Hae
My Project Is Me

Eroon omenasta

Moi,

Aikanaan kun blogia aloittelin niin koin suurimmaksi ongelmakohdakseni vatsan, tai oikeammin koko keskivartalon mutta vatsasta mainitsin. Vatsa oli iso, pyörea ja juurikin se syy jonka vuoksi mikään vaate ei tuntunut istuvan päälle; Jos farkut olivat muutoin sopivat niin puristivat navan kodalta (jos siis kiinni asti menivät). Tämä ei mitenkään johtunut raskaudesta vaan vatsa on ollut kohdallani ongelmana myös aiemmin.

Nykyisellään tuo ongelma-alue on kutistunut mukavasti vaikka omaan silmään työtä on vielä edessä. Haaveena olisi, ei mitään sen kunnianhimoisempaa, kuin saada tuota sixpackia (vai eightpackia) esiin. Mutta siis omalla kohdallani olen kiitettävästi päässyt eroon tuosta omenasta ja tässä ehkä muutama seikka onnistumisen taustalla. Tässä nyt siis vielä jo aiemmin blogissa esiintynyt ennen ja jälkeen – kuva kuvaamaan aihetta.

Jos kyse on ihan rehellisesti liiasta rasvasta keskivartalon alueella, niin se paras sekä ainoa tapa on hävittää kertyneet rasvavarastot laihduttamalla. Koska tosiaan tarve on päästä eroon nimenomaisesti rasvasta mutta säästää olemassa olevat lihakset niin maltillinen laihdutustahti järkevän ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä on kaikenkaikkineen suotavaa. Ylimääräinen herkuttelu pois ja annoskoot järkeviksi. En mene vannomaan mitään, mutta omalla kohdallani hiilihydraatien rajoittaminen tuntui tuivan mukavaa lisäboostia. Haluan kuitenkin vielä tähdentää etten karttele runsaita hiilihydraatin lähteitä (mm. pasta, leipä, perunat) mutten myöskään rakenna ruokavaliotani niiden varaan. Nykyiselläänkin huomaan että syötyäni runsashiilihydraattisia aterioita niin vatsani on lähes poikkeuksetta turvonneen ja lässähtäneen oloinen.

Ruokavaliolla kaikeinkaikkineen on vatsan hyvinvoinnille ja turvonneisuuden tuntelle suuri merkitys. Monipuolinen tarpeeksi kuitua ja proteiinia sisältävä herkuton perusruokavalio on sellainen, jota itse noudatin ja noudatan edelleen. Toiset ruoka-aineet kuitenkin tuntuvt sopivan itselle paremmin kuin toiset ja sitä saa tehdä aikamoista salapoliisityötä kun lähtee selvittämään mikä sopii ja mikä ei, mutta se vaivannäkö palkitaan kyllä. useilla henkilöillä ainakin kahvin, vehnän, rukiin, suklaan, sipulin, palkokasvien, kypsentämättömien kaviksien ja keinotekoisten makeutusaineiden tiedetään kerryttävän ilmaa vatsaan herkästi. Puhumattakaan tietysti hiilihapollisista juomista tai purukumista. Lisäksi toki kannattaa miettiä onko olemassa sellaisia ruokia, joiden syöminen ei jää koskaan yhteen (kuten itsellä leipä). Jos tällaisia löytyy niin niiden poisjättäminen päivittäisestä ruokavaliosta voi tuoda  merkittäviä tuloksia.

Olen nyt lukenut mielenkiinnolla Hormonidieetti-nimistä kirjaa, joka siis nimestään huolimatta ei ole niinkään laihdutusopus vaan enneminkin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvä kirja. Olen itse luonnehtinut kirjaa laihduttamisen syventäviksi opinnoiksi jos itse laihdutus olisi peruskurssi. Kirja keskittyy siis lähtökohtaisesti hormonaalisen toiminnan vaikutuksista hyvinvointiin sekä kehon terveyteen kuten muun muassa oikeanlaiseen rasvatasapainoon. Joka tapauksessa, kirjassa puhutaan insuliiniresistenssistä joka lyhykäisyydessään tarkoittaa tilaa, jossa insuliinin vaikutus heikkenee. Insuliini on hormoni joka säätelee elimistön sokeriaineenvaihduntaa ja erittyy voimakkaimmin nopeiden hiilihydraattien (suklaa, karkit, leipä..) vaikutuksesta.  Kirjan mukaan liiallinen insuliinineritys kerryttää rasvaa muun muassa jenkkakahvoihin. Jälleen yksi hyvä syy jättää ylimääräinen herkuttelu.

Kirja ei muuten ole suinkaan ainoa lähde, jossa insuuliniresistenssistä ja keskivartalolihavuudesta mainitaan yhdessä. Muun muassa Tiede.fi-sivustolta löytyi mielenkiintoinen artikkeli aiheesta. sen voit lukea täältä.

kuva: http://weheartit.com/entry/12402212

Perusruokavalion  lisäksi myös keskivartalon lihaksistolla on vaikutusta. Alavatsan turha pömpöttäminen saattaa johtua heikoista syvistä vatsalihaksista. Syvät vatsalihakset ovat ne, jotka eivät mihinkään näy mutta tukevat korsettia napakasti. Nämä samaiset lihakset myös aktivoidaan aina kun vatsalihasliikkeitä, myös pinnallisia, aletaan treenaamaan. En ihan rehellisesti teidä onko totta vai vain urbaania legendaa, mutta sitähän väitetään että jos syvät vatsalihakset eivät treenin aikana ole aktivoituneina niin vatsarutistuksilla saattaa olla päinvastainen vaikutus kun toivotaan; Lihakset alkavat pullistua ulospäin kun allaoleva tukikudos ei ole tarpeeksi vahva. Hyvin treenatut syvät vatsalihakset antavat siis lihaksistolle hyvän tuen ja parantavat ryhtiä sillä niiden olemassaolon tarkoitus on lisäksi litistää vatsaa. Syviä vatsalihaksia voi ja kannattaa harjoittaa erilaisilla lankuilla/hooverpidoilla.

Jos satuita lukemaan tuon Tiede.fi-sivulla olevan jutun omenavatsasta, niin siellä kerrottiin että vatsalihasliikkeiden tekeminen ei olisi kannattavaa vaan tulisi keskittyä nimenomaistesti matalalla sykkeellä pitkäkestoiseen aerobiseen harjoitteluun kuten vaikkapa kävely. Näin minäkin suosittelen jos kyseessä on liikalihavuus mutta normaalipainon sisällä omenaa vastaan kamppailevalle suosisin myös lihaskuntotreeniä. Suosittelen kyllä liikuntaa kaiken kaikkineen ja monipuolisesti ihan jokaiselle mutta kukin tehköön jaon itsenäisesti, omien tarpeidensa mukaisesti.

Uloimpien vatsalihasten harjoittaminen on mielestäni kuitenkin tärkeää kun tavoitellaan kiinteää keskivartaloa. Käytännössähän kaikki lihaskuntoharjoittelu keskittyy joko ylläpitämään tai vahvistamaan olemassa olevaa lihasta. Jos lihasta vahvistetaan tarpeeksi lihas kasvaa ja aikanaan kun rasvaprosentti on tarpeeksi alhainen, lihas piirtyy kauniisti esiin. Lihaksen määrä suhteessa rasvaan on se joka tekee vartalosta kiinteän. Lihaksen suuruus taas vastaavasti määrää sen kuinka selkeää lihaserottuvuus on. Lihas ei kuitenkaan kasva hetkessä eikä siis liikaa lihasta tarvitse pelätä vaikka vatsalihaksia työstäisikin. Tärkeää on kuitenkin muistaa treenata keskivartalon lihaksia monipuolisesti muistaen niin suorat- kuin vinotkin lihakset, kyljet sekä selän.

kuva: http://weheartit.com/entry/14795133

Nyt tuli taas niin pitkät sepostukset että ei voi muuta kuin olla onnellinen että on sunnuntai. Mikäli jollakulla on aiheeseen vielä lisättävää niin omaa tietämystään saa jakaa kommenteissa.

16 kommenttia

 1. Liina kirjoitti:

  wau, mieletöntä! tsemppaa meitä muitakin 🙂

 2. Takkunen kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Itse en tällä hetkellä pysty tekemään selkäni takia vatsalihasliikkeitä, mutta lankku kyllä onnistuu. Ja hyvä jos se sit parantais niitä syviä lihaksia! Kävelylenkkejä tulee tehtyä aivan liian vähän, pitäisi varmaan tänään lähteä haukkaamaan raitista ilmaa.Syötkö viikon aikana mitään herkkuja?

