Hae
My Project Is Me

Näin minä liikun

Moi,

Tuossa jonain kertana eräs lukija pyysi liikkumisistani yhtä erillistä postausta. Toiveensa hän perusteli sillä että olen saanut tulosta aikaan ja olisi mielenkiintoista tietää miten olen sen oikeastaan tehnyt.

Luonnollisestikaan pelkällä liikunnalla on vaikea saada tulosta aikaan vaan rinnalle tarvitaan myös oikeantyyppinen ruokavalio. Se kummalla on suurempi merkitys omien tavoitteiden saavuttamiseksi, riippuu ihan lähtökohdista. Ylläpitovaiheessa liikunnan merkitys koostuu kun taas dieettikaudella ruokavalion on mielestäni merkityksellisempi. Nämä kaksi yhdistettynä kuitenkin tuplaavat toistensa tehon ja niinpä erilainen liikunnan harjoittaminen on suotavaa varmasti ihan jokaiselle.

Itse olen ollut sen verta onnellisessa asemassa että olen pystynyt periaatteessa pyhittämään aikaa urheilulle mielin määrin. Jos jollekulle ei siis ole selvää tässä vaiheessa, niin olen viettänyt äitiyslomaani kotona ja vietän sitä aina helmikuun alkuun saakka. Käytännössä kuitenkin liikuntamahdollisuudet ovat olleet rajatut sillä oma lapsi on etusijalla ja liikunkin siis siten kuin vain olen ”töiltäni” pystynyt mutta pääsääntöisesti päivittäin.

Lenkkeily:
Käyn lenkillä vaunujen kanssa kaksi kertaa päivässä aamulla ja illalla. Pääsääntöisesti kävelen ja nopeuteni on jotain 6-7km/h välillä. Matkaa kertyy yhteensä 10-12km riippuen hieman mistä kävelen. Silloin tällöin myös juoksen, mutta tätä tapahtuu enemmänkin kausiluontoisesti. Jos satun juoksemaan, niin vauhti on yleensä noin 12km/h. Matka pysyy silloin kuitenkin vakiona, elikkä lenkkiin käytetty aika vähenee.

Ohjattu liikunta kotona: 
Olen nyt jo toista kuukautta treenannut kotona myös ohjatusti Jillian Michaelsin dvd:n avulla. Aloitin 30 days shredistä jonka 20min treeni tarjoaa kokovartalotreenin. Sittemmin olen aloittanut 6 week sixpackin  joka nimensämukaisesti keskittyy lähtökohtaisesti keskivartalon alueelle. Tarkempaa tietoa kummastakin löydät täältä.

Treenaan näiden opastuksella päivittäin. Pidän kummastakin dvd.stä melkoisen paljon ja olenkin nyt ajatellut treenavani sixpackia aina maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Tuon toisen kanssa jumppaillaan sitten keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Vastoin siis Michalesin omaa ohjeistusta treenaan tuon sixpackin kanssa neljästi viikossa suositellun viiden sijaan. Näinollen myös kuusiviikkoinen rupeama vaihtuu kahdeksaksi viikoksi, jotta saadaan treenikertojen määrä samaksi.Lihaskunto kotona: 
Päivittäisen lenkkeilyn ja dvd:iden lisäksi olen pidemmän aikaa harjoittanut kotona vatsoja ja käsiä oman ohjelmani mukaan (jonka löydät muuten täältä). Pyrin tekemään treenin päivittäin.

Olen nostanut vatsalihastreenissä toistojen määrää 15:een/kierros. Teen edelleen kaksi kierrosta. Pakko muuten myöntää että kun tällä hetkellä treenaan vatsalihaksia myös ohjatusti (Jillian Michaelsin dvd) niin tuo oma sarja tuntuu ihan tuskaiselta siihen päälle.

Jatkoa ajatellen aion vähentää vatsalihastreenin määrää niihin päiviin kun en treenaa tuota sixpackia, elikkä siis kolmeen kertaan viikossa. Jäljelle jäävänä neljänä päivänä aion alkaa treenata selkälihaksia. Olen ollut äärettömän laiska selkien treenaamisen kanssa vaikka varsin hyvin tiedän kuinka tärkeää on treenata vastakkaisia lihasryhmiä. Ja kyllä, niitä kuuluisi treenata tietysti samana päivänä mutta katsotaan nyt miten käy.. Vähän mennään vielä ajatuksen tasolla. Pääasia kai on että niitä selkikin tulisi tehtyä.

