Hae
My Project Is Me

Tehokas kävelytreeni

Kävelyn tehokkuutta ei mielestäni pidä aliarvioida vaikka niin kovin usein sorrutaankin tekemään. Myönnän sortuvani tähän liian usein myös itsekin mutta kävelyharjoitukset taas aloittaneena, olen huomioinut monta hyvää syytä kävelyharrastuksen aloittamiseksi.

Ensinnäkin, kävely ei kysy kuntotasoa vaan ihan jokainen voi harrastaa sitä. Kaikista huonokuntoisimmille tai painonsa kanssa vakavasti kamppaileville kävely voi olla jopa ainoa mahdollinen laji. Liikuntamuotona kävely on myös harrastajaystävällisempää kuin vaikka juoksu, jossa tärähtävä askellus voi olla toisille haitallista.

kävely

Kävely tapahtuu ulkoilmassa, jolloin liikunnan lisäksi harrastaja saa raitista ilmaa. Raittiissa ilmassa liikkuminen, tai ulkonaolo ylipäätään, ei enää nykymaailmassa ole mikään itsestäänselvyys. Jos ollaan huolissaan siitä että lapset ovat liian vähän ulkona, niin mikähän onkaan aikuisten laita.

Kävely tapahtuu pystyasennossa, siis seisaallaan. Seisaallaan oleminen aktivoi myös ihan huomaamatta keskivartaloa, jolloin treeni kohdistuu itseasiassa myös muuallekin kuin vain jalkoihin.

Kävely kasvattaa suunnattomasti peruskuntoa, eli sitä kuntotasoa jonka päälle kaikki loppu rakennetaan. On ihan turha alkaa haihattelemaan erilaisten supehiit-treenien perään, jollei peruspohja kaikelle ole kunnossa.

tarvittaessa punnertaminenkin sujuu helpommin

tarvittaessa punnertaminenkin sujuu helpommin

Kävely ei myöskään vaadi välinearsenaalia vaan riittää että omistaa kengät (vaikkei kait sekään oikeasti olisi välttämätöntä). Itse kävelin aikoinani ihan millä tahansa kengillä eikä minulla oikeasti ole vieläkään mitään erityisiä kävelyyn tarkoitettuja jalkineita. Jos ihan oikeasti lenkille lähden, niin yleensä laitan jalkaani juoksuunkin passaavat lenkkarit. Sikäli jos tahtoo, niin kävelyähän voi tehostaa esimerkiksi sauvoilla tai lisäpainoilla.

Jos pelkkä kävely alkaa sensijaan tuntua tylsältä ja kuntotaso kaipaa jotain enemmän niin aina voi haasta itseään kevyeen hölkkään. Jos kuuntelee musiikkia, niin vaikkapa sopivin välein kappaleen kertosäkeen kohdalla hölkkää ja muuten kävelee. Enemmän haastetta saa tietysti hölkkäilemällä vaikka joka toisen kappaleen. Tai jos ei kuuntele musiikkia niin päättää hölkätä vaikka yhden lamppuvälin ja kasvattaa sykliä kunnon kasvaessa.

Ja kaiken lisäksi, kävelyä voi harrastaa paikasta ja ajasta riippumatta. Siirtymiin ei mene aikaa ja kun astut ovesta ulos, olet jo aloittanut treenin.

lenkki

Peruskävelystä voi aina haastaa itsensä hölkkään

4 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Hei hirmu kiva ja perusteltu postaus!! 🙂 Tuntuu tosiaan, että HIITtabatasupesykemäkiveto-tyyppiset jutut ovat niin pinnalla, että vain niistä kirjoitetaan. Jokaisella treenillä on paikkansa, mutta kävely on tosiaan turhan unohdettu mutta ihan mainio peruskuntolaji. Eri maastoissa kävely haastaa myös tasapainoa ja kintut saattaakin olla ihmeen kipeät metsälenkillä taiteilun jälkeen 🙂

  • jennie kirjoitti:

   jos metsään haluat emnnä nyt .. 😉 Ihan totta, metsässä/vaihtelevassa maastossa kävely tekee tosiaan hyvää myös tasapainolle ja nivelille. Huippua että nostit tämän esiin.

 2. Jenna kirjoitti:

  Ihan loistava postaus. Todellakin monesti kävely unohdetaan liikuntamuotona. Tällä hetkellä itse rakennan kävelylenkkien avulla kuntoa takaisin kesän parin kuukauden sairasteluputken jälkeen. Ja nyt vannoin itselleni etten aloita liian rankasti, koska siitä tulee vain lisää vaivoja ja kehittyminen tyssää niihin.

  • jennie kirjoitti:

   Onneksi siarasteluputki on sinulla takanapäin ja pääset hiljalleen palaamaan taas treenien pariin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.