Hae
My Project Is Me

Oho, ootko sä vähän lihonut?

Kun esikoiseni kommentoi vatsani kokoa, oli se oikeastaan aika suloista ja hauskaa. Kun saman asian teki aikuinen ihminen, loppui hauskuus lyhyeen. Oma oloni oli ollut hyvä mutta hetkessä tuntui kuin olisi lihonut sata kiloa ja peilistä katsoi takaisin todellinen valas sen suhteellisen sutjakan vastasynnyttäneen sijaan.

Erityisesti naisten ulkonäköä ja kokoa tunnutaan arvostelevan herkästi niin mediassa kuin muutoinkin. Ulkonäköpaineet ovat jo nuoresta alkaen kovat ja voin vain kuvitella miten paljon arvostelu satuttaa keskenkasvuista nuorta, kun se vaikuttaa kaltaiseeni aikuiseenkin näin vahvasti. Kuka siis oikeasti määrittelee sen, miltä tuntuu ja milloin on tyytyväinen peilikuvaansa. Syntyykö se oikeasti oman pään ulkopuolelta? Sitähän sanotaan että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa ja vaikka tässä totuudensiemen piileekin, niin asia ei aina ole niin mustavalkoinen.  Toki, jos olisin esimerkiksi itse täysin sinut tämänhetkisen vartaloni kanssa, niin olisinko lainkaan loukkaantunut typerästä kokoni kommentoinnista.

P1180240

P1180251

Media on tuntunut viime aikoina muutoinkin tarjoilevan tavanomaista enemmän naisten ulkonäköä koskevaa kommentointia. Iltapäivälehdessä oli jokin aika sitten juttua, kuinka odottavaa äitiä oli haukuttu lihavaksi. Vastaavan tyyppiseen asiasta kirjoitettiin jossain toisessakin yhteydessä ja mieleeni jäi jonkin lukijan kommentti, joka kuului jokseenkin että eikö naisten koon arvostelun voisi antaa olla edes raskausaikana. Niin, ihan oikeasti, edes silloin jos se muutoin tuntuu olevan mahdotonta.

Mitä oman kokoni kommentointiin tulee, niin olen sittemmin ollut asian kanssa ihan sinut. Tiedänhän mistä vatsani koko johtuu ja päinvastoin kuin media (liian) usein antaa ymmärtää, ei se vatsa katoa hetkessä – ainakaan kaikilta. Teen kuitenkin töitä (liikun, syön fiksunlaisesti) hyvinvointini eteen ja se on enemmän kuin tarpeeksi.

4 kommenttia

 1. Sarkku K kirjoitti:

  On kyllä tökeröä AIKUISEN suusta kommentoida toisen ulkonäköä. 🙁 Varsinkin vastasynnyttäneellä tai ylipäänsä äidille, jolla varmasti prioriteettina ensin on joku muu kuin se oman mahan koko.

  • jennie kirjoitti:

   Taisin olla itsekin hetken aikaa melko sanaton mutta kommentin esittäjäkin kyllä mainitsi että saattaa esiintyä vauvasta ja seivaili tilannetta vielä lisää sillä että kun yleensä olen ollut kuitenkin melko pienikokoinen..

 2. Pitkäaikaislukija kirjoitti:

  No huh mikä järjetön kommentti! 🙁 tuollainen saa kyllä pahalle tuulelle oli tilanne mikä hyvänsä..
  Ensinnäkin lihominen on henkilökohtainen asia, mikä ei pitäisi millään tavalla koskea ilkeää kommentoijaa, ei hän niitä kiloja kanna.
  Ja TOISEKSI juuri synnyttäneelle äidille ei todellakaan lauota tuollaisia typeryyksiä.
  Sanoitkin olevasi sinut asian kanssa ja se on hienoa! Tuollaisista kommenteista ei todellakaan kannata välittää. Tärkeintä on olla itse tyytyväinen ja tietää tekevänsä oikein!

 3. ulla kirjoitti:

  Yleensäkään, millainen aikuinen ihminen menee kommentoimaan kenenkään ulkonäköä. Uskomatonta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.