Hae
My Project Is Me

Proteiininlähteitä

Moi,

Tulin tuossa kaloripohdinnoissa miettineeksi makroravinteiden lempilastani eli proteiinia. Eräiden saantisuositusten mukaan (ja ehkä niiden yleisimpien) laihduttajalle ja/tai liikkujalle sopivan määrän katsotaan olevan 1,5-2g/painokilo. Se mihin tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota on kerta-annostus, joka taas on naisella jokseenkin 20-30g ja miehellä 30-40g (ja vähempikin siis riittää, tuon korkeamman luvun ollessaan jokseenkin maksimi imeytymisen kannalta). Kolmantena korostetaan monipuolisuutta.  Ja tässä kohden täytyy melkein kehua olevani A-luokan esimerkki sillä proteiininsaantini koostuu seuraavista lähteistä viikkotasolla:

Maitotuotteet:

Päivittäin käytän maitorahkaa ja raejuustoa, useampaankin otteeseen. Aamut alkavat lähes poikkeuksetta rahkalla kaikenmoisine lisukkeineen ja pääaterioilla taas raejuusto löytää oman paikkansa.

IMG_2309

 

Lihatuotteet:

Lihaksi lasken kaikki eläinperäiset lähteet, joita käytän vaihtelevasti (vaikkakin broileria ehkä eniten) useamman kerran viikosa. Kalaa voisin syödä ehkä säännöllisemmin ja lajeja vaihdellen (nykyiselläänhän kalalajini rajoittuvat lähestulkoon loheen, tonnikalaan ja seitiin). Kalaa syön kaikenlisäksi ehkä noin kerran viikossa, toisinaan jopa harvemmin eli myös syöntitiheyttä voisi lisätä.

IMG_2306

Kasvikunnanproteiinit ja kananmuna:

Olen tietoisesti lisännyt kasviperäisten proteiinien saantia sisällyttäen vähintään yhden kasvisruoan viikkotasolle. Useimmiten kyseessä on jokin linssiruoka mutta olen viimeaikoina pyrkinyt myös soijarouheesta valmistettavien ruokien lisäämiseen. Lisäksi toisinaan tulee syötyä papuja mutta ehkä hieman harvemmin sellaisenaan ja useimmiten ne ovatkin ruoassa lisänä.  Kananmunaa tulee käytettyä 1-2 kertaa viikossa sellaisenaan sekä tietysti joidenkin ruokien osana.

IMG_2307 IMG_2308

Lisäproteiinit:

Edellä esitettyhen luonnollisten proteiinien lisäksi käytän lähestulkoon päivittäin jotain lisäproteiininlähdettä (useimmiten heraa) jossain muodossa. Aminohappokoostumukseltaanhan hera selviytyi voittajaksi viimeismmän Fit-lehden proteiinivertailussa vaikka siinäkin suoisteltiin monipuolisuutta. Olenhan viimeaikoina käyttänyt myös hamppuproteiinia vaikkakin vain pieninä määrinä.

IMG_2311

Jos siis viikkotasolla tarkastelee niin useimmiten minulla on jokainen edellä esitetty lähde edustettuna ja päivätasollakin useampi. Määristä puhuttaessa proteiinia kertyy noin 120g-150g (treenipäivinä enemmän kuin vapaapäivinä) eli ainakin tarpeeksi, ellei hivenen liikaa. Proteiini sisältyy jokaiselle aterialle (myös välipalalle) eli kokonaisuutena ajatellen ei  yhtään hullummin 🙂

6 kommenttia

 1. Nelly kirjoitti:

  Pikkuvinkki sulle:Gainomaxin 2dl protskujuomat (vanilja ja päärynä)on jumbon cittarissa euron kappale…

 2. Linda kirjoitti:

  Proteiini imeytyy kyllä suuremmissakin kertamäärissä kokonaan, elimistö osaa hoitaa homman niin ettei hyvää ravintoa ja ravinteita mene hukkaan 🙂 Googlella löytyy paljon tietoa, esim. http://www.muscleforlife.com/the-truth-about-protein-absorption-how-often-you-should-eat-protein-to-build-muscle/

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos Linda, olen tätä mietiskellyt ja nyt viimeisimpänä minua taas valaistiin nimenomaan väiittämällä että liika on liikaa ja kertyy rasvaksi.. Ehkä vanha sanonta kohtuus kaikessa on paras neuvo ihan jokaiseen asiaan 🙂

 3. Tiatha kirjoitti:

  En olekaan koskaan kommentoinut, vaikka pitkään ole blogiasi lukenut. 🙂

  Nyt kuitenkin proteiini on ollut päivän sana, kun minulta kiellettiin maitotuotteet hetkeksi. Maitorahka ja raejuusto ovat olleet niin helppoja (ja edullisia) vaihtoehtoja, että iski ihan paniikki millä ne korvaisi. Eläinkunnan proteiineja tulee käytettyä, mutta kasvikunnan ei juurikaan. Onneksi tuli muistutusta, että sielläkin hyviä vaihtoehtoja. 🙂

  http://tasapainoinenelama.blogspot.fi/

  • jennie kirjoitti:

   Hyvä että oli hyödyksi 😀 Ja tuossa erään lukijan kommentin myötä muistui toki mieleen vielä tofu, jota en kyllä itse osaa valmistaa sitten lainkaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.