Käsien kanssa olen sitten taas nostanut tasoa hieman enemmän ja muuttanut järjestystä muutoinkin. Aloitan hauiksilla ja teen 30 toistoa. Tämän jälkeen välissä on uusi liike, olat ja hartiat (kuva alla). Näitä teen 15 toistoa. Sitten vaihdan ojentajiin ja teen lähtökohtaisesti vain ojentajapunnerruksia joko suuremmalla toistomäärällä (30) tai käyttäen kumpaakin painoa yhdessä (6kg). Toistan saman patterin kolmeen kertaan, tai ainakin pyrin siihen.Muu ohjattu liikunta: 
Tavoitteenani on ollut käydä myös kahdesti viikossa urheilemassa ”oikeasti”. Tämä tarkoittaa siis ohjattua liikuntatuntia tai tankotuntia. Avopuolison työaikojen vuoksi minun ainoa mahdollisuus näihin harrasteisiin on vain hänen vapaapäivinään ja siksi tuo määrä on senverta rajallinen. Täytyy tähän samaan hengenvetoon todeta etten ole kyllä käynyt missään treeneissä sitten ainakaan viimeiseen kolmeen viikkoon milloin mistäkin syystä.

Kuva ajalta jolloin vielä odotin pikkuistani, siitä syystä tuo vatsa 🙂

En ole liikunan orja, elikkä joskus jotain saattaa jäädä tekemättä. Yleensä ensimmäisenä jää tuo muu ohjattu liikunta, seuraavana omat lihakset (tai ainakin teen lyhyempää sarjaa), kolmantena illan kävelylenkki (jos tapaan esimerkiksi ystävää tms. kaupungilla) . Dvd:n ja aamun kävelylenkin teen lähtökohtaisesti aina (ellen nyt sitten ole tietysti jossain ihan muualla kuin kotona tai kipeänä). Täytyy nyt kuitenkin todeta, että luukunottamatta tuota muuta ohjattua liikuntaa niin jotain jää ehkä kokonaan tekemättä keskimäärin kerran viikossa. Sensijaan, lyhyempää sarjaa omassa treenissä tapahtuu useammin.. Joko kolmas kierros jää pois tai sitten välissä on joku pidempi tauko ennenkuin jatketaan (eli kaikkea ei välttäämättä tehdäkään putkeen)

Oman liikunnan tehohan on intensiteeltitään melko matala. Sen sijaan määrä on melkoinen ja harvalla työssäkäyvällä/opiskelijalla  varmaankaan on aikaa näin paljoon. Tässä vaiheessa kannattaakin korvata aika teholla – niin minä aion tehdä helmikuusta. Ohjatut ryhmäliikuntatunnit, salikäynnit yms. korvaavat lähestulkoon päivittäin tekemäni liikunnat. Sitäpaitsi jos oikein tahtoo, niin jokainen voi lahjoittaa liikunnalle aina enemmän aikaa kuin sen yhden tuokion verran. Lihaskuntoa voi harjoittaa kotona tv:n ääressä, kävelylenkille voi lähteä illasta jos aamusta on käynyt jo salilla jne. Hyötyliikuntaa ei myöskään kannata unohtaa – itselläni tulee töihin palattuani kävelyä päivittäin noin 40min verran kun lasketaan matkat kotoa juna-asemalle ja juna-asemalta töihin edestakaisin. Näihin varmasti palataan vielä lähempänä ajankohtaa.

Kaikenkaikkiaan tärkeintähän on se että yleensä liikkuu! Se miten paljon, millä intensiteetillä ja milloin on jokaisen oman kunnon ja tunnon asia.

4 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Kateellisena täällä lueskelen sun urheilumäärästä. Opiskelun ja kolmivuorotyön yhdistäminen jättää melko vähän aikaa millekään ylimääräselle 🙁 Oon kuitenkin karsinut aika monesta muusta asiasta ennen urheilua, joten onneks on edes muutama hetki viikossa aikaa liikkua 🙂

 2. jennie kirjoitti:

  Anonyymi; Niinhän se valitettavasti on että jotenkin se aika täytyy jakaa kaikkien kesken. Sinun elämäntilanteessa on tosiaan mahtavaa että jonnekin väliin olet sitäkin aikaa itsellesi saanut raivattua. Onneksi tilanne ei kuitenkaan ole lopullinen 🙂 Pakko vielä todeta että ehkäpä juuri se, että nyt kun on mahdollista liikkua näin huimasti, on itseänikin ajanut tähän määrään.

 3. Susan Blogi kirjoitti:

  HEi! minäkin kateellisena täällä luenblogiasi:D minua kiinnostaisi mistä olet hankkinut nuo jillianin dvd:t?:) tai saako niitä esim.mistään anttilasta?:Dhyvää joulunodotusta!

 4. jennie kirjoitti:

  Moikka Susa (vai Susan blogi), anyway – oon tilannut nuo Jillianin dvd:t Amazon uk:lta kun siellä oli tarjous että kun tilaa tietyn toimittajan tuotteita £25 niin toimituskulut ovat ilmaiset. Alle kympin taisivat olla/kpl tuolla mutta en hinnathan hieman vaihtelevat toimittajan mukaan. Jossei uskalla tilata Amaxzonilta niin ainakin cdon.com myy näitä myös ja näytti olevan tuo 30 days shred hintaan 8,95€. On siellä toki niitä muitakin :)Anttilassa tms. en ole nähnyt (tosin en ole kyllä katsellutkaan sillä silmällä)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.