Hae
My Project Is Me

Laihduttaminen – dieetti vai elämäntapa

Blogini kantava voima on ollut alusta alkaen laihduttaminen. Alkuaikoina, se toimi itselleni eräänlaisena päiväkirjana asian tiimoilta mutta tarjosi myös tukea ja parhaimmillaan jopa inspiraatiota. Aihe on aina ollut minusta myös äärimmäisen mielenkiintoinen ja olenkin viettänyt sen äärellä satoja tai jopa tuhansia tunteja lukien, kuunnellen tai katsellen.

Laihduttaminen on arka aihe

Laihduttamisesta en ole kuitenkaan kovin paljoa, ainakaan ihan suoraan viime aikoina kirjoittanut. Aihe on arka ja se herättää vahvoja tunteita niin puolesta kuin vastaan. Lisäksi väärinymmärretyksi tulemisen riski on suuri paitsi luetun ymmärtämisen, niin myös sanoman suhteen. Tiedän ja tiedostan että olen täysin keskiverto normaalivartaloinen ihminen. En ole kärsinyt sairaalloisesta ylipainosta ikinä eikä joidenkin mielestä minulla olisi koskaan mitään tarvetta laihduttamiselle välttämättä ollut. Tiedän, että kun näissä mitoissa ja tällä historialla aiheesta suuni avaan, se voi ärsyttää ja pahasti. Ja ymmärrän hyvin myös miksi, sillä on lukuisia henkilöitä, jotka ovat minua paljon paremmassa kunnossa ja harmittelevat omista, minun silmääni olemattomista, vatsamakkaroistaan. Mutta jos ne vatsamakkarat häiritsevät kantajaansa itseään, on hänellä yhtäläinen oikeus niistä harmistua – niin kauan kuin tekeminen pysyy terveellisen puolella.

 

Parhaimmillaan laihduttaminen on osa elämäntapamuutosta

Laihduttaminen on myös sanana sellainen, että siihen liittyy monenlaisia mielikuvia. Parhaimmillaan laihduttaminen on elämäntapamuutos ja matka mikä kuljetaan, kun niitä uusia elämäntapoja opetellaan. Laihtuminen, tapahtuu tavallaan siinä sivussa, vaikka se ehkä onkin ollut se koko muutoshalukkuuden aikaan saama voima. Se syy voi olla terveydellinen mutta yhtähyvin, ja usein, myös täysin ulkonäkö/olotilakeskeinen. Ja mielestäni siinäkään ei ole yhtään mitään vikaa, niin kauan kuin tekeminen on tervettä kuten jo aiemmin kirjoitin.

 

Pahimmillaan se tarkoittaa dieettiä

Pahimmillaan laihduttaminen on dieetti, yksi ajanjakso minkä aikana seistään vaikka päällään jos/kun lopussa ollaan ”parhaassa kunnossa koskaan”. Mitä suurempi loppulupaus, sitä todennäköisemmin jossain mennään vähän vikaan. Toki, maailma on myös muuttunut paljon niistä lentoemännän dieeteistä ja kaalisoppakuureista ja osa erilaisista massavalmennuksista, mitä nämäkin aikanaan olivat, sisältää perusterveellisen ruokavaliopohjan. Toisille ne varmasti toimivat ja toimivat ponnahduslautana sille elämäntapamuutokselle mutta suurelle osalle välttämättä eivät. Ja loppuun vielä että vaikka valmennus usein on tietyn ajanjakson mittainen juttu, ei se automaattisesti tarkoita dieettiä mikä laihduttamisen sijaan on minun sanastossani se tapa millä haetaan maksimaalista muutosta käytännössä keinoja kaihtamatta. Dieetillekin voi olla paikkansa, mutta sellaiselle saa minun mielestäni ohjata vain terveydenhuollonammattilainen.

 

Tässä siis jälleen tarjolla hieman ajatuksiani siitä, mitä laihduttaminen minun mielestäni voi tarkoittaa. Toivon itse, että laihduttaminen voitaisiin useammin käsittää synonyymina elämäntapamuutokselle ja sellaisessa yhteydessä minä siitä useimmiten puhun. Jotta tulokset pysyvät niin myös muutosten tulee olla pysyviä. Jossain vaiheessa ne tehdyt muutoksetkin lakkaavat tekemästä muutosta vaan ainoastaan ylläpitävät niitä.

Tässä siis jälleen, pitkästä aikaa tosin, hieman minun ajatuksiani laihduttamisesta.  Kurkkaa myös aihetta käsittelevät vanhemmat postaukset:

Saako sanoa laihduttavansa

Miksi edelleen laihdutan

Lasten ehdoilla laihduttaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.