Hae
My Project Is Me

Maidoton kokeilu alkaa tästä

Moi,

Pitkään tätä aihetta miettineenä, osittain teidänkin kannustamana ja innostamana olen tänään aloittanut maidottoman kauden kokeilun. Maitorahkaa olen syönyt tosin viimeksi sunnuntaina mutta risteilyllä, kuten kuvistakin näki, niin maitotuotteita kului jogurttina, juustona ja kahvimaitona – ainakin. Tänään aamusta, aamupalani oli hyvin tutunoloinen vaikkakin kaukana tyypillisestä: 01f11b772907390d64539e84cd8801eef9a8817ea6

Sisältönä siis marjoja, kauramaitoa, riisiproteiinia sekä banaanijauhetta ja päällä hivenen kauraleseitä sekä pähkinöitä. Täytyy sanoa että riisiproteiinin koostumus tulee vattimaan minulta totuttelua mutten usko sen olevan kynnyskysymys. Olen itsekin todennut että kaikkeen tottuu sillä muistan hyvin vahvasti vielä ensimmäiset herakokeilunkin epämiellyttävinä jo ihan makunsa puolesta. Riisiproteiini on itsessään melko mauttoman oloinen mutta koostumukseltaan jauhoinen ja karkea eli ei sekoitu heran kaltaisesti. Tai ainakaan tämä Cocovin järjestämästä superfoodillasta saatu ei tee niin.   IMG_2938

Hera itsessäänhän on tuote, jonka aion ensimmäisenä pyrkiä palauttamaan ruokavaliooni. Olen sitäpaitsi käsittänyt että maidottoman ruokavalion harjoittaja voi heraproteiinin maitoisesta alkuepärästä huolimatta sitä käyttää ongelmitta. Itse kuitenkin haluan koejaksoni (2-3 viikkoa) pysyä erossa kaikesta maitoperäisestä, myös herasta. Kokeiluni kannalta ei siis olisi voinut parempaan saumaan osua yhetistyökumppani Leaderin paketti, josta löytyy Natural Sport-tuotesarjan proteiineja ja palkkareita (tämänpäiväinen oma pakkariseokseni raakakakaakojauheesta, maltosta ja maustamnattomasta riisiproteiinista ei ollut mikään herkku). Kaikki ovat paitsi maidottomia ja laktoosittomia myös soijattomia ja gluteenittomia. Seuraavaa treenikertaa ja maistelukokemusta siis odotellessa.

IMG_2936Kokeilujakson aikana pyrin tarkkailemaan erityisesti vatsaani sekä sen toimintaa. Tarkoitus olisi jatkaa muutoin ruokailua tavalliseen tapaan kuin ennenkin mutta skeptikkona kuitenkin epäilen että kun esimerkiksi voin/margariinin käyttö jää pois niin ei sitä leipääkään tule syötyä eli muutosta tulee pelkän maidottomuuden lisäksi väistämättä. Toivon kuitenkin että kokeilujaksolla en huomaisi mitään erityistä ja voisin jatkoa ajatellen palata takaisin maitotuotteiden käyttäjäksi ja jos näin käy niin paluuaskelet tullaan ottamaan askel kerrallaan.  Siihen saakka jatkan kuitenkin ihmettelyä ”maitohyllyllä” ja teen ostosreissuistani taas asteenverran jännempiä.

0131c45fa5f2ea1b7638c9054ddfec696e1b7c0913Ja koska täältä varmasti löytyy joku muukin maidottoman ruokavalion edustaja ja/tai kokeilija niin mikä olisi paras maidonkorvike kahviin sekoitettavaksi? Tuo kauramaito ei nyt selkesäti ollut sellainen 😀

38 kommenttia

 1. Liisa kirjoitti:

  Soyamaito ehdottomasti paras maidon korvike kahviin! Ah, se on niin hyvää! Iteki oon nyt tän vuoden puolella siirtynyt maidottomaan ruokavalioon melkeen kokonaan, mutta soyamaitoon oon kahvini tehnyt jo vuoden ajan, koska se on oikeesti hyvää! Sen saa jopa vaahdotettua, jos haluaa kahviinsa hienon loppusilauksen ;D (Riisimaitoa ja mantelimaitoa en ainakaan ite oo saanut vaahdotettua.) Suosittelen kokeilemaan!

  • jennie kirjoitti:

   kiitos, soijamaitoa joku tuolla netin syövereissäkin ehdotteli mutta luotan täällä asiantuntevampaan raatiin enemmän. Ps. Ostettu ja kokeiltu on, toimii 🙂

 2. Jonna kirjoitti:

  Kauramaito on kamalaa 😀 Mutta itse tykkään mantelijuomasta, niin makeutettuna kuin makeutumattomana – ja sisältää kaloreitakin saman verran kuin rasvaton maito (;

  Mutta tuosta voin/margariinin käytön lopettamisesta, kaupoissa on myytävänä esim. keijun kevyt laktoositon, joka on täysin maidotonta. Itse käytän sitä, mutta onhan noita soijaversioitakin. Minäkin vasta aloittanut tämän maidottoman, mutta 3vk jo huomaa muutoksen. Ennen raejuuston ja maitorahkan suurkuluttaja. Muutoksena huomannut että ihottuma käsivarsista häipynyt, maha toimii paremmin&ei turvota, on paljon virkeämpi olo ja energiatasot nousseet. Täytyy katsoa jos jossain vaiheessa myöhemmin sitten kokeilisi, jos pieniä määriä maitoa kuitenkin sietäisi ilman mitään oireita.

  Mutta tsemppiä maidottomaan sullekkin (: !

  • jennie kirjoitti:

   Kiitokset tsempeistä ja ei se kauramaito, tai -juoma, itsessään niin hirveää ollut mutta kahvin seassa – HUH! Kiva myös kuulla sinun postiivistsa kokemuksista eli innolla jään odottelemaan omiani (jos sellaisia on tullakseen)

 3. Inka kirjoitti:

  Maustettu soijamaito on lempparini. Maustamaton maistuu mielestäni pahalle.

  • jennie kirjoitti:

   Itsehän en juurikaan ”pelkiltään” käytä vaan intresseissä tosiaan se että toimisis smoothiessa ja kahvissa (jota nyt näköjään kaikesta huolimatta taas juon..) Kokeilukertoja siis luvassa.

   • Inka kirjoitti:

    Maustamattoman soijamaidon kitkeryys tulee myös kahvissa läpi. Noi kevyt versiot taitaa olla aina suoraan maustettuja, joten siinä ei tarvitse olla niin tarkkana. Soijalatte on lempparini, kahviloissakin usein saa tilattua.

 4. Bigblue kirjoitti:

  Olen myös maidottomalla ja huomannut eron sekä vatsassa että ihossa. Myöskään luomumaidosta en saa vatsaoireita. Olen kuitenkin lisännyt ruokavaliooni Ehrmann rahkan, sillä siitä en saa oireita. Suomalaisesta rahkasta kylläkin. Luovuin vehnästä ja ongelmani pienenivät entisestään 🙂

  Juomana käytän hasselpähkinäjuomaa ja se sopii teehen, kahvista ei ole käsitystä.

  • jennie kirjoitti:

   Mukava kuulla näitä kokemuksia 🙂 Melkein alan toivomaan että maidoton toisi sittenkin jotain positiivisia muutoksia 😀 Hasselpähkinäjuomaa katsoin kaupassa ihan silkasta mielenkiinnosta ja varmaan jolain aikavälillä sekin tulee koettua..

 5. Mari kirjoitti:

  Light soijamaitoa olen maidottomilla kokeiluillani käyttänyt kahvin seassa! 🙂 Maku on hieman makeampi kuin tavallisen maidon, mutta sehän ei välttämättä ole paha asia ;). Riisi- ja kauramaidot (ja normaali soijamaito) ovat minulla jotenkin oudosti aina sakanneet kahvin sekaan… Tiedä sitten mistä se johtuu. Ehkä liian kuumaa kahvia?

  Ainakin FODMAP-ruokavaliossa (suositellaan IBS:stä kärsiville) soija on siellä vältettävien listalla, nähtävästi myös se voi aiheuttaa ainakin joillain ihmisillä turvotusta yms. Mutta tietysti soijan määrälläkin on väliä (loraus kahviin vai litratolkulla päivittäin)!

  • jennie kirjoitti:

   Tuo light soijamaito oli hyvää! Testasin nimittäin tänään 🙂 Itsehän myös mietin ensimmäisellä kerralla olisiko maidottoman voinut toteuttaa myös soijattomana vaan ehkei näinä kokeiluviikkoina kannata turhan tiukaksi ryhtyä ja enhän siojaa ole erityisemmin vältellyt ennenkään jsokaan en ole sitä myöskään päivittäin käyttänyt. Smoothiepohja voisi kyllä ehkä olla jotain muuta kuin soijaa.

