Hae
My Project Is Me

En syö juuri mitään ja silti lihon – Syynä napostelu

Napostelu on usein niin huomaamaton tapa, ettei sitä edes tajua tekevänsä. Energiaa siitä kuitenkin kertyy helposti ja usein myös oletettua enemmän. Mutta mikä sitä aiheuttaa ja miten ihmeessä siitä pääsisi eroon?

 

Tuttu laihduttajan tarina

Juot aamulla kupillisen kahvia ja skippaat varsinaisen aamupalan koska yrität vähentää energiansaantia. Lounaaksi syöt salaatin kanalla ja pirskottelet päälle hieman oliiviöljyä. Välipalana menee omena ja päivälliseksi syöt taas salaattia. Iltapalana on rahkaa sokerittomalla mehukeitolla. Tällähän laihtuu ihan silmissä ajattelet, sillä energiaa ei päivän aikana tullut edes tuhannen kilokalorin verran.

Se mitä jäi kuitenkin huomaamatta oli lapsille aamupalaa laittaessa suuhun ohimenneet juustosiivut. Työpaikalla taukohuoneesta löytyneet suklaakonvehdit jäivät myös huomioimatta, eihän niitä tullut otettua kuin yksi. Ja se toinen silloin vähän myöhemmin ja sitten vielä silloin kun… Kotona ruokaa laittaessa napsit lasten nakkikeittoon tarkoitettuja nakkeja muutaman. Illalla oman rahkan jälkeen ruokapöytää siivotessa pistelit suuhun puolivahingossa ne lasten sämpylöiden jämät. Talon vihdoin hiljennyttyä palkitsit itsesi vielä sillä päivän ainoalla  suklaahetkellä (et muistanut taukohuonekätköä) koska olithan sen ansainnut eikä muutama pala mitään haittaa.

Kuulostaako tutulta? Voitko samaistua esimerkkilaihduttajan ajatuksiin ja toimiin?

napostelu, eroon napostelusta

Huomaamaton napostelu

Napostelu on usein niin huomaamaton tapa, ettei sitä edes tajua tekevänsä. Tai jos tajuaakin, niin ei ehkä ajattele sen olevan niin säännöllistä kuin se usein on. Energiaa siitä helposti kuitenkin kertyy ja tässä esimerkissä se tuplasi karkeasti päivän energiansaannin. Itse voin ainakin myöntää että minulle saattaisi käydä juuri noin kun esimerkissä kirjoitettu. Joku pikkujuttu ohimennen silloin tällöin pitkin päivää. En itseasiassa usko alkuunkaan että minun omat painonhallinnan haasteet johtuisivat siitä että syön varsinaisilla aterioilla väärin tai huonosti. Olen aika varma että ne johtuvat nimenomaan siitä mitä syön silloin kun en oikeastaan edes syö.

Koska napostelu kerryttää herkästi huomattavia määriä ylimääräistä energiaa, saattaa se myös olla syy miksi odotettu tulosta painonpudotuksessa ei tapahdu. Tai vielä pahempi, paino vain nousee vaikka ei omasta mielestään ”syö yhtään mitään”.

Kurkkaa myös tämä postaukseni laihduttajan pahimmista sudenkuopista

napostelu, huomaamaton napostelu

Eroon napostelusta

Paras tapa päästä napostelusta eroon on yksinkertaisesti lopettaa se. Ja jotta sen lopettaminen olisi helppoa, täytyy ensin tiedostaa että sellaista tekee ja ehkä myös että miksi tekee. Napostelu voi olla totuttu tapa tai sitten voi olla myös niin että nälkä ajaa napostelemaan aterioiden välillä. Jos otetaan tämän postauksen esimerkkilaihduttaja, syö hän aivan liian kevyesti. Jos ei heti, niin viimeistään kohta, liian vähäinen energiansaanti ajaa joko lähes hallitsemattomaan syömiseen tai sitten sitä tosiaa kompensoidaan napostelemalla päivittäin. Lihomaan ei varmastikaan pääse vaikka söisi esimerkin tavoin ja napostelisi menemään samaan tapaan vaikka joka päivä mutta järkevää se ei silti ole. Jo hampaiden kannalta on hyvä rajoittaa ateriointikerrat suunnilleen viiteen jatkuvan märehtimisen sijaan. Lisäksi ravintoaineiden saanti jää tällä tavoin vähäiseksi ja varmasti jopa hormonitoiminta voi pitkällä tähtäimellä häiriintyä kun nälkä- sekä kylläisyyssignaaleja ei kuunnella ja kunnioiteta. Yksinkertaisin tapa on siis vain alkaa syödä riittävästi ja riittävän ravinnerikkaasti.

täysipainoinen ateria curry-palsternakkakeitto

2 kommenttia

  1. Annu kirjoitti:

    Moikka! Itse olen huomannut napostelun vähenevän sillä, että syön varsinaisilla aterioilla oikeasti paljon ruokaa. Näin sitä huomaamatonta ja ajattelematta tehtyä syömistä ei tapahdu ja pysyy itse paremmin kartalla siitä, mitä suuhun on mennyt. Voisiko olla, että kehosi kaipaa vielä ravintoa ketogeenisen kokeilun jälkeen? Treenaat myös kohtuullisen paljon. Ehkäpä ratkaisu voisi olla siinä, että antaa keholle kunnolla ravintoa. Ihanaa kevään odotusta ja tsemppiä kehoprojektiin! 🙂

    • myprojectisme kirjoitti:

      Moikka! Ja kiva kun kommentoit ? sitä minäkin itseasiassa yritin postsuksessani sanoa, että paras tapa päästä napostelusta eroon on yksinkertaisesti syödä riittävästi niillä oikeilla aterioilla. Ja ihan kuten sinäkin, puhun tässä puhtaasti kokemuksen äänellä, mikä myönnettäköön, aina välillä silti tuppaa unohtumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.