Hae
My Project Is Me

Kalorimatikkaa

Moi,

Pitkään aikaan en olekaan puhunut ihan pelkästään kaloreista, niiden kertymisestä ja kulutuksesta. Mitä vartalonmuokkaukseen tulee niin minä uskon kaloriteoriaan ja jos painoa tahtoo pois, tulee kaloreita nautiskella vähemmän kuin mitä niitä kuluttaa. Siltikään ei suinkaan ole se ja sama mistä se kalori tulee vaan seuraavaksi tulee kiinnittää huomiota makroravinteisiin eli proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan keskinäiseen suhteeseen. Nyt pohdin asiaa kuitenkin kylmästi kalorien kannalta.

laskennallinen energia/makroravinne

laskennallinen energia/makroravinne

Minulle on joskus kauan sitten tehty kehonkoostumusmittaus, joka kertoi perusaineenvaihduntani olevan noin 1400kcal vuorokaudessa. Tämä määrä minulla siis kuluu energiaa tekemättä mitään (istuen/maaten 24/7). Jos tuota arvoa käyttää pohjana niin tuntitasolla kulutukseni on siis noin 60kcal kun en tee mitään (ja tämäkin siis pyöristetty yläkanttiin). Lepoaineenvaihduntaan, tai tähän peruskulutukseen, vaikuttaa olennaisesti kehonkoostuus; Mitä enemmän lihasta kehosta löytyy sitä enemmän tarvitaan energiaa sen ylläpitoon. Ja sanottakoon että tuossa vaiheessa olin lihaksikkaammassa kunnossa kuin juuri nyt. Olen myös mielenkiinnosta seurannut muutamaan kertaan arkiaktiivisuuttani sykevyön avulla ja päätynyt päivästä huolimatta keskimäärin kulutukseen 100kcal/h. Nämä tunnit ovat pitäneet sisällään toisinaan kevyttä kävelyä, siivousta, tiskausta, ruoanlaittoa, ulkoleikkejä muttei varsinaista urheilua. Keskiarvomittaus on useamman tunnin ajalta, jolloin mukaan on mahtunut myös vähemmän aktiivista toimintaa ja kyseessä tosiaan on vain keskiarvo.

IMG_2304

Kun arvioidaan vuorokausittaista energiantarvettani niin päästään jokseenkin lukuun 2000kcal/vuorokausi. Laskennassa olen käyttänyt peruskulutusta arvolla 10h, josta 8 on faktista nukkumista (tai ainakin sängyssä oloa) ja loput kaksi muuta istumista/makaamista (yhteensä 600kcal). Loput vuorokaudentunnit (14) saavat tuon keskiarvokulutuksenmukaisen arvon (yhteensä 1400kcal). Ja jotta ei unohdeta niin minähän myös liikun ja liikumisten ajan kalorinkulutus on korkeammalla (sekä toivottavasti myös jälkipolttona salitreenin perässä). Taas, jos sykevyöhön on uskomista niin tunnissa palaa noin 200-400kcal, riippuen valitusta lajista. Kuntosali polttaa treenin aikana vähemmän mutta oppien mukaan jälkipolttona enemmän kun taas vastaavasti aerobisesti suoritettu treeni.

sweat is fat crying

sweat is fat crying

Yksi rasvakilo vastaa ymmärrykseni mukaan keskimäärin 7000kaloria. Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä että pudottaaksen kilon, tulee saada aikaan 7000kcal vaje energiansaantiin nähden. Tahdilla kilo/viikko, vajausta tulisi siis saada 1000kcal edestä vuorokaudessa ja puolellakin kilolla 500kcal edestä. Omalla kohdalla olen laskenut että tyypillinen päiväni sisältää treenipäivinä noin 2000kcal ja treenittöminä hitusen vähemmän (noin 1700-1800kcal). Oma energiavajeeni liikkuu siis jossain 200-500kcal välimaastossa vuorokautta ajatellen (ja minulle, normaalipainoiselle aktiiviliikkujalle tuo 500kcal on jo paljon!).

Teoriassa siis pudotusta pitäisi tapahtua hitaasti mutta varmasti ja liian suurta energiavajetta en edes halua oman jaksamisen ja/tai lihasmassan kadottamisen pelossa. Jonkun mielestä syön vähän, toisen mielestä ehkä paljon mutta tämä määrä oikein rakennettuna (huomioiden siis makroravinnejakauma) tuntuu ainakin toistaiseksi toimivan kohdallani halutunlaisesti. Pientä viilaamistahan ruokavaliopeli on aina ja se mikä toimii nyt ei välttämättä pidä paikkaansa enää kuukauden päästä ja kuten sanottu, on tämäkin pohdinta keskittynyt vain kaloreihin – ei mihinkään muuhun eikä elämä suinkaan ole näin mustavalkoista.

 

6 kommenttia

 1. ? kirjoitti:

  kalori = kalori, kcal = kilokalori = 1000 kaloria

  Arkikäytössä menevät usein sekaisin ja tekemäsi laskelmat ymmärtää hyvin. Nopeasti itse laskeskelin, että jos 1 kg = 7000 kcal, niin olen tavoitteessani kolmen kuukauden päästä. Kunhan pidän itseni miinuskaloreilla 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Hyvä korjaus! Kiitos siitä 🙂 Pääasia kuitenkin että tulin ymmärretyksi, ainakin sinun pääkopassasi.

 2. Jonneli kirjoitti:

  Mielenkiintoista ja uskon myös kaloriteoriaan! U
  Usein mietin mikä olisikaan itselleni kaikkein ihanteellisin kalorimäärä, jotta painoa todella putoaisi… Välillä pohdin syönköhän liian vähän, ja sitten välillä pohdiskelen mahdanko syödä liikaa. Suuren ongelman itselläni tuo mukanaan kilpirauhasen vajaatoiminta, joka hidastaa uskomattoman paljon aineenvaihduntaani ja välillä meinaa järki lähteä tuon asian kanssa. Kiinnostaisi todella kovasti tietää oma kulutus MUKAANLUETTUNA se, paljonko vajaatoiminta vaikuttaa asiaan. Toisaalta esim. kahdella tutullani on myös sama sairaus, eivtkä he ole kokeneet asian vaikuttavan painoonsa millään tavalla. Itselläni se todellakin vaikuttaa.:( Sen olen huomannut että lihon heti, mikäli syön kuten ”normaali terve ihminen”, eli vaikkapa kohtuullisia annoksia normaalia kotiruokaa kuten perunaa ja lihakastiketta, puhumattakaan leivästä. Ei tulisi kuuloonkaan minun kohdallani…

  • jennie kirjoitti:

   Kaikkeahan vain ei voi saada selvitettyä, vaikka miten haluaisi. Minäkin vähän luotin että imetys kuitenkin hoitaisi oman osansa mutta ei tainnut olla juurikaan vaikutusta (tosin on myös myönnettävä että kaikesta taistelusta huolimatta oma ruokavalio taisi olla vähän retuperällä tuolloin..). Niin, ja mukava että meitä kalori-ihmisiä on edelleen olemassa vaikka aika katoava trendi se taitaakin ollla 😀

 3. Niina kirjoitti:

  Oi vitsi kuin kiva oli lukee tätä sun blogia, lueskelin siis noita kaikkia vanhojakin postauksias. Ihana huomata, että muillakin on hyviä ja huonoja syklejä näissä elämäntapamuutosprojekteissaan :). Sai tsemppiä itellekki, että kyllä se vaan kannattaa taas jatkaa vaikka miltei parikuukautta on tullu vedeltyä sellasia sokeriövereitä, että hellurei :/! Ja välteltyä kaikkia terveellisiä vaihtoehtoja 😀 :D. Josko mäkin nyt alan valitseen paremmin :)!

  • jennie kirjoitti:

   Kiva että tykkäät 🙂 ei se tosiaan aina mene ihan putkeen ja tärkeintä kait onkin vain hyväksyä se tosiasia että näitä jaksoja tulee. Siitä on sitten hyvä taas ponnistaa eteenpäin ja jossain vaiheessa vain huomata että tämähän rullaa eteenpäin ihan itsekseen 🙂 Tsemppiä siis sinulle ryhtiliikkeeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *