Hae
My Project Is Me

Laihduttaminen: Dieetti vai elämäntapa

Moi,

Ihan ensimmäisenä aloitan jälleen mainitsemalla mitä laihduttaminen minulle tarkoittaa, tai oikeastaan se on helpompi määritellä sen mukaan mitä se ei tarkoita. Se ei tarkoita lihasmassan kasvatusta. Se ei tarkoita sitä että kasvatan selän leveyttä tai hauiksen ympärysmittaa. Itse asiassa se tarkoittaa päinvastaista. Senttejä pitää kadota, ympärysmittojen pitää pienentyä. Lihas saattaa näyttää tämän johdosta suuremmalta sillä rasvan kadotessa ympäriltä, se piirtyy kauniimmin esiin. Itse lihas ei ole varmasti kasvanut yhtään vaan itse asiassa todennäköisesti jopa hieman pienentynyt sillä valitettavana faktana sen rasvan mukana katoaa aina myös rakasta lihasmassaa. Fiksuilla valinnoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa siihen missä suhteessa tuo kato tapahtuu ja miltä lopputulos näyttää. Vaikka siis puhun laihdutuksesta (tai dieetistä) ei se tarkoita minulle minkäänlaista kuuria muttei myöskään elämäntapaa, ei enää tässä vaiheessa.

IMG_1154

Oma elämäntapamuutokseni on tapahtunut jo. En sano ettei mitään muutettavaa enää olisi, sillä onhan sitä mutta ne suuret muutokset on tehty jo aiemmin. Syön säännöllisesti. Syön itsetehtyä (perus) ruokaa. Koostan ateriani monipuolisesti sisältäen mukavan määrän proteiinia, erilaisia kasviksia ja usein myös viljatuotteita (tavoitteista riippuen enemmän tai vähemmän). Liikun säännöllisesti. Juon janoon vettä (ja harvoin muuta juonkaan). Muistan myös levätä ja rentoutua. Ja syödä joskus jotain höpöhöpöä. Ja kaikki edellä esitetty tapahtuu luonnostaan. Se ei vaadi ponnisteluja tai pohdintoja. Se on minun elämäni arkea ja omaa mukavuusaluettani.

IMG_1263

Ja kaikki tämä alkoi laihdutuksesta. Laihdutus muuttui elämäntavaksi ja tiettyyn pisteeseen tultuaan ei enää laihduttanut vaan piti olotilaa yllä. Saatoin jopa lisätä hieman ravintomääriäni ja pysyä silti jokseenkin samoissa mitoissa. Jotta muutokset ulkonäössä ovat pysyviä, tulee niiden muutokseen aiheuttaneiden toimenpiteidenkin olla pysyviä ja siksi laihduttamista ei pitäisi ajatellakaan vain kuurina. Ajanjaksona, jonka aikana tehdään mitä vain saavuttaakseen toivotut tulokset.

Mutta loppujenlopuksihan jokainen laihtumistarina on jonkinmoinen kuuri. Jokin ajanjakso, jonka aikana se paino putoaa (tai sentit pienenevät). Ei se kestä koskaan ikuisesti vaan tyssää jossain vaiheessa. Toisella se vaihe voi kestää vuosia mutta jossain vaiheessa jo tehdyt oikeat valinnat eivät enää riitä vaan tulee tehdä jotain vielä vähän lisää. Tai huomata se metsä puilta ja ehkä löytää omat virheet, joita tekee huomaamattaan. Vasta kuluvalla viikolla olen uskaltanut tehdä ratkaisun, jonka moni on varmasti olettanut minun tehneen jo ajat sitten: Aloittaa puhtaasti laihtumista tukevan liikunnan. Koska oma aikani, joita treeneihin voin käyttää on rajallinen, en lisää treenien määrää viikkoon vaan muuttaa ohjelmaani. Viitteitä siitä että ihan puhdas salitreenikin voi riittää laihdutusta tukevaksi treeniksi, on olemassa mutta tämän koekauden jälkeen (jota on kestänyt alkuvuosi) palaan tämän treenin pariin. Muutoksia ei ole tapahtunut siihen tahtiin kuin olisin toivonut ja intervallityyppinen treeni polttaa tutkimusten mukaan tehokkaasti rasvaa ja sehän on se, mistä halutaan eroon.

IMG_1194

En nyt lähde kehuskelemaan tämänhetkisellä kunnollani mutta jos olen rehellinen niin vain karistamalla ne ylimääräiset rasvat, jotka lähinnä ovat tuossa vatsan päällä, on kesällä tarjolla biitsikuntoinen timmi mimmi! ja mitä se tarkoittaa, rasvanpolttoa eli ihan puhdasta laihduttamista. Siispä, seuraava askel kesäkuntoa 2015 kohti on treenimetodin vaihtaminen. Ja kuten kaikissa hyvissä projekteissa, niin muutoksia tehdään jos ne koetaan tarpeelliseksi: Tarkastetaan treenit tai ruokavalio uusiksi jos muutosta ei ala tapahtumaan. Vaikka suosinkin itse rentoa painonhallintaa ja muutosten tapahtumista isossa kuvassa elämäntapoina niin esimerkiksi minun on pakko ymmärtää itse konkreettiset tavoitteeni, jotta voin luoda strategian niiden tavoittamiseksi. On aika astua jälleen epämukavuusalueelle ja totutella niihin muutoksiin, jotka myös muuttavat tätä kroppaa. Ei hampaat irvessä tai liian tiukasti mutta kuitenkin siten että sitä muutosta tapahtuu korvien välin lisäksi myös peilikuvassa.

hyvässä valaistuksessa tällä viikolla valaistumiseni jälkeen. Tästä on hyvä aloittaa tämä laihdutusprokkis nyt ihan tosissaan

hyvässä valaistuksessa tällä viikolla valaistumiseni jälkeen. Tästä on hyvä aloittaa tämä laihdutusprokkis nyt ihan tosissaan

12 kommenttia

 1. Noora kirjoitti:

  Olipa todella hyvä teksti!

 2. Hannela kirjoitti:

  Jälleen tosi hyvää tekstiä! 🙂 tsemppiä!! 🙂 tämän postauksen innottaman voiskin vetää lenkkikamat niskaan ja lähteä tonne kökköilmaan 😉

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos. Pääsitkö lenkille asti? Meilläpäin ilma oli kyllä niin pirunmoinen koko päivän että kaikki ulkoiluaktiviteetti jäi minimiin..

 3. Marja kirjoitti:

  Täältä olisi mukava myös lukea konkreettisista muutoksista, jotka otat käyttöön, eli tyyliin sen sijaan, että teen X, teen Y. Itsekin tässä yritän kevään aikana kiristellä niitä ylimääräisiä senttejä – lihasta en välttämättä kaipaa lisää, mutta se timmimpi kesäkroppa pitäisi kaivaa esiin. Omalta osaltani tiedän ruokavalion olevan suurimman syynin tarpeessa ja nyt onkin jonkinasteinen höttökielto käynnissä, mutta myös treenit kaipaavat hieman viilausta. Onneksi tässä on vielä muutama kuukausi jäljellä, ja siinä ajassa voi oikeasti saada aikaan isojakin muutoksia! Tsemppiä meille!

  • jennie kirjoitti:

   Laitan konkretiaa vielä tarkemmin kehiin niin saa ideaa siitä, mitä olen ihan oikeasti tekemässä. Nyt siis yhdessä kaivelemaan esiin sitä kuuluisaa kesäkroppaa.

 4. Anni kirjoitti:

  Hyvä postaus ja sopii omaan elämäntilanteeseeni hyvin! Itsellänikin on ollut tässä jo kuukauden verran käynnissä kesäkuntoprojekti 🙂 tarkoitus olisi juurikin sitä rasvaa poltella, ja hyvin on lähtenyt käyntiin! Kiva myös sinun projektiasi seurailla 🙂

  http://anninchoosetoshine.blogspot.fi/?m=1

  • jennie kirjoitti:

   Kiva kun laitoit linkin blogiisi. Samankaltaisessa tilanteessa seikkailevia kun on aina mukava seurailla ja buustata sitä omaakin motivaatiota. Mahtikevättä meille 🙂

 5. Sanna kirjoitti:

  Osu ja uppos! Just samat ongelmat, ja saliharjottelun sijaan/lisäksi otettava uusi lähestymistapa mahaläskeihin täälläkin suunnalla. Nämä sun kirjotukset on kyllä aina aivan mainiota ja liippaa niin läheltä itseäni, ja varmasti monia muita. Ihan paras blogi!!! Jatka samaan, aitoon malliin 🙂 Oispa kiva kun kertoisit millasta liikuntaa otat nyt ohjelmaan? Kenties alkaa aamuaerobiset ;)?

  Sanna

  • jennie kirjoitti:

   Kiva että saat ja löydät vertauistukea täältä (vaikka toki ikävä että painit samojen ongelmien kanssa mutta luulen ettei me olla yksin, tai edes kaksin vaan niitä kuuluisia viimeisiä kiloja karistelee tässä vaiheessa joku muukin). Konkretiaa on varmasti luvassa viimeistään ensi viikolla mutta hyväähän kannattaa odottaa 😉

   Aamuaerobista ei ihan siinä mielessä tule kuin ehkä voisi ajatella sillä ensi viikosta lähtien treenaan aamuisin 5.15-> Sitä ennen ei ihan taida lenkki irrota.

 6. Jonneli kirjoitti:

  Täällä myös aivan samoja ajatuksia! Täytyy itsekin alkaa ottamaan mukaan enemmän muutakin kuin salitreeniä sekä katsoa hieman tarkemmin tuota ruokapuolta, mikäli tahdon saada (maha)läskejä kesää kohden vähenemään. Täälläkään homma ei ole alkuvuoden aikana edennyt kuten olisin toivonut. Onko aamulenkeistä oikeasti huomattavaa hyötyä sinun mielestäsi? Kannattaako ottaa silloin tällöin kuvioon mukaan?

  • jennie kirjoitti:

   Näinhän se tuntuu olevan että lipsuminen jää helposti päälle ihan tavalliseen arkeenkin.. Mutta onneksi se on lähes yhtä helposti sieltä kitkettävissä poiskin 🙂 Mulla on itselläni tuohon aamulenkkeilyyn vähän kaksipiippuinen ajattelumalli. Tutkimustulosten valossahan se ei mitäilmeisimmin niin tehokasta ole kuin mitä sen hehkutetaan olevan. Omalla kohdallani olen aikanaan saanut pelkällä aamulenkkeilylläihan kohtuu tuloksia aikaan eli käytäntö on teoriaa vahvempi. Mutta, sitten tullaan taas siihen että kuinka paljon oikeastaan sillä lenkillä olikaan vaikutusta vai oliko kuitenkin suurin tekijä ruokavalio.

   Jos aamulenkkeily tuntuu luontevalta ja mielekkäältä niin ulos vain 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.