 6. Emski kirjoitti:

  Oi, mielenkiintosta! 🙂 Itekkin oon miettinyt, pitäisköhän kokeilla.

  http://iwilldoitemski.blogspot.fi/

  • jennie kirjoitti:

   Tämä on nyt niin pinnalla että melkein harmittaa lähteä kokeilemaan juuri nyt 😀 Kokemuksia varmasti luvassa kun ruokavalio kokee uusia tuulia pakon edessä..

 7. Heidi kirjoitti:

  Mulla on käytössä tuo ylähyllyn Rice Dream -riisimaito, vaikka käytänkin rahkaa ja raejuustoa. Tuo on paaaaljon parempaa kuin normaali maito (makeampikin) ja meni kahvin seassaki hienosti. Riisimaito täytyy vaan muistaa sekoittaa hyvin ennen jokaista käyttöä. Ja ennen ensimmäistä sekoitusta ottaa se ’ringpull’ sieltä korkin alta pois, koska muuten siellä on tyhjiö, eikä se sekoitu. 😉
  Riisiproteiiniinkin koukuttuu, ainakin minä. Voisin varmaan vedellä sitä pelkkänä jauhona. 😀

  • jennie kirjoitti:

   Täytyneekin kokeilla tämän soijamaidon jälkeen tuota riisimaitoa. Kiitos myös hyvästä ohjeistuksesta miten toimia tölkin kanssa. Tämähän on melkein kuin syömään opettelisi uudestaan 😀

 8. riikka / workoutofmyday.gougou.fi kirjoitti:

  Kohtasin täysin saman ongelman jättäessäni maitotuotteet pois! Ehdin kokeilla kahvin seassa kaurajuoman lisäksi mantelimaitoa, soijajuomaa ja kookosmaitoa, mutta mistään ei ollut korvaajaksi. Vasta riisijuoman kanssa tärppäsi, se ei ole liian makeaa tai voimakkaan makuista, että häiritsisi kahvin makua. Suosittelen kokeilemaan! 🙂

 9. minä kirjoitti:

  Laitoin kerran soijamaitoa ja tuli semmosia kokkareita. Mantelimaito maistuu aivan kermalta ja rakastan sitä makua. Yksi hyvänmakuinen smoothie on mantelimaito-pinaatti/vadelma-avokado-prodesekoitus maustettuna stevialla/yrteillä =) Oma olotila on muuttunut täysin 6-0, kun olen minimoinut kaikki lisäaineet ja gluteiinin, käytän vain laktoosittomia maitotuotteita, mutta niitäkin melko harvoin (paitsi palkkarissa heraa). Ennen ei vatsa toiminut yhtään, vaikka lääkärit tyrkytti kaikenmaailman levolaceja =D Ruokavalio on siis minulla melko paljon lihaa, kasviksia, marjoja, öljyä ja pähkinöitä + vitamiinit yms. Sitten tietysti noita maustamattomia manteli-/soijajuomia ja maustamatonta heraa.. Tällä paleotyylisellä ruokavaliolla on voimatasot miltei kaksinkertaistuneet alkuvuoden aikana, painossa muutaman kilon lasku ja lihaserottuvuus aika huima verrattuna uuden vuoden porsastelukuviin =DD Suosittelen kokeilemaan ensin sen 3-4 viikkoa, sillä silloin huomaa ainakin eron =D

  • jennie kirjoitti:

   Kiitokset omista kokemuksistasi ja niiden jakamisesta 🙂 vatsan vuoksi minäkin tähän kokeeseen ryhdyn ja ainakin sen 2-3vkoa olisi tarkoitus tunnustella omia fiiliksiä mutta jos ei ihan mahdottomaksi mene ja kuvittelen huomavaani edes jotain niin varmasti kookeilu jatkuu muutaman viikon kauemminkin. Kuitenkin niin että haluan tehdä maitokokeilun ennen tulevaa Skotlannin matkaa.

 10. Mari kirjoitti:

  Raportoithan noista Leaderin uutuuksista, kun olet ehtinyt testata nitä. Vaikuttavat sisältönsä puolesta kivoilta ja olen ajatellut niitä testata, en vaan ole vielä osannut päättää, että mistä mausta kannattaisi aloittaa 😀

  • jennie kirjoitti:

   raportoin varmasti 🙂 Tänään itseasiassa tein aamusmoothien tuosta suklaisesta ja oli ainakin satakertaisesti parempaa kuin oma suklaaseokseni 😀

 11. Anne kirjoitti:

  Moikka!
  Itse kokeilin pari kk sitten maidotonta. Ja koukkuunhan mä jäin! Ja sillä tiellä ollaan edelleen(heraa kyllä käytän). Jos maltat suosittelen ehkä pidempää maidotonta jaksoa kun esim. viikko, niin tulokset näkyy selkeemmin!

  Joo totta, soijamaito on kyllä hyvää. Kahvin vaan tarvii olla tosi haaleeta, ettei maidon proteiini denaturoidu(vai miksi sitä sanotaan? :D), Tai sitten soijamaito täytyy lämmittää erikseen. Vaatii vähän erikoisjärjestelyä.. Ite tykkään nykyään mantelimaidosta, siinä ei juuri proteiinia ole, joten sekottuu kivasti. Tuohon makeuttamattomaankin tottuu kivasti, nykyään toi makeutettu on aika ällöä 😀 Riisimaito on kanssa ihan fine!

  -Anne

  • jennie kirjoitti:

   Kiitokset 🙂 tarkoitushan tosiaan olisi 2-3vkon jakso testata muuttuuko olo lainkaan ja jos muuttuu yhtään niin ehkä vielä hievenn pidempään. Kuitenkin ennen Skotlantiin menoa haulan testata maidon palauttamista ja tehdä sitten tämän pohjalta ratkaisua jatkoa varten.

 12. Elina kirjoitti:

  Itse suosin Go Greenin manteli-, sekä soijamaitoa ja heidän hasselpähkinä-riisijuomaansa!!

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vinkeistä 🙂 Tämä on niin mahtavaa kun ei itse tiedä mistään mitään ja innostuu ruoasta ihan uudella tavalla 🙂

 13. anna kirjoitti:

  Innolla jään seurailemaan fiiliksiäsi! 🙂 Tsemppiä, ja mie uskon että siusta löytyy lujuutta kestää maidotonta vähän kauemmin kuin se yksi piskuinen viikko… ;D

  annamuntreenaa.fitfashion.fi

 14. Anu kirjoitti:

  Heip! Kokeile ehdottomasti maustamatonta mantelimaitoa kahviin, aivan taivaallista!!!

 15. Olennnainen kirjoitti:

  Tätä kokeiluasi seuraan erityisellä mielenkiinnolla! En tiedä, millä itseni ravitsisin, ellen saisi rahkaa ja juustoja – kahvimaidosta nyt puhumattakaan;)

 16. Luana kirjoitti:

  Avokado sopii leivän päälle levitteeksi tosi hyvin, nam! (:

  • jennie kirjoitti:

   sssssh! Ei saa musituttaa nyt kun minulla on hyvä sauma irtaantua vähän enemmän leivästäkin 😀

 17. Kerava kirjoitti:

  Suosittelen kokeilemaan Ricedreamin kookoksen makuista juomaa,aivan taivaallista!
  Eräs ystäväni jätti myös maitotuotteet pois allergiaepäilyn vuoksi pois ruokavaliostaan ja paino humpsahti ryminällä alas. Niin pienestä kiinni,mutta söikin rahkaa aikaslailla ja samoin joi kevytmaitoa litran kerrallaan.

 18. -V- kirjoitti:

  Täytyy kyllä puolustaa kauramaitoakin! Käytän kauramaitoa kahteen tarkoitukseen (aamupuuro ja omatekoinen mysli) ja ovat mun herkkua. Erityisesti suosittelen kauramaitoa kaurapuuroon – lehmänmaidon maku puurossa on jotenkin liian ”kiva”, kauranaito tekee puurohetkestä pehmeän ja aavistuksen makean 🙂 Pelkiltään maistettuna k.maidon pieni pistävyys häviää puurossa ja myslissä kokonaan.

  • jennie kirjoitti:

   Saa puolustaa 🙂 Ei mnullakaan sen makua sellaisenaan mitään vastaan ollut, maistui, noh kauralle 😀 Mutta kahviin se ei kyllä sopinut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *