Hae
My Project Is Me

Pienikin painonmuutos vie kohti painonpudotustavoitetta

Tänään puhutaan painonpudotuksesta. On tiedossa että pyrin pudottamaan parhaillaan painoani ja oma painonmuutos edelliseen viikkoon nähden on -300g. Viimeisin vaakalukema on siis 68,2kg. Painonihan ei ole pudonnut missään vaiheessa, joulunjälkeisen suklaansyönnin nesteturvotuksen lähtöä lukuunottamatta, nopeasti. Jaoinkin jo eilen Instagramin puolella oheisen kuvan, missä tämän vuotinen painonmuutos näkyy:

 

Pienestäkin pudotuksesta tulee jossain vaiheessa suurta

Vaikka painonpudotustahti ei olisi kova, vie matka kuitenkin koko ajan eteenpäin. Jos ajatellaan esimerkiksi että pudotan keskimäärin 250g viikossa, tarkoittaa se kiloa kuukaudessa mikä taas tekee 12 kiloa vuodessa. Vanhan totuuden mukaan, mitä lähempänä normaalipainoa ylimääräisiä kiloja pudotetaan, niin sitä hitaampaa tahti useimmiten on. Eikä itseasiassa 250g viikkovauhti edes ole mikään ihan hidas, sillä lähtökohtaisestikin sopivana tahtina pidetään noin puolta kiloa viikossa.

painonmuutos

Vain pysyvät muutokset saavat aikaan pysyviä tuloksia

Kaiken tekemisen lähtökohtana pitäisi painonpudotuksessa olla pysyvät muutokset elintavoissa. Olen itsekin kokeillut historiassani kaikenlaista mutta tulokset eivät ole olleet pysyviä. Olen ajatellut että buustaan itselleni hyvää fiilistä ja motivaatiota valtavalla alkusykäyksellä ja sitten jatkan maalaisjärjellä eteenpäin. Tämä ei valitettavasti ole koskaan toiminut mutta siitä huolimatta olen toistanut virheen useasti.

Tällä kertaa olen toiminut alusta alkaen toisin. Olen tehnyt vain pieniä, lähes huomaamattomia muutoksia. En ole kieltänyt itseltäni mitään; En ole asettanut itselleni tiukkoja rajoja. Saatan jonain päivänä syödä täytettyjä patonkeja ja toisena kasvissosekeittoa. Viikonloppuisin voin hyvällä omatunnolla herkutella.

Se mitä kuitenkin pyrin tekemään, on tehdä tietoisia valintoja. Jos syönkin esimerkiksi suklaata, teen valinnan tietoisesti. Jos päätän syödä täytettyjä patonkeja varsinaisen ruoan sijaan, teen sen tietoisesti. Joinain päivinä tämä onnistuu paremmin kuin toisina mutta sellaistahan elämä on – erilaisia päiviä. Hyvä esimerkki on vaikka loma-aika, jolloin voi tietoisesti valita ottaa rennommin siitäkin huolimatta että paino ei laskisi. Arkena voi sitten taas palata vähän fiksumpaan ruokavalioon. Ja tällä mentaliteetilla olen nyt onnistunut pudottamaan painoani kaikkineen noin seitsemän kilon verran ja tällä kertaa uskon, että kyseessä on pysyvä painonmuutos.

Painonmuutos syntyy pienistä teoista

Summa Summarum: Painonmuutos ei välttämättä tarvitse valtavia muutoksia mutta se tarvitsee pysyviä muutoksia. Ja kun niitä muutoksia vain jaksaa tehdä tarpeeksi pitkään, niistä muodostuu pysyviä elämäntapoja ja jossain vaiheessa voi huomatakin painon pudonneen merkittävästi pienistä teoista ja askeleista huolimatta.

Kurkkaa myös postaukseni Vertaisukea painonhallintaan, missä kerron vähän enemmän syitä miksi tätä blogia pidän ja minkä vuoksi juuri minä koen voivani tarjota vertaistukea painonhallintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.