsa reagoi gluteeniin, niin toisena syypäänä turvotukseen voisi olla laktoosi tai maitoproteiini. Sinähän syöt paljon mm. maitorahkaa? Tietysti laktoosi-intoleranssia esiintyy muutenkin (käsitykseni mukaan lähes kaikki aikuiset ovat jollain asteella herkkiä laktoosille, jonka vuoksi jotkut pysyttäytyvätkin esimerkiksi vuohenmaitotuotteissa), mutta esimerkiksi keliakian aiheuttama suolinukan kuluminen aiheuttaa monille keliaakikoille herkkyyden laktoosiin, joka yleensä sitten korjautuu suolinukan palautuessa ruokavaliomuutosten jälkeen. Itselleni kun diagnosoitiin keliakia, niin neuvottiin aluksi välttämään maitotuotteita, juurikin tuon suolinukan kulumisen takia. Ja tarkistathan gluteenittoman ruokavaliosi kanssa kaikkien tuotteisen ainesosalistan? Gluteenia ja ärsyttäviä ”saattaa sisältää”-merkintöjä hiipii yllättäviin tuotteisiin – jopa esimerkiksi teehen!Toivottavasti syy selviää. Itsekin pari vuotta ”raskausmahan” kanssa kulkeneena tiedän tunteen – toisaalta keliakiadiagnoosi oli helpotus.

 7. Anonymous kirjoitti:

  Moi! Mulla vastaavanlaisen ilmapalloilun aiheuttaa mustapippuri. Erityisesti mustapippuriuute, jota käytetään lähes kaikessa einesruuassa ja ravintolaruuassa. Laukkasin vuosikaudet eri tutkimuksissa laktoosi- ja keliakiatesteistä gastroskopiaan, kunnes älysin asian ihan itse kerran, kun söin kylässä possunfilettä pippurikastikkeessa ja vyö katosi syvälle, ympärille pullistuvan vatsan uumeniin. Tuon jälkeen olen aina voidessani vältellyt mustapippuria ja olo on paljon helpompi. Valitettavasti ravintoloissa ruoka valmistetaan usein tehtaan puolivalmisteista ja pippuriuutetta on jopa perunamuusissa, joten ravintolassa pippuriton menee usein liian vaikeaksi käytännössä. Tässä yksi vaihtoehto lisää sullekin mietittäväksi. Tsemppiä niin turvotuksen kuin vartalonmuokkauksenkin kanssa! /Mia

 8. Miru kirjoitti:

  Heippa! Mulla olisi kanssa ehdotuksena jättää pois maitotuotteet. Enemmän kuitenkin epäilen niitä gluteenittomia. Suosittelisin viikon kokeilemaan täysin viljatta ja myös gluteenittomat pois. Jos ei auta, sitten kaikki maitotuotteet pois. Hih, vatsasi näyttää tosiaan siltä, että odotat vauvaa. Eli tavallaan tosi söpö, mutta tietenkin oma tietoisuus siitä ettei se ole vauvavatsa, vie söpöyden pois. Olen itse kärsinyt samaisesta turvotuksesta..

 9. Anonymous kirjoitti:

  itselleni ilmestyy myös toisinaan tuollainen ”söpö vauva masu” vaikka liikun ja syön terveellisesti. Ihmettelin pitkään syytä kun kerta viljaa ja roskaruokaa en ollut suuhuni tunkenut. ja turvotus alkoi tietyyn aikaan kuuta ja kesti tietyn aikaa… vaikka kierukka onkin :)) kivaa olla nainen. Ei lannistuta tälläisistä turvotuksista 😀

 10. Anonymous kirjoitti:

  Hei! Itsellänikin turvottelee etenkin yövuorojen aikaan töissä. Maha voi olla todella kipeä, niin että istun kaksinkerroin tuolilla. Yövuorojen jälkeen ei taas turvota ollenkaan. Eli kyse ei ole aina ruoastakaan vaan tapahtumista elämässä. Stressiä?

 11. Anonymous kirjoitti:

  Olen aiemmista teksteistäsi ymmärtänyt että sinulla on ollut vatsavaivaa/herkkä vatsa. kai olet tietoinen ärtyneen suolen oireyhtymästä? gluteeni yliherkkyys voi myös vaivata. Nyt kun olet ollut gluteenittomalla, olet voinut herkistyä entistä enemmän gluteenille. sisälsiköhän ravintolaruoka gluteenia?

 12. Anonymous kirjoitti:

  Aromivahventeita ravintolaruuassa?

 13. Maiju kirjoitti:

  Juu, mun työkaverillekin tulee samanlainen turvotus aromivahventeista. Ja kannattaa vähän seurata liittyykö turvotus hiilareihin vai proteiineihin ja ottaa ruoansulatusentsyymit kokeiluun. Itse olen ainakin huomannut sen, että kaikessa terveellinen ruokavalio ei ole oikotie onneen 😉 http://maijuntreeniblogi.blogspot.fi/2012/05/vatsaongelmista.htmlTsemppiä!

 14. Anonymous kirjoitti:

  Moi! Suosittelen lukemaan laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen blogia – Pronutritionist. Siellä on paljon tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä ja uusimmassa kirjoituksessa on linkki (Laatikainen & Hillilä) hyvään tietopakettiin. Sieltä blogista löytyy myös juttua gluteenisensitiivisyydestä ja myöskin siitä että ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivä saattaa hyötyä gluteenittomasta ruokavaliosta. Itse olen mielenkiinnolla lukenut sieltä kaikenlaista koska kärsin myös kauheesta turvottelusta ja ”raskausmahasta”. Gluteenin jättäminen on itselläni auttanut jonkin verran, mutta ei ole poistanut kaikkea oireilua. Sanna

 15. Anonymous kirjoitti:

  Veikkaisin ärtynyttä paksusuolea kun jostai semmosista oireista olen ennenkin maininnut. Itse nimittäi sairastan kyseistä tautia ja ei auta mikään. Kaikki on kokeiltu tässä vuosien aikana ja ongelma on ja pysyy. Oireina jatkuvasti maha aivan sekaisin, älytön turvotus ja ajoittain mahakipu ruokailun jälkeen.

 16. Anonymous kirjoitti:

  Olin aivan äimänä kun avasin blogisi sivun!! Luen blogiasi useasti ja viimepäivinä en ole ehtinyt olemaan koneella ja olin aivan silmät pyöreänä, kun luulin oikeasti sinun olevan raskaana!!! Vieläkin tuijotan noita vatsakuvia..miten voi olla?! sullahan on niin timmi vatsa! Mun vatsa näyttää PÄIVITTÄIN TOLTA!!!!!!!! sekös ahdistaa 🙁 toki siinä on vähän ylimäärästäkin, mutta…. johtuisko siitä ky vedän joka päivä leipää vaikka kuinka?…millä mä sen korvaisin? ääh..tää on niin vaikeeta….

 17. Anonymous kirjoitti:

  Hei,Reaktio johtuu MSG:stä eli Monosodium glutamaatista, pitkään altistuneena tähän liittyy myöskin ihoreaktioita, voimakas kipu vatsassa, huonovointisuutta, päänsärkyä ja voimakas väsymyksen tunne, joskus jopa suun ja kaulan alueen turvotusta. Kutsutaan myös nimellä ”Chinese Food Syndrome”. MSG:ltä ei nykyään juurikaan voi välttyä jos syöt kodin ulkopuolella tai muuta kuin alusta asti itsetehtyä ruokaa puhtaista ja maustamattomista raaka-aineista. Elimistö ei aikaa myöten totu tähän vaan reaktiot pahenevat mitä enemmän sille altistuu. MSG:n käyttö oli aikaisemmin kielletty Suomessa mutta EU:n liittymisen myötä se sallittiin teollisessa ruuan valmistuksessa (ravintolat, koulut ym teollisuuskeittiöt), sitä käytetään myöskin valmisruuissa ja esim. lihojen marihaadeissa. Kotitalouksille tätä ei saa myydä Suomessa, muualla kylläkin on saatavilla. Itse tutustuin tähän asuessani Aasian aluella reilun vuosikymmenen ajan, altistuin tälle myöskin niin pahasti etten nykyään voi syödä muuta kuin itsetekemää ruokaa, vatsa on samannäköinen kuin sinulla kuvassa jos joskus joudun syömään työni puolesta ”ulkona”.Muualla maailmassa MSG:n käyttöä on uudelleen ruvettu rajoittamaan ja esim. Kiinassa ja Japanissa on jo ravintoloita jotka ilmoittavat isoilla kylteillä etteivät käytä tätä, toivoisin että sama käytäntö tulisi Suomeenkin….Kiitos mukavasta ja inspiroivasta blogista !t. Merja

  • Anonymous kirjoitti:

   Natriumglutamaatti on luonnollinen yhdiste, sitä löytyy esim. tomaatista ja parmesaanista. Synteettinen natriumglutamaatti on samaa tavaraa. Lukuisissa tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan suurehkojenkaan annosten olevan terveydelle haitallisia. Kuvatut oireet ovat yleisiä yliherkkyysoireita, joita voivat aiheuttaa mitkä tahansa ruoan ainesosat. Toiset saavat oireita punaviinistä tai homejuustosta, toiset natriumglutamaatista – ei siinä sen kummempaa.

  • Anonymous kirjoitti:

   Hei,Kun MSG löydettiin löydettiin samalla uusi maku karvaan, suolaisen, happamen, makean ja kitkerän lisäksi, tämä maku ristittiin nimellä ”umami”. MSG ei esiinny sellaisenaan vaan se on eristetty merilevästä, aikaisemmin sitä valmistettiin prosessoimalla merilevästä eli mahdollisimman luonnollisesti, nykyään tämä aikaa vievä ja kallis prosessi on korvattu teollisella valmistuksella ja tuote on täysin synteettinen. Kun mitä tahansa synteettistä (vrt. esim makeutusaineet)lisätään ruokiin ne aiheuttavat allergisia reaktioita henkilöille joiden elimistö niitä ei siedä. Samat henkilöt pystyvät kuitenkin syömään, ilman oireita, ruokia joissa ne esiintyvät luonnollisessa muodossa. – Valitettavasti MSG:stä ja sen vaikutuksista tiedetään aika vähän Suomessa ja uskotaan sokeasti FDA:n rpopagandaan jonka tutkimuksia rahoitetaan elintarviketeollisuuden kukkarosta. Tyypillistä MSG:n aiheuttamille oireille on juuri se että niihin ei löydy mitään loogista selitystä eikä selvää kaavaa, yleensä epäilläänkin laktoosi-intoleranssia, keliakiaa, ärtynyttä paksusuolta yms. näitä kaikkia joko erikseen tai jopa yhdessä ja sen jälkeen ruokavalio onkin aika rajoittunut. Todellisuudessa kuitenkin syyllinen on MSG jota nykyään lisätään lähes ”jokapaikkaan”. – Vuosien kokemuksella ja kaikella ystävyydellä: jos on herkkä MSG:lle niin ei kannata jatkaa kokeilua sen kanssa, elimistö ei tule sietämään sitä koskaan vaan oireet pahenevat ajan mittaan ja ”naamioituvat” erilaisiksi herkkyyksiksi ja intoleransseiksi. Nämä kaikenlaiset oireet häviävät kun jättää MSG:n syömättä, se tosin tarkoittaa sitä että ruoka on valmistettava alusta asti itse maustamattomista ja puhtaista raaka-aineista ja ”ulkona” syöminen on rajoitettava minimiin.Terv. Merja

 18. Elin kirjoitti:

  Voi kun kuulostaa tutulta, oma vatsani on oikein kunnon ongelmatapaus. Inhottavaa, kun turpoaa ja ilmaa tulee kaikkien kylkiluidenkin väliin.. Minun vatsa ei kestä kuin vain muutamia ruokia, oireilua on kylläkin auttanut kuitujen lisääminen ruokavalioon. Syön myös sinun laillasi paljon rahkaa, joka saa välillä aikaan turvotusta, välillä ei. Puuro ja satunnainen leivän syönti ovat aina saaneet vatsaa toimimaan paremmin, samoin luumut ja tietyt vihannekset (esim. tomaatti). Mehukeitoista on ainakin Valion karviais-boysenmarjakeittoon lisätty kuitua, mikäli niitä tykkää rahkaan lisäillä. Lääkäri on kirjoittanut minulle myös reseptillä saatavaa kuitulisää, mutta en ole vielä sitä hakenut. Tietenkään tämä kikka kolmonen ei välttämättä toimi siellä päässä, mutta omaa vatsaa kuidun lisääminen on rauhoittanut.Ylempänä joku kehui Reijo Laatikaisen Pronutritionist-blogia. Reijo on varmaankin Suomen ravitsemusterapeuteista se suurin ”vatsaekspertti” ja todella perehtynyt juuri ärtyvän suolen oireyhtymään. Blogissa on paljon kirjoituksia aiheesta ja itse olen muista syistä käynyt hänen vastaanotollaan ja voin suositella lämpimästi, mahtava tyyppi! Ottaa vastaan esimerkiksi Lääkärikeskus Aavassa, ainakin Hkin keskustan pisteessä.Olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa ja sinulla on mahtava asenne ja ihanan positiivinen tapa kirjoittaa, aloitan aina aamuni vierailemalla täällä! 😉 Pohdiskelevat postaukset sekä teoriapaketit ravinnosta ovat olleet suosikkejani, niitä jotka antavat enemmän kuin pelkän pintaraapaisun. Lukisin mielelläni ajatuksiasi seuraavasta aiheesta joko kommenttina tai miksei vaikka pidemminkin ihan postauksen muodossa: Onko missään vaiheessa laihdutus/elämäntapaprojektisi aikana tuntunut siltä, että laihduttaminen, liikkuminen tai ”terveysintoilu” menisi niin sanotusti yli ja lähtisi käsistä? Vai koetko, että sinulla on ollut aina käsitys siitä, miltä kroppasi oikeasti näyttää ja mikä sopiva tavoitepaino on? Eikä liikkumisesta ole tullut pakonomaista aktiviteettia, vaan sen mielekkyys on säilynyt sellaisena kuin sen kuuluukin olla.Olen itse lähtenyt painonpudotusprojektiin aika samoista lukemista kuin sinä, muutama sentti on minulla tosin enemmän mittaa varressa. Tuota aiempaa kyselin lähinnä siksi, että omalla kohdallani laihdutuksesta ja liikunnasta tuli jossain vaiheessa matkaa yhä suurempi pakkomielle ja ne eivät olleet enää kontrolloitavissani, mikä on parin viimeisen kuukauden aikana johtanut liialliseen alipainoon (BMI 16). Itse tuntuu siltä, että olen yhä vanhassa kropassani ja en oikein kykene hahmottamaan sitä miltä näytän. Apua olen onneksi osannut hakea ja odotan sitä päivää, kun pystyn suhtautumaan ruokaan normaalisti ja jaksan taas liikkua kunnolla ja nimenomaan oikeasta syystä – hyvän olon perässä! Toivottavasti jatkat omaa projektiasi ja saat haluamiasi tuloksia järkevissä rajoissa. Tsemppiä ja aurinkoista alkavaa viikkoa 🙂

 19. Siru kirjoitti:

  Miten olisi Paleo-ruokavalion kokeilu? Olisipa mahtavaa, jos viitsisit/ehtisit/jaksaisit kirjoitella eri ”ruokavalioista”/elämäntavoista niihin itse perehtyen ja sitä kautta löytäen itsellesi sen oikean!

 20. Anonymous kirjoitti:

  Ystävälläni vastaavaa aiheutti helikobakteeri.

 21. Anonymous kirjoitti:

  Heippa! Kiitos kivasta ja inspiroivasta blogista! Turvotusongelmaasi liittyen minulla tuli heti mieleen syömästäsi ravintola-annoksesta ruokien yhdistelysäännöt. Nehän kieltävät tiettyjen ruokien yhdistelyn samalla aterialla, kuten hedelmät ja lihan. Söit samalla aterialla kinkkua ja melonia ja jälkkärissä oli vielä pähkinää. Itse olen todennut, että kaikkea (esim. lihaa, perunaa, leipää ja hedelmää) ei kannata syödä samalla aterialla, koska minulle se ainakin aiheuttaa aina kamalat ilmavaivat, turvotuksen ja epämukavan olon. Olisiko tämä ollut syynä sinunkin turvotukseesi?

 22. Lisbeth kirjoitti:

  Heissan! Vielä yksi juttu jonon jatkoksi: kannattaa tunnustella oloa salaatin, kasvisten ja hedelmien syömisen jälkeen. Niin ikävää kuin se onkin, minun vatsani ei esim. kestä salaattia joka päivä. Rucola on kaikkein pahin. Lääkäri sanoi, että tuoretuotteet ärsyttävät itse asiassa monenkin mahaa.

 23. Samanlainen kirjoitti:

  Uskomatonta, että vatsasi näyttää tasan samalta kuin mulla, kun on tullut syötyä jotain epämääräistä. Ja arvaa vaan, monestiko olen pelännyt olevani raskaana. Itselläni hiilihydraattien välttely auttaa joissakin määrin, mutta kun ei aina jaksaisi miettiä ruokia kamalan tarkkaan. Jostakin syystä mulla myös liikunta tekee järjettömän turvotuksen välillä. Olen mitannut, että vyötärönympärykseni on välillä paisunut 20cm normaalimitastaan.

  • jennie kirjoitti:

   ihana saada näihin vanhempiinkin juttuihin kommentteja 🙂 Mutta siis jösses – 20 senttiä?! Se on paljon se..

   • juli kirjoitti:

    moikka, löysin tämän postauksen kun googlettelin alavatsa turvotusta mikä minulla on vaivannut jonkin aikaa. selvisikö sinulla mistä vatsasi turvotus johtui tai onko sinulla nykyisinkin tällaista turvotusta? 🙂

 24. Nimetön kirjoitti:

  Hei!
  Minäkin päädyin tänne turvotusgooglailun kautta ja toivoisin julin tavoin vastausta siihen, että selvisikö mistä tuo turvotus johtuu ja esiintyykö sitä kenties edelleen? Kiitos!

  • jennie kirjoitti:

   Eipä varsinaisesti, joskaan en ihan kovin tarkkaa tutkimustyötä koskaan tehnyt (hakeutunut yliherkkyystesteihin tai hankkinut näitä food-detectoreita, joita markkinoilla on). On kokeiltu maidotonta, tuota gluteenitonta ja ties mitä (paitsi fodmappia). Nyt jälkikäteen kun miettiin niin useimmiten tuntuu siltä että jokainen ruokavaliomuutos tuo hetkellistä helpotusta, eli tarkkaavaisemmalla ruokavaliolla on suotuisia vaikutuksia. Onko kyse sitten makroravinteiden huonosta jakautumisesta? Sopisiko minulle sittenkin enemmän hiilareita, vähän vähemmän proteiinia (annoskoossa) vai miten.. Vai onko kyse vain stressin aiheuttamasta turvottelusta, johon muutoinkin herkkä vatsani reagoi näin voimakkaasti? En siis tosiaan tiedä tarkkaa syytä muttaviimeaikoina erityistä ongelmaa tämän suhteen ei ole esiintynyt (tai jos onkin niin se on ollut ihan itseaiheutettua 😉 )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *