Hae
My Project Is Me

Dokumentti: Muodonmuutoksia

Otan harvoin kantaa pinnalla oleviin ilmiöihin jo ihan sen vuoksi että siinä vaiheessa kun ne ovat ovat esillä jokapuolella, ne alkavat kyllästyttämään elleivät jopa ärsyttämään. Vielä vähemmän otan kantaa asioihin joista en tiedä tuon taivaallista mutta tällä kertaa ajattelin tehdä poikkeuksen ja kirjoittaa paljon puhuttaneesta Ylen dokumentista Muodonmuutoksia. Dokumentti kuvastaa neljän bikinifitness-kilpailuun valmistautuvan naisen elämää kisoja edeltävältä kaudelta sekä itse kisasta.  Jos et ole dokumenttia katsonut ja haluat katsoa sen ilman ennakko-oletuksia niin älä lue pidemmälle vaan katso se, ja palaa sen jälkeen takaisin. Dokumentin löydät täältä.

 

Dokumentti on tuntunut saavan paljon kritiikkiä osakseen erityisesti lajia harrastavilta henkilöiltä. Enkä ihmettele tätä lainkaan, kuvaahan ohjelma tämän heille rakkaan lajin hyvin raadollisena, raskaana ja joiltain osin jopa sairaana. Eikä kukaan tietenkään halua että joku itselle tärkeä asia esitetään tällaisessa valossa.

Itse katsoin tämän täysin maallikkona enkä siis siten voi sanoa lainkaan että kuinka realisten kuvan dokumentti antaa tai on antamatta. Uskon kuitenkin että dokumentti esittää yhden todellisen näkökulman aiheesta ja se näkökulma on sellainen, kun ohjaaja on halunnut. Siinä näkökulmassa valmistautuminen on rankkaa ja raadollista – siis sellaista mitä se ehkä jonkun mielestä on. Jonkun toisen näkökulmasta katsottuna ei valmistautuminen välttämättä ole ollenkaan niin kamalaa ja se on ihan yhtäläilla todellinen näkökulma. Sinänsä koko touhu on toki kropalle rankka kokemus, kuten mikä tahansa äärirajoilla tehtävä suoritus mutta se kuinka raskaana sen kokee, on varmasti yksilöllistä.

Erikoisinta on ehkä se että oma kiinnostukseni lajia kohtaan koki jonkinmoisen herätyksen. Kiinnostukseni fitnestä kohtaan on siis jo pitkään ollut laskusuuntainen. Minulla ei ole missään nimessä mitään lajia vastaan mutta se ei ole enää sytyttänyt samalla tavalla kuin vielä muutama vuosi sitten. Nyt kuitenkin innostuin taas asteen verran enemmän mutten ole ihan varma että
kiinnostuinko lajista itsessään vai siitä kuinka paljon treenillä ja ruokavaliolla voi oikeasti vartaloaan muokata (vastaus: loputtomasti). Kummin tahansa, niin kyllä sitä itselle iski taas uudenlainen innostus tätä omaakin muodonmuutosprojektiani kohtaan vaikka se aika kaukana fitneksestä onkin.

Oletteko te katsoneet tämän dokumentin? Onko se herättänyt tunteita tai ajatuksia?

 

2 kommenttia

 1. Kiti kirjoitti:

  Dokumentti taisi olla vähän provosoivasti tehty, lajin hyviä puolia ei juurikaan näytetty. Tietysti kaikkien lajien huipulle päästäkseen täytyy tehdä uhrauksia jotka niiden silmissä, joilla ei ole samaa intohimoa, näyttävät järjettömiltä. Bikini-fitneksrssä on monta asiaa, jotka mua henkilökohtaisesti häiritsevät, ja joita en haluaisi omaan elämääni, mutta entä sitten. Kaikki saavat elää sellaista elämää kuin itse haluavat.

  T: Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/kannattaako-masennuksesta-kirjoittaa-omilla-kasvoillaan

  • jennie kirjoitti:

   Näin minäkin veikkaan ja jos kyseessä on provosointi, niin siinä on onnistuttu hyvin. Dokkari on saanut valtavasti huomiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.