Hae
My Project Is Me

Keventäjän kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on hetken sesonkikasvis ja se tarkoittaa siis sitä, että paitsi että se on maukkaimmillaan, se on myös edullisimmillaan.  Kesäkurpitsa on myös keventäjän kaveri, sillä se on vähäenerginen ja myös vähähiilarinen, jos hiilihydraatteja pyrkii välttelemään.kesäkurpitsa

Kevennä annosta käyttäen kesäkurpitsaa

Kun keventää, eli pyrkii pudottamaan painoaan tai kansankielellä laihduttamaan, ei välttämättä ole kannattavaa lähteä vähentämään syödyn ruoan määrää. Sen sijaan syötävän ruoan energiamäärää voi olla järkevää muuttaa eli keventää kokonaisannosta korvaamalla osa kasviksilla. Käsittääkseni on todistettu, että kylläisyydentunne syntyy suunnilleen samasta määrästä ruokaa riippumatta siitä, onko siinä määrässä minkä verran energiaa. Ja kun on näin, voi keventäessä olla siis järkevämpää keventää annosta lisäämällä kasviksia ja vähentämällä jotain muuta.

Yksi tapa keventää esimerkiksi pasta-annosta, on korvata osa pastasta kesäkurpitsapastalla. Tämän vinkin olen esittänyt blogissani jo vuonna 2014 mutta se nousi uudelleen esiin vuoden 2019 kesällä kun kokeilin ketogeenista ruokavaliota. Tuolloin tosin kesäkurpitsasta valmistettu pasta korvasi viljaversion kokonaan.

 

Suosikki: kesäkurpitsalasagne

Pastan tapaan kesäkurpitsalla voi korvata myös lasagnessa ja yksinkertainen kesäkurpitsalasagne onkin minun sesonkisuosikkini.

2-3 kesäkurpitsaa juustohöylällä ”lasagnelevyksi” höylättynä

400g jauhelihaa

1prk tomaattimurskaa

1pkt (200g) fetaa

 

Painele talouspaperilla höylätyistä ”lasagnelevyistä” ylimääräinen neste pois. Ruskista jauheliha ja lisää tomaattimurska. Mausta makusi mukaan. Lado vuokaan perinteisen lasagnen tapaan vuorottain kastiketta, fetaa ja ”lasagnelevyjä”. Päätä jauheliha-fetakerrokseen ja paista uunissa 200c noin 35min. Nam!

 

Muita kesäkurpitsareseptejä

Valmistin aiemmin tällä viikolla myös kesäkurpitsakeittoa ja suosittelen kokeilemaan. Omaan makuuni keitto jäi tosin liian liemimäiseksi ja kun seuraavan kerran sitä valmistan, aion kokeilla lisätä sekaan perunaa. Perunaa lisäämällä keitosta tulee hiilihydraattipitoisempi mutta energiamäärä ei erityisesti silti nouse.

Kesäkurpitsa mehevöitti myös muffinitaikinaa ja muutoin niin kasvisnirso –esikoisemmekin nautti muffineja hyvällä maulla. Kesäkurpitsaa voi käyttää paitsi mehevöittämään taikinaa niin myös keventämään sitä.

Kesäkurpitsalle löytyy googlettmalla lukuisia herkullisia käyttöreseptejä niin makeasta leivonnaisesta suolaiseen kuin pääruokaankin. Kurkkaa esimerkiksi Ninan herkullinen kesäkurpitsarisotto ja vinkkaa ihmeessä oma herkkureseptisi kommentteihin meille muillekin kokeiltavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.