Hae
My Project Is Me

Mitä huomioida ennen salijäsenyyden hankkimista

Moi,

Salilla käynti on oiva ja näppärä harrastus muun muassa siksi että siellä treenimahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Voit itse valita teetkö aerobisen treenin vai perinteistä punttia; vai onko vuorossa sittenkin kehonhuoltotunti vai intervallitreeni. Voit myös mennä sinne melko joustavin ajoin, omien aikataulujen puitteissa ilman pelkoa siitä että ehditkö ohjatulle tunnille ajoissa. Kaikki eivät kuitenkaan tunne oloaan kotoisaksi kuntosalilla ja suurin osa tarjoaakin salipalveluiden ohella myös ohjattuja tunteja sekä mahdollisesti muita oheispalveluita. Nyt ajattelin hieman koota ajatuksia siitä mitä kannattaa ennen salijäsenyyden hankkimista miettiä.

Itse asun alueella jossa muutaman kilometrin säteellä on ainakin kahdeksan kuntosalia. Jos reviiriä laajennetaan vielä pidemmälle, vaikka kymmeneen kilometriin niin treenimahdollisuudet vähintään triplaantuvat. Tarjontaa siis on ja omaa jäsenyyttä kannattaa harkita huolella varsinkin jos sitoutumisajat ovat pitkät. Lähin ei välttämättä nimittäin aina ole se paras vaihtoehto.
kuva 4(31)

Sijainti

Sijaintia kannattaa ajatella kuitenkin siltä kantilta että kynnys lähteä pysyy tarpeeksi matalalla. Liian pitkät matkat eivät houkuta lähtemään, eikä aikaa kannata turhaan käyttää ylimääräisiin siirtymiin ellei sille ole toki hyvää syytä. Hyvä sali, saattaa ja voi sijaita siis kauempanakin mutta sille kannattaa uhrata jokunen ajatus. Onko se esimerkiksi työ/koulumatkan varrella? Pääseekö sinne helposti julkisilla/autolla/pyörällä?

 

Aukioloajat

Aukioloajat saattavat muodostua kriittiseksi tekijäksi varsinkin jos et halua treenata ruuhkatunteina (noin 16-20). Useilla paikoilla on käytössä avainkortti, joka mahdollistaa treenin juuri silloin kuin haluat. Sikäli jos tätä ei ole niin voi olla hyvä tarkastaa aukioloaikojen sopivuus omiin suunnitelmiin. Ehtiikö esimerkiksi ennen työpäivää tai vaihtoehtoisesti myöhään illalla?

Tämä kuva ei ole ihan otettu tänään vaikka toimistolla vedinkin viltin ylleni - kiitos hyvän ilmastoinnin

Tämä kuva ei ole ihan otettu tänään vaikka toimistolla vedinkin viltin ylleni – kiitos hyvän ilmastoinnin

kuva 1(66)

Ohjattuja tunteja vai ei/ Hinta
Monella salilla tarjotaan lisäksi ohjattuja tunteja. Osassa yksi kortti käy kaikkiin mutta toisaalla nämä palvelut voidaan erotella toisistaan. Yleensä pelkkä salijäsenyys on se edullisin vaihtoehto. Nyt puhutaankin puhtaasti rahasta ja hintahaitari on kaikkea 30-80€/kuukaudessa. Lisäksi saatetaan periä jäsenmaksuja. Minusta se menee niin että jos kaikki muut asiat loksahtavat kohdalleen on hieman kalliimpi hintakin helposti hyväksyttävissä. Rahalle tulee kuitenkin saada minusta vastinetta ja loppupeleissä kysymys onkin kait siitä mistä on valmis maksamaan.

 

Lapsiparkki/Muut palvelut

Kukaan ei varmaan valitse salia sen perusteella että sieltä löytyy hierontaa tai solarium mutta lapsiparkin takia joku jopa saattaa niin tehdä. Tässä tapauksessa se joku olen minä ja vaikka tämä palvelu ei enää minulle niin ensiarvoisen tärkeä olekaan niin omalla ajanjaksollaan se oli ehkä suurin yksittäinen syy salin vaihtoon. Kun lapsiparkkiin pystyi varmaan (ja perumaan) itse sähköisestä varausjärjestelmästä paikkoja oli se jotenkin paljon helpompaa kuin aina vaikka respan kautta asioidessa. Lapsiparkkeja ei suinkaan ole tarjolla jokaisessa paikassa ja myös hoidettavan lapsen minimi-ikä on hyvä tarkistaa.

IMG_8071

kuva 2(67)

kuva 3(47)

Kuten ehkä huomaa yllä, on kyse kuitenkin kokonaisuudesta. Tehtävän valinnan on tuettava vähintään sen hetkistä tilannetta mutta mielellään toki myös vähän pidemmälle tulevaisuuteen. Myös salin varustetasossa on eroavaisuuksia, eli jos vain mahdollista niin kannattaa pyrkiä tutustumaan paikkaan ennen päätöksentekoa.

Tuleeko jollakulla mieleen vielä muita ajatuksia, jotka ovat ehkä ohjanneet omissa valinnoissanne tai joihin ehkä kiinnittäisitte eri tavalla huomiota uutta valintaa tehdessänne.

13 kommenttia

 1. myy kirjoitti:

  Se kannattaa ehdottomasti selvittää, että vaatiiko jäsenyys pitkäaikaistakin sitoutumista.

  Itse aikoinaan liityin erään naistensalin jäseneksi, kun oli niin hyvä tarjous. Olin tietoinen siitä, että sopimuksen pystyi purkamaan muutamaan kertaan vuodessa. Mitä mulle ei sopimusta allekirjoittaessa kerrottu, ja mitä pikkupikku pränttiä en tajunnut lukea, oli se, että mun ei ollut mahdollista irtisanoa sopimusta seuraavaan 1,5 vuoteen – jos irtisanoisin, täytyisi säästämäni liittymistarjous (n. 250e) maksaa takaisin.

  Tuollainen ”huijaaminen” kyllä ärsyttää, vaikka kyllähän se omakin moka oli kun en ihan kaikkea jaksanut pitkistä sopimusehdoista lukea :/ Nyt oon onneksi päässyt jo toisen salin asiakkaaksi, josta maksan vain kuun kerrallaan ja voin lopettaa jäsenyyteni milloin tahansa 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Onneksi melko monella salilla (tai ainakin siltä tuntuu) on siirrytty myös mahdollisuuteen ottaa lyhyemmälläkin pätkällä, vaikka kuukausittain. Toki hinta saattaa olla usein melko paljon korkeampi kuin pitkäaikaisjäsenyyksissä mutta onneksi näissäkin on eroja. Hienoa että olet löytänyt sellaisen salin, ossa viihdyt ja sopimuskin on omien toiveiden mukainen.

 2. Päivi kirjoitti:

  Yliopisto-(ikuisuus)opiskelijana ei tule mieleenkään harkita mitään muuta kuin koulun salia. 50 eurolla saa käyttää kuntosaleja ja käydä ohjatuilla jumpilla koko vuoden. Ja käytän vielä sitä huonompaa kellarisalia, joka on ihan kodin lähellä. Hirveä etsiminen alkaa vuoden päästä, kun valmistun ja tämä etu loppuu.

  • Laura kirjoitti:

   Mä taas maksoin yliopistoliikunnan vuosimaksun, ja kävin ohjatussa jumpassa kerran – hirveet koululiikuntakammotusflashbackit – ja sit kuntosalilla, jonka ryysis alkoi ottamaan niin paljon päähän, että vaihdoin kaupalliseen kuntokeskukseen. Viihtyvyys oli aivan eri luokkaa. Paljon paremmin siis rahat käytin, kun sitten kävin jumpassa ja salilla, eikä liikuntapaikka lisännyt ahdistusta.

   • jennie kirjoitti:

    Voi ei 😀 Itsehän kävin kanssa aikanaan ”mammajumpissa”, kuten itse nimitän näitä kouluilla pidettäviä kaupungin tms. tunteja. joskin omat kokemukseni ovat positiivisa mutta ymmärrän kyllä mitä haet takaa. Kun rahalleen saa odottamaansa vastinett, ei se hieman hinnakaampikaan vaihtoehto välttämättä kirpaise millään lailla.

  • jennie kirjoitti:

   😀 Oi, Muistan kuinka itseänikin aikanaan mietitytti tiettyjen opiskelijaetuuksien loppuminen, vaikka urheilu ei silloin ollutkaan yksi niistä. Onneksi tarjontaa on nykyisellään melkoisen paljon joten oletettavasti sinäkin löydät itsellesi sopivanhintaisen vaihteohdon

 3. HannaLe kirjoitti:

  Mä en voi sietää mitään noita perinteisiä kuntokeskus-jäsenyyksiä, joihin on pakko sitoutua vähintään vuodeksi. Eli mun valinta on joku sellainen, jonka saan irtisanoa milloin haluan. Mun mielestä mulla on oikeus lopettaa salilla käynti ihan vaan siitä syystä, ettei satu huvittamaan 😀

 4. Blueberry kirjoitti:

  Hei, haluisin tietää sun mielipiteen yhteen asiaan 😀 Kun käy aamuisin salilla, niin kannattaisko sun mielestä mieluummin…
  a) syödä ennen treeniä kunnon aamiainen ja sen jälkeen pelkkä palkkari, vai
  b) lähteä tyhjällä vatsalla salille (tai napata korkeintaan joku banaaninpuolikas tms.) ja syödä aamupala vasta treenin jälkeen?

  Kummin itse teet/tekisit? Onko väliä esim. rasvanpolton tai muun suhteen?

  • -E- kirjoitti:

   Mä tykkään syödän ennen treeniä kunnon aamupalan. Ilman aamupalaa itelläni ei olisi energiaa tehdä treeniä kunnolla eikä mua ainakaan haittaa täysmaha (ähky on asia erikseen :D). Aerobinen liikunta sitten asia erikseen. Tuosta taidetaan olla montaa mieltä onko tyhjällä mahalla treenaaminen rasvanpolton kannalta parempi vai ei. Mutta minä katsoisin, että rasvanpolton kannalta parasta on kunnon treeni, joten jos ilman aamupalaa voimat ehtyvät niin hukkaan menee treeni. Käsittääkseni mahdollinen hyöty mitä tyhjällä mahalla treenatessa voisi saada on aika minimaalinen. Tietenkin jos taas täysmaha haittaa omaa treeniä eikä heti aamusta vaivaa nälkä, niin sitten toisinpäin. Varmaan omaa oloa ja kehoa kuuntelemalla tietää mikä itselle sopii.

  • jennie kirjoitti:

   -E- vei elkeinpä sanat suustani

   Tähän tosiaan tuntuu olevan ihan yhtä monta ajatustapaa kuin on treenaajaakin mutta omalla kohdallani olen aina syönyt aamupalan ennen salitreeneihin lähtöä. Aamupala ei ole ollut mikään kovin raskas mutta sisältänyt sekä proteiineja, hiilareita ja rasvaa (yleensä rahkaa myslillä tms + lesitiiniä tai öljyä). Itsellä ei tosiaan puntti nouse aamutuimaan kunnolla ellei alla ole jonkinasteista energiatankkausta yöllisen ”paaaston” jälkeen joten jos haluan saada tehoja treenistä irti on minun syötävä.

   Varsuinaisesta hyödystä/hyödyttömyydestä syömisen/syömästä jättämisen välillä en osaa sanoa. Tiedän että on olemassa vakaita ammattilaisia, jotka ovat sitä nmieltä että ilman ruokaakin voi lähteä vetämään salitreenit sillä edellisen päivän ruokavalio vaikuttaa treenin sujuvuuteen enemmän kuin ”latausateria”. Yhtälailla taas iso osa tuntuu painottavan nimenomaan syömisen tärkeyttä 1-2h ennen treenejä juurikin kevyehkösti eli ähkyä ei tietenkään saa tulla.

   Se miten se vaikuttaa rasvanpolttoon on sitten asia erikseen. Tutkimustuloskethan ovat todistetusti antaneet tuloksen että tyhjällä mahalla liikkuminen polttaa rasvaa enemmmän kun hiilareita ei ole poltettavana vaan energia otetaan rasvasta. Hyöty on kuitenkin hyvin minimaalinen varsinkin jos syömättömyys syö tehoja treenistä. Punttia tehdessä haasteena on käsittääkseni myös se riski että osa energiasta otetaan lihaksesta, jolloin lopputulos kokonaisuuden kannalta saattaa jäädä nolliin varsinkin jos toiveena on kasvattaa lihasmassaa. Tämä viimeinen nyton vain minun omaa kuvitelmaani ja pohjautuu erinäisiin lukemiini asioihin ja niistä muodostamaani kokonaiskuvaan ja minua saa toki korjata jos olen täysin väärässä.

   Se mitä minäkin sanoisin on että kukin tekee siten kuin parhaaksi tuntuu. Sikäli jos treeni kulkee ilman aamupalaa niin siitä vain, silloin todennäköisesti energiaa vapautuu riittävästi ja hyvin myös ilman ”tankkausta”. Jos näin ei kuitenkaan ole niin kannattaa kokeilla syödä jotain – edes vaikkapa 1rkl kookosöljyä. (kookosöljy käyttäytyy lukemani mukaan elimistössä siten että se vapautuu lähes suoraan energiaksi päinvastoin kuin monet muut rasvat.

 5. Sarkku K kirjoitti:

  Myös lapsiparkin aukioloajat vaikuttavat – jos sellaista on, niin se on yleensä auki sitten ilta-aikaan. lltatöissä käyvälle kotiäidille on sis täysi mahdottomuus tällainen järjestely ja suurin syy siihen, miksi en tällä hetkellä pääse salille. Jospa joku heräisi täälläkin entistä monipuolisempaan palveluun.

  • jennie kirjoitti:

   Totta! Täällä on kyllä käynyt niin hyvä tuuri että se on molemmissa paikoissa ollut myös aamuisin/aamupäivisi avoinna etten edes ole olettanut muita tapoja olevan. Toivotaan siis että sielläkin päin heräisivät tähän mahdollisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *