Hae
My Project Is Me

Naisen logiikkaa laihduttamisesta

Moi,

 

 

Otsikon mukaisesti tarjolla on ihan perusteltua ajatusta ehkä hieman naisen logiikan mukaan hyväksyttynä – kyse on enemmän tai vähemmän laihduttamisesta. 

 

Laihtumiseenhan on oikeastaan kaksi tapaa, joista toinen on nopea ja epäterveellinen, eikä lopputuloksessakaan ole pahemmin kehumista. Toinen tapa on ehkä hitaampi mutta lopputulokseen pystyy itse vaikuttamaan ja saamaan juuri sen, mitä on haavekuvissaan tavoitellutkin.
Kuva täältä

 

Kun painoa pudottaa kovalla vauhdilla, lähtee rasvan lisäksi suhteessa melko lailla lihasta. Lihas on se, joka pitää vartalon kiinteän näköisenä ja se, joka kuluttaa energiaa paljon myös levossa. Näin lyhykäisydeessään, mitä enemmän lihasta löytyy, sitä suurempaa peruskulutus on, vaikkei siis tekisi yhtään mitään. Mitä suurempaa peruskulutus on, sitä helpompaa on painoaan hallita myös jatkossa.  Eikä siis tarvitse edes olla mikään erityinen muskelinainen tai –mies, vaan tämä pätee meistä ihan jokaiseen. 

 

Koska lihaksisto on siis aikamoinen energiasyöppö, niin onko ihmekään että kun laihduttaminen alkaa pyrkii elimistö ensisijaisesti eliminoida suurimman kulun. Laihduttaminenhan on elimistölle aikamoinen stressitila kun yhtäkkisesti pitäisikin tulla toimeen vähemmällä energialla kuin ennen. Mitä hurjempana tämän muutoksen tekee, sitä aggressiivisemmin keho laittaa hanttiin ja puolustautuu uhkaa vastaan.
Kuva täältä

 

Jos siis haluat pitää kiinni arvokkaasta lihasmassastasi, kannattaa painonpudotus hoitaa maltillisesti. Tämä ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella, sillä varmasti melko montaa motivoivat jatkamaan nimenomaan pienenevät vaakaluvut ja mittasentit. Taas kerran täytyy löytää kultainen keskitie energian saannin ja kulutuksen välillä. Määrä, joka on tarpeeksi, muttei liian vähää, eikä missään nimessä myöskään liikaa! 

 

Tämä on aihe, josta on kirjoitettu useita satoja sivuja ja koska minä en juuri nyt aio niin tehdä, lopetan tämän tähän. Tätä asiaa tuli tarkasteltua nyt siis erittäin pintapuolisesti, pääpiirteittäin ja oikeastaan vain pieneltä, pieneltä osa-alueelta. Ei ehkä mitään uutta tai varsinaisia ratkaisuja tarjoavaa tuotantoa mutta pientä mukavaa perjantaipohdiskelua. Tästä on hyvä jatkaa viikonloppuun!

22 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Juuri näinhän se menee, että hitaasti hyvä tulee. Ja hienosti olet oivaltanut sen, että jokaisen pitää löytää oma, itselle toimiva tapa, syödä ja liikkua. Mikä sai sinut ymmärtämään/hyväksymään, ettei nopeat ihmeet ole paras ase laihdutukseen? Kun tuntuu, että monet haksahtavat uskomaan vaikka mihin kuureihin ja pillereihin ja haluavat nopeasti painon pois. Peppi

  • jennie kirjoitti:

   Ehkä se on se sadannenkerrankokeilu 😉 Kerralla harvoin tulee täydellistä mutta kun vain jaksaa yrittää niin jollakin kerralla kaikki vain loksahtaa kohdilleen.

 2. Anonymous kirjoitti:

  ASIAA!! Itsekin tiesin tämän jo, ja joka kerta on suorastaan ärsyttänyt ihmisten tietämättömyys kun lukee blogeja tyyliin: ”mun paino oli noussut eilisestä sen ja sen verran, tänään olen syönyt vain omenan enkä varmasti syö enää mitään tämän päivän aikana!!” tai tyyliin jotain sinne päin. Ei laihdutus tosiaankaan toimi näin! Kiitos että sinä pidät tällaista fiksua blogia joka saa itsenikin aina muistamaan että hitaasti, mutta varmasti ne tulokset tulee! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vain itsellesi kun käyt lukemassa 🙂 Noita mainitsemasilaisia blogeja tosiaan löytyy mutta onneksi löytyy myös näitä fiksumpia.

 3. nasba kirjoitti:

  Kirjoitat vähän mutta asiaa. Tämä on se asia, joka varsinkin mun täytyy nyt pitää mielessä. Vaikka olenkin asettanut itselleni ”projektin painonpudotus” pyrin pitämään itsekin tahdin hitaana ja terveellisinä eli sen noin – puoli kiloa viikossa. Pakko myöntää, että oishan se kiva nähdä painon putoavan nopeamminkin, mutta tällä kertaa haluan saada aikaa oikeasti aikaan pysyviä tuloksia. Mä haluan samanlaiseen kuntoon kuin sä! 😉 Ja esimerkillä olet näyttänyt, että mun tavoitteet eivät ole saavuttamottomissa jos vaan jaksan tehdä töitä ja olla maltillinen.Mukavaa viikonloppua!

