Hae
My Project Is Me

Kokemuksia Gluteenittomasta

Moikka,

Olen nyt reilu viikon verran elänyt ihan tietoisesti gluteenittomalla ruokavaliolla kokeillakseni miten tämä minuun vaikuttaa vai vaikuttaako mitenkään. Viikkohan on melko lailla lyhyt ajanjakso eikä siis sinänsä välttämättä kerro vielä mistään.

Gluteenitonta ruokavaliotahan hehkutetaan uutena karppauksena tai ainakin mitä oivallisimpana tapana pudottaa painoa. Itse en lähtenyt kokeiluun tästä syystä vaan puhtaasti hyvinvoinnin kannalta. Minulla on taipumusta vatsaoireiluun ja siinä missä muut kärsivät päänsärystä, niin minun vatsani tuntuu mouruavan yhdestä sun toisesta ruoka-aineesta. On olemassa joku tutkimus sen puolesta että gluteeniherkkyyttä esiintyy yllättävän monella ja ihan yhtälailla on toki tutkimuksia siitä että näin ei ole.
Juusto-tattarisämpylä
Maustettu riisikakku ja iltaruoka

Gluteenittomuushan on arkipäivää keliaakikoille, jotka eivät vain yksinkertaisesti voi sietää vilja-aineita, joista gluteiinia löytyy. Kaikissa viljoisshan gluteenia ei tosiaankaan esiinny mutta ehkä niissä yleisimmissä kuitenkin. Tässä kokeilun aikana on siis varsin mahdollista ja helppoa tutustua hieman tuntemattomampiinkin versioihin kuten tattariin ja quinoaan.  Hirveästihän en viljoja ole muutoinkaan syönyt mutta nyt jäivät sitten leseetkin pois aamurahkasta ja satunnainen leipä vaihtui gluteenittomaan versioon tai riisikakkuihin. Lisäksi olen tosiaan tutkinut pakkausselsteita uudessa valossa. 

Viikon kokeilun jälkeen voin omalta osaltani todeta että vatsa on ollut tyytyväinen. Se voi toki johtua ihan vain hyvästä tuuristakin tai sitten siitä yksinkertaisesta syystä että ruokavalioon on kiinnittänyt hieman tarkemmin huomiota.  Uskon itse asiassa siihen että tämä juurikin mainitsemani syy, se että keskittyy johonkin, tuottaa tuloksia missä tahansa laihdutusmenetelmässä tai tekemisessä. Ehkä juurikin siitä syystä periaatteessa mikä tahansa tapa toimii. Joka tapauksessa, olin alunperinkin ajatellut että jos tästä jotain hyötyä tuntuu olevan niin jatkan kokeilua. Ei tämä minulle yhtään hoikempaa tai kiinteämpää oloa ole tehnyt mutta vatsan kannalta rauhallisemman ja kokeilu siis jatkuu.
Vuohenjuusto- Basilikatäytetty munakas salaatilla

Salaatin kruunaa 1tl tätä vinaigrettea 🙂

35 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Hei. Malttaisitko kertoa tuon ko. Munakkaasi ainesosat (täyte) tarkemmin. Nimim. Vaihtelua kaipaava 😉

  • jennie kirjoitti:

   No eipä siellä muuta ollut kuin sitä vuohenjuustoa sellainen 20g viipale murennettuna, tuoretta basilikaa sekä tomaattia. Lisäksi itse munakkaaseen laitoin hieman yrttisekoitusta ja pippuria. Ei ehkä kevyimmästä päästä tuon vuohenjuuston vuoksi mutta kun sitä oli avattu paketti viikonlopulta niin eihän voinut muuta kuin käyttää hyödyksi 😀

 2. Anonymous kirjoitti:

  *Gluteeniton 😀

 3. Anonymous kirjoitti:

  Itsehän en voi keliaakikon kihlattuna ymmärtää ihmisiä, jotka väkisellä syövät gluteenitonta ruokaa 😀 Vai vaikuttaako siihen sekin, että siitä ei tarvitse olla kuitenkaan niin tarkkana, että sisältääkö ruoka gluteenia vai ei. Itseltäni meinaa vielä 4 vuodenkin jälkeen unohtua lukea pakkauksista sisältääkö ne jotain kiellettyä vai ei. Mutta nostan hattua, kun jaksat vielä tähän kaikkeen lisätä gluteenittoman!

  • jennie kirjoitti:

   Kyllähän tämä jonkinverran vaatii ja alan ymmärtää keliaakikkoja oikeasti ihan eri tavalla vaikka viljojen osuus ruokavaliossa ei kovin merkittää ole muutoinkaan ollut.

 4. Anonymous kirjoitti:

  Mulla ei oo todettu keliakiaa, mutta vatsa turpoaa, kipeytyy ja tulee ihan umpisuolen oireet kun syön viljaa (sama perunan kanssa, jossa on tärkkelystä niin paljon)olen syönyt pari vuotta gluteenitonta, ja nykyään kun mitä tahansa melkein saa gluteenittomana, ja voin myös leipoa normaalisti, vaihtamalla jauhot vain gluteenittomiin samanlaisiin. ei ole mitään ongelmaa ollu. Yhtä hyvää mielestäni (hinta nyt vaan on kovempi, mutta olen kyllä valmis maksamaan sen ettei tarvi vatsakivusta kärsiä) .. turvotuskin on lähtenyt. meillä onkin koko perhe ”gluteeniton” :)suosittelen siis että jos vain pystyt niin jatka ihmeessä, uskon että saat apua vatsavaivoihin, jotka on kovinkin yleisiä suomalaisilla (nykyajan viljoihin, leipiin ym kun on lisätty niin paljon kaikkea p*skaa muutenkin)-Glutski

  • jennie kirjoitti:

   Näinhän se onneksi tosiaan on että gluteenittomana saa melkeinpä kaiken vaikka tuossa työkaveri mainitsikin kerran että koki ainakin pizzataikinan hieman haasteelliseksi käsitellä 🙂

  • Gluteenista kärsivä ei keliaakikko. kirjoitti:

   Et Anonymous usko, että vaikka asia nyt ei ole niin ylitsevuotavan mukava, mutta ilahduin kommentistasi.
   Itse kärsin keliakin oireista, en kestä perunaa enkä riisiäkään. 🙁
   Enään ei tarvitse miettiä, että olenko ”luulosairas”, koska tuo perunaton ruokavalio on kuitenkin suht harvinainen.
   Nyt ko tiedän, että on muitakin ”perunattomia”, niin mieli parani kummasti. 😀

   Laktositon ruokavalio todettiin vuosia sitten ja sanottiin, että keliakia voi tulla perässä. Noh, oireet tuli, tauti ei.
   Hyvin kyllä ruoan kanssa pärjää ja niinko sanot, jauhot voi niin kätevästi vaihtaa gluteenittomiin. 🙂
   Ihmiset eivät vaan oikein usko, että miksei muka voi syyä perunaa jne… Yleinen kysymys onkin, että ” mitä sä sitten voit oikein syödä, ko ei sulle mikää sovi?”. No ruokaa! Ihan kanaa, kalaa, lihaa, hedelmiä ja kasviksia..!
   Ulkona syöminenkin on helpottunut, ko yleensä ruokalistoissa tms. on maininta gluteenittomasta ja laktoosittomasta ja mainitessa että myös perunaton/riisitön ruoka-annos, niin kaikki sujuu hyvin.

   Huh, tulihan purnattua, mutta ko kattoo mitä suuhunsa laittaa, niin varmasti saa vatsansa täyteen ja joskus syötyä herkkujakin.. 😉 ( Brunbergin laktoositon maitosuklaa ja melkein mikä tahansa salmiakki. Toimii!)

   – Kohtalotoveri –

 5. Anonymous kirjoitti:

  Mä itse kokeilin kerran kuukauden gluteenittomalla ja ehkä vatsa oli vähän parempi. Mutta toisaalta jäi hyvää kuitua saamatta ja kuitenkin täysjyvävilja on täynnä ravintoa. En syö kovin paljoa viljaa yleisesti, kuten et sinäkään, ja quinoaa olen käyttänyt jo kauan. Nyt kun syön leseeni päivittäin ja muuta viljaa satunnaisesti on vatsa ihan hyvä ja olo myös 🙂 Peppi

  • jennie kirjoitti:

   Tuota kuituasiaa olen miettinyt itsekin, täytynee tutustua näiden gluteenittomien viljojen kuituupuoleen jos meinaa kokeilu venyä pitkäksi. Onneksi kohta alkaa loma ja on aikaa ihmetellä taas kaikenlaista 😀

 6. Anonymous kirjoitti:

  Moi! Olen lukenut blogiasi jo vaikka kuinka kauan, mutta nyt heräsin kommentoimaan, kun oli puhetta gluteenittomasta ruokavaliosta. Itse olen keliaakikko ja elelen täysin vehnättömällä ja luontaisesti gluteenittomalla ruokavaliolla. Näin keliaakikkona terveyttä edistävät asiat on täysin ilmeisiä, mutta mielestäni gluteenittomuudesta voi olla apua ”terveellekin” henkilölle. Esimerkiksi vuosia jatkunut akneni parani ruokavaliomuutoksen jälkeen melko nopeasti ja huomasin, etten kärsinytkään sekaisin olevista hormoneista ja ollut ikuisesti tuomittu hormoniehkäisyyn aknen hoidossa. Ruokavalio muuttui kerralla myös todella terveelliseksi, kun kaikki vehnäpohjainen jäi. Tottakai minun on helppo kieltäytyä, koska tiedän, mitä pienetkin määrät gluteenia minulle aiheuttaa. Toisaalta kuitenkin toivon, ettei gluteenittomasta ruokavaliosta tule vain jokin muotijuttu, joka leviää kulovalkean tavoin, koska pelkään, että se syö uskottavuutta oikeasti keliakiaa sairastavilta. Meille kun ei ole ihan sama, syökö vai eikö syö gluteenia. Hienoa kuitenkin, että koet vatsasi rauhoittuneen ja olet tyytyväinen kokeiluun. Suosittelen sitä kyllä kaikille lämpimästi, koska minun elämänlaatuni on parantunut huomattavasti. (Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta ja lapsettomuutta!) Gluteenittomat tuotteet vaan eivät aina sitä suurinta herkkua ole… :D-Anni

 7. Lintunen kirjoitti:

  Itse olen miettinyt, mahtaako mulla olla jotain viljayliherkkyyttä. Etenkin vehnä tuntuu turvottavan ja iho kutisevan. Keliakiaa ei ole, sillä ohutsuoli on muissa yhteyksissä tutkittu ja todettu olevan kunnossa. Pastaa en ole pitkään aikaan syönyt muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta – eikä sitä kyllä ole yhtään ikäväkään. Nykyään menee kvinoaa, couscousia, täysjyväriisiä ja -ohraa pääasiassa, niitäkin tosin normaalia pienempi annos 🙂

 8. ..in motion kirjoitti:

  Ihanan näköinen tuo basilika-vuohenjuustomunakas! Teen itse munakasta usein, joten vaihtelu toki aina virkistää :)Tervetuloa muuten tsekkaamaan myös oma liikuntateemainen blogini http://inmotionblogi.blogspot.fi/

  • jennie kirjoitti:

   Olen ehkä joskus käväissytkin blogisi puolella, ainakin nimi vaikuttaa tutulta 🙂 Täytyy ajan kanssa tutkailla vielä tarkemmin, kiitos vinkistä.

 9. Anonymous kirjoitti:

  Onko sun oikea nimi Jenna? (:

 10. Anonymous kirjoitti:

  Moikka!Kiitos ihanasta blogista! Tää on ainoa blogi mitä jaksan seurata, ihan huippu!Oon kärsiny ärtyneestä suolesta kymmenisen vuotta joten tiiän miltä tuntuu kun vatsa on kippuralla. Vatsan ongelmista voisin puhua ja lukea tuntikaupalla… :DEtsin edelleen kuumeisesti tähän vaivaan sopivaa ruokavaliota, toki jotkut ”myrkyt” kuten rakastamani kahvi, ruisleipä, palkokasvit jne. on pitäny jättää pois. Ehkä seuraavaksi kokeilenkin gluteenitonta! Tuntuu jotenkin tosi oudolle ja kaukaiselle.. Urheilen paljon ja syön terveellisesti, mutta juuri terveellisistä aineksista (KUIDUT, eli marjat ja kaikki) tunnun saavan turvotusta ja väänteitä. Niin harmillinen sairaus, onneksi ei kuitenkaan vaarallinen.Kaikkea hyvää sinulle 🙂 -Minttu

  • jennie kirjoitti:

   Vatsan kanssa joutuu kyllä tekemään aikamoista salapoliisityötä selvittääkseen mikä oikeasti sopii ja mikä ei jos/kun haluaa rauhallisen olon vatsaan. Voih, tämä teksti kuulosti ihan omilta ajtuksiltani joten toivotaan että sinullekin gluteeniton tuottaisi hieman tulosta.

 11. treeniporkkana kirjoitti:

  Itekin kun olin laktoosittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla ainostaan vain viikon ajan, niin olo parani huomattavasti! Testeissä kävin vaivojen takia, ja laktoosi-intoleranssi sieltä löytyi, keliakiaa ei. Kuitenkin tuntuu, että ainoastaan laktoosittomien tuotteiden käyttö ei auta. Pitää vissii taas alkaa gluteenittomalle…

  • jennie kirjoitti:

   Tämä on kyllä ihan mielenkiintoista kuulla kuinka sinulla (ja monella muullakin) on tuonut gluteenin eliminoiminen paremman olon. Jatkan innolla kokeiluja!

 12. Anonymous kirjoitti:

  Lueskelin tässä vanhoja tekstejäsi, tunnisteiden kautta löysin helposti itseäni eniten koskettavat. Puhuit mm. maaliskuussa, miten helppoa on että yksi leipä johtaa toiseen ja siitä taas seuraavaan. Tajusin lukiessani, että gluteenittomuuden (keliakian takia) ansiosta tuo leipäkierre on itselläni katkennut! Gluteenittomat leivät ovat jonkin verran kalliimpia ja myydään pienemmissä pusseissa/erissä, joten jokaista leipää osaa ”arvostaa” eri tavalla kuin halpaa paahtoleipäpaketillista. Gluteenittomat leivät säilyvät vain noin päivän parhaimpina, muutenhan ne säilytetään pakasteessa, joten edellisenä päivänä olisi käytännössä päätettävä montako leipää haluaa seuraavalle päivälle ottamaan sulamaan -muuten pitää käyttää mikroa tai leivänpaahdinta aina leivän halutessaan. Vaikka leivänsyöntini ei ole periaatteessa vähentynyt, tekstisi ansiosta tajusin, että näin gluteenittomana en ole kertaakaan syönyt kolmea leipää tai edes kahta sämpylää kerralla (mikä ei ennen ollut kovinkaan epätavallista)! Kiitos siis tuosta ajattelemaan laittavasta tekstistä. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Leipä, tuo periviholliseni 😉 Tuo on kyllä varmasti ihan totta että että tiettyjä asioita oppii arvostamaan erilailla allergioiden vuoksi. Ihan yhtälailla tätä arvostamista tietysti tapahtuu vaikka herkkuja kohtaan kun niiden saantia vähentää/harventaa. Viime viikonloppuna kun maistoin palan tummaa suklaata niin välitön ajtukseni oli että ei taida olla mitään parempaa kuin tämä!

  • Anonymous kirjoitti:

   pääsisinpä itsekin vielä tuohon -en tajua miksi mieleeni on iskostunut, että kun suklaata ostetaan, niin levy ja se syödään heti.>;/ ehkä mulla on vielä matkaa mutta tuo yhden palan riittäminen on hyvä tavoite!

 13. Titu kirjoitti:

  En tiedä oletko lukenut kauneus&terveys lehteä, mutta heinäkuun numerossa oli juttua aiheesta.:)itsekkin huomaan että olo ei ole niin turvonnut kun välttelee viljoja.

  • jennie kirjoitti:

   Jossain toisessakin lehdessä muuten oli enkä tainnut koko juttuun sen enempää silloin tutustua mutta täytyneekin tutkailla.. samoin kuin ehkä tuo K&T:kin. Kiitos vinkistä 🙂

 14. Marika kirjoitti:

  Itse olen vehnä allerginen, en keliakikko. Vatsani ei siedä vehnää ja nyt kokeilen gluteenitonta ruokavaliota. Pystyn kyllä ruista syömään ja leipänä olen nyt syönytkin Realin täysjyvä leipää. Vehnän pois jätettyäni vatsa on rauhoittunut ja niin paljon helpompi olla! 🙂

 15. eskob kirjoitti:

  Hei, olethan tietoinen siitä että lääkärit eivät suosittele gluteenittoman ruokavalion aloittamista saatika kokeilemista ilman että keskustelee ensin lääkärin kanssa? Ja juurikin tuon muoti-ilmiön (en tarkoita tässä nyt sinua !) takia olen ehkä yleisesti enemmän huolissani kun ihmiset kokeilevat gluteenitonta ruokavaliota. Ainakin sen jatkamiselle olisi suotuisaa käydä lääkärin kanssa keskustelemassa:) Anteeksi tällainen turha neuvominen mutta koen että gluteenittoman ruokavalion mainostaminen ilman että on käynyt lääkärissä, on vähän kuin sen edistämistä että ihmiset alkavat vain kokeilemaan.. En halua syytellä, en ollenkaan, kunhan toin vain esiin mielipiteeni ja toivon ettet ota sitä negatiivisesti koska pidän paljon blogistasi ja olen itseasiassa itsekin saanut alkavaa motivaatiota sinun ansiostasi ! Nyt kun vielä jaksaisi yhtä paljon panostaa ja pitää huolta itsestään kuin sinä teet…:)Itselläni myös vatsa murisee ja kurisee ja välillä sattuukin, syö mitä vain mutta en ole lähtenyt kokeilemaan eri ruokavalioita. Vaikkakin se johtuu lähinnä laiskuudesta;o

  • Anonymous kirjoitti:

   Mitä vaarallista mielestäsi on siinä, että ei käytä viljatuotteita? Suomalaiset ovat kyllä uskomattoman aivopestyä kansaa.Kun syö kilon vihanneksia päivässä ja siinä joukossa pari hedelmää, saa kuituja paljon enemmän kuin leipäsatsista. Ja päälle päätteeksi kauniin ihon ja huomattavasti kaasuttomamman suoliston. Monissa maissa leivän ja puuron pääainekset ovat tattari, riisi ja hirssi, eikä siellä kuolla kuitujen puutteeseen ollenkaan sen useammin kuin Finlandiassa.Terveisin entinen pizzanaama

  • Kermit kirjoitti:

   En ymmärrä, miten vehnän jättäminen pois ruokavaliosta olisi kenellekään haitallista.

   • jennie kirjoitti:

    Onpas mukava saada kommentteha tänne vanhempiinkin teksteihin 🙂 Ja kuinka sopivasti sattuikaan kun olen taas viimeaikoina hieman harkinnut uudelleen gluteenittomalle siirtymistä vatsan rauhoittamiseksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.