Hae
My Project Is Me

Kannattaako vaakalukemaa seurata

Kilolukemien kyttääminen on ollut jo vuosia epätrendikästä. Minusta ainakin tuntuu että kaikki kehottavat unohtamaan vaa’an ja keskittymään muihin mittareihin mutta sen ainoan kerran kun olen onnistunut laihduttamisessa pitkäkestoisesti ja menestykkäästi, on apurinani toiminut vaaka ja karisevista kiloista iloitseminen.

 

Vaaka on hyvä renki

Sanonta kuuluu että vaaka on hyvä renki mutta huono isäntä, enkä voisi olla enemmän samaa mieltä. Oikein käytettynä vaaka tosiaan ohjaa toimintaa oikeaan suuntaan. Kun puhutaan elämäntaparemontista, on vyötäröllä usein aikaisemman elämäntavan kerryttämiä liikakiloja (toki joskus tarina voi mennä myös toisinpäin mutta useimmiten kyse on kansankielellä pysyvästä painonpudotuksesta). Elämäntaparemonttia voidaan kutsua laihduttamiseksi, dieetiksi tai miksi muuksi tahansa mutta usein tavoitteena on muokata vartaloa pienemmäksi. Pienempi vartalo tarkoittaa kadonneita senttejä ja suurimmalla osalla kadonneet sentit sisältävät myös kadonneita kiloja.

Tulokset motivoivat jatkamaan

Suurinta osaa meistä motivoi tulokset. Laihduttaessa ensimmäiset muutokset huomaa olotilan lisäksi useimmiten vaa’alla (Itsellänihän näin ei tosin tapahtunut, siitä enemmän täällä). Ja kun vaakalukema näyttää viikko toisensa jälkeen yhä pienempiä lukuja, kasvaa motivaatio jatkaa uutta keventävää elämäntapaa myös alkuinnostuksen jälkeen.

 

Vaaka on huono isäntä

Kuten alussa kuitenkin kirjoitin on vaaka hyvä renki mutta huono isäntä. Tulokset motivoivat jatkamaan mutta kun muutosta ei vaa’alla näy, tekee herkästi mieli heittää hanskat tiskiin. Mitä vähemmän pudotettavaa on, sitä hitaammin muutokset vaa’alla näkyvät. Tämä pätee myös silloin kun laihdutusurakkaa on takana jo tovi – eli kun pudotettavaa on vähemmän kuin alussa. Lisäksi vaakalukemaan saattaa vaikuttaa naisten hormonikierto, kropan nestetasapaino ja vaikka edellispäivän ruoat. Kuten huomaat, ei vaakaa tosiaan kannata tuijottaa sokeasti sillä se on herkkä pienillekin muutoksille ja siksi ei heti kannata masentua vaikka numeerista muutosta ei tapahtuisikaan. Jos auttaa niin vaa’an lisäksi on hyvä myös kuvata etenemistään vaikka ympärysmitoin tai valokuvin.

Miksi siis seuraan vaakalukemia

Vuosien tauon jälkeen olen tosiaan palannut takaisin viikottaisiin punnituksiin. Paitsi että sen pienenevät luvut motivoivat minua jatkamaan, olen myös huomannut sen tuovan positiivista painetta projektiini. Painetta voi tosiaan olla myös positiivisessa mielessä ja silloin se tarjoaa halun tehdä asioita tavoitteiden saavuttamiseksi. Tätä ei tosin taideta sanoa varsinaisesti positiiviseksi paineeksi vaan nimenomaan siksi motivaatioksi ja tietynlaiseksi näyttämisen haluksi. Kuten aivan alussa kirjoitin, voi vaaka oikein käytettynä auttaa tekemään oikeita valintoja ja ohjaamaan oikeanlaisissa muutoksissa. Ja juuri siksi, minä seuraan vaakaa ja vaakalukemiani vaikka joskus olenkin ollut eri mieltä. 

Tykkäsitkö? Paina sydätä sen merkiksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.