  • jennie kirjoitti:

   Aivan varmasti onnistut tavoitteisasi, en epäile sitä hetkeäkään! On yllättävän häkellyttävää toimia tällaisena inspiraation lähteenä enkä oikein muuta osaa sanoa kuin kiitos, vaikka tuntuu ettei se ihan riitä tähän tilanteeseen 🙂

 4. Emmi kirjoitti:

  Olen seurannut tätä sun matkaa jo pitkä aikaa, ja nyt ensimmäistä kertaa haluan kommentoida, vaikka positiivista sanottavaa olisi ollut aikaisemminkin 🙂 Eli asiaa laulat, kuka haluaa olla ”laiha läski” kun voi olla kiinteä, naisellinen ja muodokas? Mainitsinkin blogisi omassani, koska oma elämänmuutokseni on alkamassa ja kuten tuossa mainitsit, hiljaa hyvä tulee. Kiitos mahtavista, ja erittäin inspiroivista, ”ennen ja jälkeen” -kuvista, nostan sinulle niiden näyttämisestä hattua! :)queenofzeal.blogspot.com

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos sinulle kommentsita ja maininnasta. Kun luen blogeja, tykkään niissä olevista kuvista ja varsinkin jos puhutaan painonhallinnasta niin kuvilla on merkitystä jo ihan senkin vuoksi että ne ovat moninkertaisesti konkreettisempia kuin pelkät luvut. Ymärrän että kaikki eivät halua itsestään julkasita näitä kauheuksia ja se on tottakait ihan ok. Koska tosiaan itse noista kuvista tykkään, niin onahn se oltava esimerkillinen ja julkaista ne kaikkien iloksi/kauhuksi.

 5. Satu kirjoitti:

  Moni tuttavapiirissä, jotka ovat todella lihavia, ovat nimenomaan laihduttaneet jättämällä kalorit johonkin 1200 päivässä, mutta liikuntaa eivät ole lisännneet sen entisenkään olemattoman lisäksi. Kyllähän heistä moni on laihtunut, jopa kymmeniä kiloja, mutta koska liikuntaa ei ole harrastettu on lopputulos ”laihaläski”, joka näyttää hoikalta, mutta on todella veltossa kunnossa. Naisilta lähtee kurvit, jäljelle jää roikkuvat tissit, veltto takapuoli ja hyllyvä masu. Kaameaa.Että kyllä se kultainen keskitie on vaikea löytää! Nollakuntoisen on vaan niin ”vaikea” lähtä lenkille/salille, kun on niin puuduttavaa kun ei jaksa tehdä mitään. Mutta siitähän se lähtee! Kuntohan nousee nopeasti, kun vaan jaksaa vähän yrittää. Itse aikanani aloitin juoksun; en jaksanut juosta kuin 100 metriä alussa, mutta parin viikon päästä taittui jo useampi kilometri!Blogisi on todella inspiroiva. Musta on niin mukava nähdä näitä ”tavallisia” ihmisiä, jotka onnistuu tavoitteessaan ja tekee elämäntapa muutoksen. Etenkin äitejä. Monesti törmää lyllertäviin emoihin, jotka eivät vain jaksa välittää omasta hyvinvoinnista ja ulkonäöstä. On hyvä, että vanhemmat elävät terveellisesti ja täten antavat lapselleen oikealaisen perinnön. Suuri kumarrus sinulle siitä. Mikään ei ole kamalampaa kuin nähdä lihavat vanhemmat lihavan pesueensa kanssa mättäämässä mäkkärissä kerrosateriaa!Jatka samaan malliin! 🙂 Hyvää kesää!

  • jennie kirjoitti:

   Aivan mahtavaa yrittämistä, suorittamista ja onnistumista! Jos tämä sinun tarinasi ei motivoi, niin ei sitten mikään – kiitos tästä ja mahtavaa kesää mysö sinulle 🙂

 6. Anonymous kirjoitti:

  Heips! minäkin nyt ekaa kertaa jotain kommentoin. Löysin blogisi joku aika sitten ja olen seurannut matkaasi. on muuten mukavaa kun kirjoitat niin usein. itse olen kotiäiti ja minulla on kolme lasta. 5v, 4v ja 3kk ikäiset. tällä kokoonpanolla on melko vaikeaa liikkua, mutta yritän silti. olen päättänyt päästä kuntoon ja ennen kaikkea muuttaa omia elämäntapoja. salilla en ole käynyt koskaan, sekin tavoitteena syksymmällä. imetitkö silloin kun laihdutit? jos niin vaikuttiko laihdutus mitenkään imetykseen? En ole kertaakaan laskenut kalorimääriä, pitäis vissiin. 😀 pudotettavaa on melkein 10kiloa ja sitten lisään lihas massaa. toimit inspiraationani, kiitos siitä 😉 aina kun tulee heikkoja hetkiä niin käyn lukemassa sun juttuja tai katselemassa kuvia 😀 minulla on ollut aina tuollainen maha makkara ja sen pois saaminen on tosi vaikeeta!! Ihan niinku se ei vaan haluais lähteä! 😀

