Hae
My Project Is Me

111213-141516

Moi,

Ylläoleva otsikko voisi viitata lisäaineisiin, joita tänä päivänä on luvassa oikein urakalla. Itsehän en erityisemmin välttele lisäaineita mutten myöskään tietentahtoen niitä yritä ruokavaliooni myöskään sisällyttää tai lisätä. Lisäaineista löytynee paitsi niitä pahamaineisia E-koodeja myös muunmuassa elintarviketeollisuuden tarvitsemia säilöntäaineita. Voi olla että oma perehtymättömyyteni asiaan saa jonkun meistä nousemaan takajaloilleen mutta uskon vakaasti että ei niitä E-koodeja tuotteisiin turhaan lisätä. Harvalla meistä (jos kellään) on mahdollisuus omajalosteiseen ruokavalioon ympärivuoden ja jos siis kaupan tarjontaa hyödyntää niin myös oma E-koodikokelma kasvaa.

Tämän kokoelman kasvattamista voi kuitenkin vältellä ja pyrkiä eliminoimaan ne pahamaiseiset artikkelit pois. Moni tekee tätä varmasti ihan huomaamattaan esimerkiksi valmistaessaan ruokansa itse sen sijaan että ostaisi kaiken valmisruokahyllyltä. Ja kaiketi marinoimattomassa lihassakin on vähemmän lisäaineita kuin marinoidussa (en oikeasti tieä mutta maalaisjärki sanoo näin..). Edellä muutama esimerkki jokapäiväisistä valinnoista, joita uskoisin että moni tosiaan tekee ihan automaattisesti puhumattakaan luomutuotteiden suosimisesta.

Kuten kuitenkin sanottu, en minä ole mikään paras esimerkki aiheesta puhumaan sillä en erityisellä mielenkiinnolla lisäainepuolta välttele sillä käytänhän päivittäin esimerkiksi sokeroimatonta mehukeittoa, joka sisältää monenmoista sakeuttamisainetta, happamuudensäätöainetta, aromeita sekä makeutusaineita sieltä luonnottommimmasta päästä. Kunnon E-pommi siis, johon olen päätynyt kalorittomuuden vuoksi (vaihtoehtohan tosiaan olisi sokeroitu mehukeitto korkeampine kaloreineen)

IMG_1752 IMG_1754

Vähemmän käytetty E-pommi taas on Fun Light-mehutiivisteet, joista olikin juttua jokin päivä sitten Safkatutkassa. Liekö tämän artikkelin myötä vai miksi mutta päädyin käymään kaupan mehuosastolla ja mukaani tarttui muutama uuden makuinen ”mehu” (vaikka kyllä minä aion sitä mehuksi kutsua tästäkin eteenpäin). Pitkään aikaan en olekaan mehuhyllyllä käynyt, joten en tiedä ovatko nämä uutuusmaut olleet jo kauankin markkinoilla. Minulle ne jokatapauksessa olivat uusia makuja ja ihan tervetulleita. Makujensa puolesta molempi parempi mutta ehkä tuo Omena-Päärynä vie silti voiton (muistuttaa aikanaan kaupoissa ollutta päärynä-Friscoa, jos joku vielä muistaa).

IMG_1755

Se että lisäävätkö nämä tällaiset keinomakeutetut tuotteet makeanhimoa todellista sokeria enemmnän, en tiedä. On olemassa väitteitä että näin olisi ja että kaikessa keinotekoisuudessaan ne huijaisivat aivoja haluamaan muutenkin enemmän ja lisää (hujaavat siis kylläsiyyssignaaleja). Kokonaisuudessaanhan tämä on mielenkiintoinen paletti eikä varmasti olisi haittaa minullekaan joskus kokeilla elämää ilman keinotekoisia makeuttajia ja katsoa mitä tapahtuu.

Ja mitä otsikkoon tulee niin numerot kunniaan sill tänään oli maaginen päivä 11.12.2013 ja kello 14.15.16 (jolle postaus ei ihan ehtinyt) eli 111213-141516. Aikamoista.

7 kommenttia

 1. -V- kirjoitti:

  Olen itse osin tietoisesti mutta osin luonnostaan vähentänyt kaikkea teollista. Toisin sanoen suosin tuotteita, joissa ei ole lainkaan tuoteselostetta tai missä se on mahdollisimman lyhyt ja ymmärrettävä. Valintojeni taustalla on varmaan joku merkitys kirjallisuudella (Kemikaalikoctail ja Saarnian ruoan terveysvaikutukset). En osaa kovinkaan järkevästi asiasta argumentoida mutta valinnat ovat tuntuneet hyviltä, ja makunystyräni (uskomatonta kyllä !) eivät enää hamua edes esim. maustettua jugurttia, saatika mehuja. Himoitsen nykyään suklaata ja kuivattuja hedelmiä, irtsareita toki joskus syön mutta on vaikea ymmärtää että olen pystynyt joskus vetelemään tosta vaan jumbopussin. Pari vuotta sitten olisin nauranut, että niin varmaan / valehtelet, mutta asia on kyllä taivaan tosi.
  Mutta niin kuin itsekin olet todennut, kyse on kokonaisuudesta ja mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle.

  • puppe kirjoitti:

   Eli olet karsinut jalostetut ainesosat ja ”turhan” sokerin pois ruokavaliostasi, jolloin makunystyräsi ovat tottuneet hieman askeettisempaan makumaailmaan. Tällä ei ole välttämättä hirveästi tekemistä lisäaineiden kanssa. Lisäaineita syön edelleen, mutta ruokavalion muun puhdistamisen kautta mullekin on käynyt samoin kuin sulle, eli karkkia ei tee mieli eikä sitä pysty syömään paljoa ja lisäksi pelkistetty ruoka maistuu taivaalliselta. Ei siihen lisäaineiden poistoa ole tarvittu.

  • jennie kirjoitti:

   -V-: Täytyy sanoa että tuo Saarnian kirja sai aikanaan minutkin hieman asiaa miettimään. samoin kuin ehkä kaikki mediakohu aiheen ympärilläkin mutta silti jatkan tätä samaa rataa kuin tähänkin saakka. Kommenttisi kyllä kaikkineen oli ihailtava, varsinkin loppua kohti mennessä kun totesit itsekin että pari vuotta sitten olisit itse nauranut omalle väitteellesi herkkuhimotusten vähenemisestä ja/tai himotuksen kohteen muuttumisesta. Tämä on ehkä eräänlainen tavoitetila, jota kohti olisi itsekin huikeaa päästä (ja jossa melkein jo jollain tasolla taannoin ehkä olinkin).

   puppe: Tuli tuosta pelkistetystä ja taivaallisenmakuisesta ruoasta mieleen kun pitkästä aikaa jmuuutamaviikko sitten söin kansalaatin ilman minkäänlaisia hienouksia ja oikein itsekin kotona ääneen sanoin että olipas se hyvää. Siis paistettu kana (tai oikeammin maustetussa vedessä kypsäksi keitetty..) Joskus se yksinkertainen on vain parasta ja ehkä joskus voin sanoa että aina.

 2. Pikkis kirjoitti:

  On turhia ja hyödyllisiä lisäaineita, joista tuotteen pilaantumista torjuvat ovat ihan paikallaan. Väriaineet ja keinomakeutusaineet lienevät niitä turhimpia. Siksi turhat light-tuotteet kannattaa karsia pois ruokavaliosta. Fun lightit on yksiä turhimmista. Vesi + lisäaineet ei tosiaan ole mitään mehua, se on makuvettä. Välttämätöntä tässäkään ei ole nipottaa ja niuhottaa ja totaalikieltäytyä kaikesta, mutta päivittäinen käyttö ei ole minusta järkevää eikä perusteltuakaan. Kohtuus kaikessa mielummin kuin elimistön huijaaminen 🙂

 3. piude kirjoitti:

  Aamen! Ihanaa kun löytyy vielä (itsestään huoltapitäviä) ihmisiä, jotka eivät suoraan lyttää lisäaineita. Mun mielestä elämään täytyy kuulua ainakin silloin tällöin myös mauilla nautiskelua, tulivat ne sitten ehdasta sokerista/muista raaka-aineista tai vaikka ihan rehellisistä lisäaineista. Itse en ole huomannut lisäaineissa lainkaan negatiivisia vaikutuksia, eikä niiden kohtuukäytöstä ole tutkimustulosten perusteella haittavaikutuksia. Toki yksittäisiä yliherkkyystapauksiakin löytyy, mutta onhan osalla porukasta pähkinöiden kanssa hengenlähtö lähellä, mutta ei niitä silti pidetä yleisesti haitallisina.

  Nim. Light-juomien ja mehukeittojen suurkuluttaja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.