  • jennie kirjoitti:

   Itse tykkään kyllä lankuttaa kaikin mahdollisin variaatioin, eli jos peruslankku alkaa tympimään niin netti on pullolaan noita eri variaatioita ohjeineen. Sama koskee ulkoilua, josta on nyt ollut mahdottomat ”vierotusoireet” kun liikkumiset ovat siirtyneet vallan sisätiloihin. En ehkä ennen itse luottanut reippaan kävelyn tuomiin hyötyihin mutta kyllä se vain on omaa peruskuntoa kasvattanut kummasti. Mitä herkutteluun tulee niin ensimmäisenä tietysti pitää miettiä mikä mielletään herkutteluksi. Jos nyt ajatellaan näitä ihan oikeita herkkuja, kuten karkit, keksit jne. niin pääsääntöisesti pyrin olemaan herkuttelematta mitenkään liieemmin mutta kyllähän aina silloin tällöin jotain ylimääräistä tulee syötyä. Kotiin en kuitenkaan lähtökohtaisesti kuitenkaan osta mitään ja sen kerran kun ostan niin ne syödään sitten sillä hetkellä pois. Tämä viikko on ollut kohdallani kyllä ihan mahdoton mutta siitä pääsee varmaan kuulemaan huomenna tarkemmin.

 3. Hilda kirjoitti:

  Vau, hieno muutos. 🙂

 4. Pilvi kirjoitti:

  Hyvä, että olet saanut tuloksia aikaan. Itse tosin olen huomannut, että itselleni kyseiset jutut eivät päde 🙂 En tosin kärsi keskivartalolihavuudestakaan, vaan kaikki mitä kertyy, kertyy alemmas 😛 Kokeilin joskus vähentää hiilihydraatteja kokeilumielessä, kun se tuntui niin monille sopivan, mutta itselläni huomasin, että energiatasot laskevat ja alkaa helposti ällöttää 🙂 Voisi tietysti miettiä että erilaiset ruokavaliot sopivat eri vartalotyypeille? Olen huomannut, että itselleni sopii parhaiten vähärasvainen ruokavalio. Tykkään blogistasi paljon, bloggaa lisää! 🙂 Seuraatko muuten harjoituksiasi sykemittarilla tms.?

  • jennie kirjoitti:

   Näinhän se juuri on että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovikaan toiselle. Se on juurikin sitä salapoliisityötä jota pääsee tekemään kun selvittää minkämoinen menetelmä ja ruokavalio itselle sopii. Pakko vielä tähän todeta etten itsekään mussuttele rasvalla vaan pyrin valitsemaan kevytversion jos se vain suinkin on ravintoarvollisesti järkevää. Voisin jälleen ottaa asiakseni hieman päivittää omaa ajatusmaailmaani järkevästä ruokavaliosta mutta se jääköön odottamaan jotain toista kertaa. Lyhykäisyydessään se kait kuuluu kuitenkin että kaikkea kohtuudella. Sykemittarissano on tällä hetkellä jotain vikaa niin sen käyttö on hieman jäänyt. Silloin joskus kun se vielä toimi niin pidin sitä kyllä aina mukana. En kuitenkaan mihinkään näitä kulutuksia tai sykkeitä koskaan kirjannut mutta tutkin kyllä mielenkiinnosta kulutukset aina treenin jälkeen.

 5. Elisa kirjoitti:

  Tuota ennen ja jälkeen-kuvaa katsoessa pitäisi kenen tahansa laihdutusmotivaatio nousta. Upeaan kuntoon olet itsesi saanut, kiva kun jaat sen kanssamme!

 6. R ja M kirjoitti:

  Pakko yhtyä muiden kommentteihin; vau! Todella valtava muutos! Tämä todella inspiroi jatkamaan omaa sixpackin metsästystä joka katosi viime syksynä jonnekkin rasvakerroksen alle.-R-

  • jennie kirjoitti:

   Tsemppiä vain siihen suntaan herkkulakkoiluun! Viime viikon jäljiltä taitaisi tehdä myös itelle ihan hyvää..

 7. FaerieS kirjoitti:

  Mielettömän hieno muutos! 🙂 Kelpaa kesällä kulkea biksuissa 😀

 8. Vensku kirjoitti:

  Siis vaude, ihan älyttömän mahtavaa työtä oot tehny!! Sun blogiahan on pakko alkaa seuraamaan! 🙂 Onnea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *