Hae
My Project Is Me

Ei lainkaan yhteistä lomaa

Teimme mieheni kanssa tälle kesälle ratkaisun olla viettämättä lainkaan yhteistä lomaa. Hän lomailee parhaillaan ja minä teen pitkää päivää (tänään kepeät 12,5h). Oikeasti työpäiväni ovat kyllä  ihan ne tavanomaiset 8h mutta tälle päivälle sattui vähän pidempi vuoro. Oma lomani alkaa sitten puolentoista viikon päästä, mieheni palatessa vastaavasti takaisin töihin. 

Koululaisen pitkät lomat ovat haaste

Luulen että monella kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vastaavanlainen tilanne, missä lomat täytyy vanhempien kesken jokseenkin limittää. Harvalla meistä kun on mahdollisuutta koko kesän mittaiseen lomaan ja koulun 10 viikon mittainen lomajakso täytyy jotenkin järjestellä lapsiystävällisesti. Täysillä neljän viikon lomilla saadaan kahden vanhemman taloudessa tarvittaessa taitettua kahdeksan viikkoa mutta osa on ehkä tällaisessa tapauksessa viettää yhdessä koko perheen kesken. Meillä ei ihan näin onnellinen tilanne ollut, sillä tälle kesälle minulla on lomapäiviä käytettävissä kokonaiset kuusi.

Lyhyiden lomieni vuoksi meillä ei ollut erityisiä suunnitelmia kesän ajalle ja niinpä päätös peräkkäisistä loma-ajoista oli suhteellisen helppo tehdä. Tällä järjestelyllä saatiin meidän päiväkoti-ikäisille tytöillekin järjestymään pitkät vapaat vaikka ne toki kaukana isoveljen täydestä kympistä ovatkin. 

Lasten etua ajatellen

Kesälomien järjestely vaati meiltä, kahdelta vanhemmalta järjestelyjä ja lisäksi turvautumista isovanhempien ja kesäpäiväleirien apuun. Yksinhuoltajalla tilanne on luonnollisesti vielä haastavampi kun ei välttämättä ole ketään toista, kenen kanssa lomia tämänkään vertaa yhdistellä. Ja vaikka leirit pojasta ihan parhautta olivatkin, niin ei ohjattua toimintaa ihan koko kesälomaa ole mielekästä niin käyttää (saati että se on välttämättä rahallisesti mahdollista). Kyllä jokainen, myös lapsi, tarvitsee ihan puhdasta vapaata aikaa juuri niiden asioiden parissa, mihin sen ajan haluaa käyttää. 

Tällaiset ovat siis meidän perheen lomakuviot. Ihan mielenkiinnosta kysyn että miten muiden koululaisten vanhemmat ovat kesät järjestelleet? Jotenkin samaantapaan? Vai onko jotain, mitä en ole osannut huomioida ja voisin hoitaa toisin ensi vuonna?

4 kommenttia

 1. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Kauhulla odotan tuota aikaa…nyt kun kummatkin lapset on vielä päiväkodissa onnistuu hyvin kun päiväkoti on auki myös kesällä. Eetu aloittaa esikoulun elokuussa ja koulutaipale siis vuoden päästä niin ei ole enää kovin pitkä aika kun pitää ruveta miettimään noita juttuja

  https://blogit.terve.fi/fitfatmama

  • myprojectisme kirjoitti:

   Arvaa, tämä oli minullakin suuri pelko ja kauhu – miten ihmeessä selvitä kaikista koululaisen lomista kun niitä osuu pitkin vuotta ja kirsikkana kakun päällä tämä kadehdittavan pitkä kesäloma. Muistan että olo oli kuin voittajalla kun ensimmäinen, eli syysloma saatin taklattua. Sumplimista välillä vaatii, mutta kyllä kaikesta onneksi selviää.

 2. Äiti neljälle kirjoitti:

  Meillä 2 kouluikäistä, 1 kouluun lähtijä ja vielä 1 päiväkoti-ikäinen. Minullakaan ei lomapäiviä montaa ollut kertynyt, joten pidimme yhden yhteisen viikon kun olimme etelässä, mies jatkoi siitä sitten lasten kanssa lomailua ja nyt sitten kun palaa töihin ensi viikolla, niin menemme hieman porrastetusti töihin ja isommat sisarukset tienaavat vähän taskurahaa hoitamalla pienempiä päivän ajan. Meillä siis jo isompia koululaisia. Pidän vielä pienen pätkän lomaa elokuussa kun koulu alkaa.
  Näin siis meillä. Isovanhemmat ovat tarvittaessa apuna nyt seuraavien viikkojen aikana, mutta katsotaan nyt ensin miten nämä pärjäävät keskenään ?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Eli jokseenkin samankaltaisia järjestelyjä 🙂 Ja näinhän se on että isommat sisarukset yleensä saavat tämän kunniatehtävän, tai itse ainakin muistan omasta nuoruudesta paremmin kuin hyvin kun hoidin omia sisaruksia, serkkuja ja muita lapsia aina satunnaisin tarpein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.