  • jennie kirjoitti:

   Tärkeintähän on että tekee sen mitä pystyy. Toiselle se on 1-2h ja toiselle jotain paljon enemmän. Aloitat jostain nyt ja kyllä sitä aikaa yllättäen löytyy kun keksii tapoja saada koko perheen aktivoitumaan.Minä imetin kyllä tuolloin pudotusvaiheessa eikä mitään ongelmia ilmennyt. Olin kuitenkin aika maltillinen kalorivajeiden kanssa ja liikkumisenikin olivat pitkään kävelyä. Tästä on sen verta kyselty, että ehkä kirjoitan aiheesta joskus oman postauksen. Kiitos sinulle myös ihan hirmuisen paljon häkeltävästä kommentistasi, on oikeasti tavattoman hämmentävää toimia näin suurena inspiraationlähteenä jollekulle – ei vain pieni pää ymmärrä 😀 Kiitos siis tosiaan sinulle.

 7. Onysablet kirjoitti:

  Olen huomannut myös että monet tuijottavat lukuja ihan liian paljon. Minulla on kaveri, jonka luokittelisin ns. himoliikkujaksi, ja häneltä saa aina kuulla kuinka sitä painoa on liikaa jne. jne. vaikka neiti on erittäin hyvässä kunnossa ja varmasti suurin osa siitä painosta on lihasta.Lihashan tutkitusti painaa rasvaa enemmän, mutta menee pienempään tilaan (taisin bongata tämän viisauden jostain laihdutusohjelmasta xD), joten se vaa’an näyttämä lukema yksin ei kerro kaikkea. Kannattaa mielummin kiinnittää huomiota siihen että näyttää kiinteältä, eikä juuri tuollaiselta ”laihaläskiltä” niin kuin tuolla ylempänä mainitaan.

  • jennie kirjoitti:

   Juurikin näin, olen itseasiassa itsekin alkanut pohtimaan josko jättäisin vaakalukujen kirjaamisen vain kuukausittaisten lukujen kirjaamisen yhteyteen ja lopettaisin viikkopunnitukset.. Ehkäpä viimeistään elokuun alusta sitten.

 8. Anonymous kirjoitti:

  Mistä ostat smoothieen ACKD -Proteiinismoothievalmisteen ja Leaderin banaani-vanilija proteiinijauheen?

  • jennie kirjoitti:

   Milloi mistäkin (siis Prisma tai CM ja urheiluliikkeet sekä tietysti Leaderin omat liikkeet, JR-Fitness Storet, noita ainakin myyvät.) Viimeiaikoina tosin käytössä on ollut Fitnesstuusta tilattu Star Nutritionin banaanin makuinen proteiinijauhe, joka on hivenen rasvaisempi.

  • jennie kirjoitti:

   *fitnesstukusta..

 9. Jenni kirjoitti:

  Kiitos tosi paljon kun jaksat kirjoittaa tätä inspiroivaa ja motivoivaa blogia! <3 <3Yleensä en seuraa mitään laihdutus/painonhallintablogeja, mutta tässä on sitä jotain 🙂

 10. tiina kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 11. tiina kirjoitti:

  Oletko huomannut katsoa ykköseltä ohjelmaa diettit puntarissa? Tuli näin lauantaiaamuisin ja tänään oli jo viimeinen jakso, näkyi olevan vielä areenasta katsottavissa pari jaksoa. Mutta siinä tosiaan 5 suomalaista laihdutti eri tavoin ja 1,5 vuoden jälkeen vain yksi oli pystynyt pitämään painon minkä sai pudotettua ensimmäisen puolen vuoden aikana!Mutta siinä lääkäri sanoi mielenkiintoisen asian: kun ihminen on joskus painanut vaikka 100 kg niin elimistö pitää sitä korkeimpaa painoaan sinä tavoitepainona. Eli vaikka laihduttaisit siitä vaikka parikymmentä kiloa, elimistö on sitä mieltä että pitää olla se 100 kiloa ja siksi painon takaisin nousu on niin helppoa. Empä ollut ennen kuullut tuollaista :)-tiina-

  • jennie kirjoitti:

   histit, eipä ole tullut katsottua. Vaikuttaa mielenkiintoiselta jutulta. Se on sääli kun ei telkkaria ehdi katsomaan niin jää paljon tällasita mielenkiintoista huomaamatta vaikka sieltä tosiaan varmasti löytyisi vaikka mitä. Ehkä alan tutkimaan vaikka päivän lehdestä tv-ohjelmat ja sen mukaan sitten sukkuloin itseni mielenkiintoisten ohjelmien pariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.