Hae
My Project Is Me

Mitä huomioida raskausajan liikunnassa

Raskausaikana odottavan äidin vartalo kokee paljon muutoksia ja nämä muutokset asettavat liikkumiselle tiettyjä rajoitteita. Vaikka jokainen raskaus onkin yksilöllinen ja tuntemukset sekä mahdolliset vaivat henkilökohtaisia, on tiettyjä asioita joista voidaan olla yhtä mieltä mahdollisista henkilökohtaisista haasteista huolimatta.

Raskauden aikana ei kannata aloittaa itselleen täysin uutta liikuntaharrastusta, ellei se sitten satu olemaan lempeä mammajooga tai kävely. Vartalon kokiessa muutoinkin suuria muutoksia ja erityisesti vatsalihasten tehdessä tilaa kasvavalle vauvalle, ei uusien liikeratojen ja -tapojen opettelu ole optimaalisella tasolla. On siis parempi pysytellä tutuissa ja turvallisissa tavoissa sekä liikkeissä.

P1160330

P1160334

Luonnollisesti kuitenkin kaikki riskialttiit lajit, joissa on kaatumisen tai putoamisen vaara, kannattaa lopettaa. Tällaisia ovat esimerkiksi laskettelu, ratsastus ja jääkiekko. Vaikkei fyysisiä haasteita lajeja olisikaan harrastaa niin riskit ovat melko suuret jos jotain sattuu.

Kun vatsalihakset erkanevat sitä enemmän, mitä pidemmälle raskaus etenee on keskivartalon tuki saatava jostain muualta. Tämän vuoksi suosin itse salilla käydessäni sellaisia liikkeitä, joissa saan nojattua joko seinään tai penkin selkänojaan tulevasti. Erillisiä vatsalihasharjoitteita ei myöskään kannata tehdä ettei aiheuta itselleen enemmän harmia kuin hyötyä.
Loppuvaiheessa myöskään juoksu tai muu vastaavanlainen “tömähtelevä” liikuntamuoto ei varmasti tunnu kenestäkään hyvältä ja tällaista treeniä kannattaa välttää. Itseasiassa siinä on ehkä koko raskaudenaikaisen liikunnan tärkein huomio: Vältä sellaisia asioita, jotka eivät tunnu kropassa hyvältä. Keho on nimittäin melko viisas kapistus ja tietää kyllä itse mikä on sille hyväksi ja mikä ei.

P1160346

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.