Hae
My Project Is Me

Ensimmäistä kertaa joogassa

”Oi apua!”, ajattelin kun päätin lähteä haastamaan itseäni ihan uudella tavalla ja ilmoittauduin elämäni ensimmäistä kertaa joogatunnille. Rehellisesti sanoen olen aina ajatellut, että se on minun mielentilaani nähden liian rauhallista, tylsää ja ehkä jopa vähän pelottavaa ”hihhulointia”. Kutsun tätä joogapeloksi eli ajatukseksi siitä, että laji on kuin uskonlahko mihin täytyy todella päästä sisään. Näin ainakin kärjistetysti ajatellen vaikka toki tiedän ja tiedostan että joogaajia on hyvinkin erilaisia.

Miksi Jooga?

Jos minun pitäisi nimetä jokin terveyttä tukevan toiminnan osa-alue, missä olen ihan sysihuono niin vastaisin kehonhuolto. Pikaiset venyttelyt treenin jälkeen ja se on useimmiten siinä. Liikkuvuuteni on vuosien varrella selkeästi heikentynyt ja erinäiset lihasjumit tulleet tutuiksi. Tämä kävi myös vahvasti ilmi, kun kävin viime viikolla hierojalla, joka antoi kotitehtäväksi aktiivisen kehonhuollon ja tervetulotoivotuksen takaisin myös hieronnan pariin, että saadaan jumit tehokkaasti auki. Haen joogasta siis ensisijaisesti kehonhuollollista hyötyä ja liikkuvuuden lisäämistä.

Joogan sanotaan myös rauhoittavan mieltä, vähentävän stressiä ja tasapainottavan hormonitoimintaa. Omassa elämäntilanteessani mahdollisuuksia rauhoittua on melko vähän ja jos itse treenaan, treenaan yleensä kovaa – kehonhuollon unohtaen.  Jooga vahvistaa myös kehonhallintaa ja keskivaratlon lihaksistoa, enkä pistä pahakseni kehitystä silläkään osa-alueella.

Olin väärässä

Lähdin tunnille niin avoimin mielin kuin mahdollista. Onneksi, sillä melko nopeasti tunnin aikana huomasin olleeni väärässä. Tunti ei ollut pelkkää pelkäämäni hihhulointia tai makoilua ja erilaisia hengitysharjoituksia. Toki joogalajeja on useampia ja itse osallistuin erilaisia tyylejä yhdistävälle flow-joogatunnille, missä lihakset joutuivat osassa asanoita, siis jooga-asentoja, ihan todenteolla töihin. Tunnilla ei ollut mielikuvissani siintänyttä, lähes uskonomaista ilmapiiriä vaan puhtaasti kroppaa haastavaa sekä liikkuvuutta lisäävää harjoitusta. Osallistujat edustivat myös sekalaista ikä- ja sukupuoli sekä taitojakaumaa.  Pienen loppujärkytyksen kuitenkin koin, kun salista kuului kumeana yhteisäänenä ”ommmmmmmm”. Jälkikäteen tunnista jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen se että se oli paljon rankempaa kuin luulin ja jano tunnin aikana ja erityisesti sen jälkeen oli kova.

Jooga vai Pilates?

Joogan sijaan olisin voinut valita vaihtoehtoisesti myös pilateksen. Molemmat lajit tukevat niitä tavoitteita, mitä minulla lajilta on. Joku voi myös ajatella että tällainen kuntosalijooga ei ole ”oikeaa” mutta kaltaiselleni joogapelosta kärsijälle nämä matalan kynnyksen joogatunnit ainakin sopivat. Ajattelin nimittäin mennä ensi viikolla uudestaan. Samaan hengenvetoon todettakoon että aion kuitenkin kokeilla myös pilatesta, siitäkin huolimatta että myös sitä kohtaan on ennakkoluuloja – joskin eri syistä.  Siitä sitten kuitenkin seuraavalla kerralla.

 

Tällaiset olivat ensikertalaisen kokemukset joogasta. Onko sinulla kokemusta joogasta tai pilateksesta? Kumpaa suosittelisit ja miksi.

2 kommenttia

  1. Matilda Mi kirjoitti:

    Olen joogannut nyt muutaman vuoden ja tykännyt kyllä kovasti sen liikekielestä ja ideologiasta. Kävin ensin jonkin aikaa astanga-joogassa ja kun päätin laiskan vaiheeni jälkeen liittyä kuntosalille, yhtenä perusteena salin valinnalle oli joogatuntien löytyminen tarjonnasta. Siitä lähtien olen käynyt power-joogassa, joka on tavallaan kuntosaliversio astangasta. Vaikka nämä lajit ovat joogasta sieltä dynaamisemmasta, raskaammasta ja haastavammasta päästä, niistä saa kuitenkin myös hirveän tehokkaan kehonhuollon ja haastetta keskivartalon hallintaan, mikä on itselleni se vaikein osa-alue.

    Olen kokeillut myös pilatesta, mutta se ei minulle henkilökohtaisesti yhtään napannut. Yhtenä isona syynä oli se, että en vaan millään tajunnut pilateshengitystä. Se jotenkin menee todella pahasti ristiin ilmeisesti poikkihuilunsoittajana oppimani vatsan kautta hengittämisen kanssa, ja päädyin pilateksessa lähinnä haukkomaan henkeäni. Joogassa minulla ei ole samanlaista ongelmaa. Kerro toki millainen kokemus sinulle tulee jooga vs, pilates -vertailusta, kiinnostaa kuulla! Tai voihan sekin olla, ettei tarvitse valita vaan tykkää molemmista. 🙂

    • myprojectisme kirjoitti:

      Kiitos mukavan kattavasta kommentista 🙂 Pilatekseen en suunnitelmistani huolimatta tällä viikolla päässyt mutta joogassa kävin sen toisenkin kerran. Palaan kyllä ajatuksieni kera, kunhan tulee kokeiltua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *