Hae
My Project Is Me

Ohjattua kotijumppaa

Moi,

Minulta on jonkun verran kyselty noista erilaisista jumppadvd:istä joita minulta kotoa löytyy ja nytpä pyrin lyhyesti mutta kattavasti kertomaan jokaisesta erikseen. Olen ollut aika hurahatanut noihin Jillian Michaelsin treeneihin mutta nyt kun noita kävi uudestaan läpi niin jopa tässä sairastaessa innostuin myös Tracy Andersonista mutta niistä pian tarkemmin. Omani olen muuten tilannut Amazon UK:lta ja toimitus on aina ollut luotettava sekä nopea. Suomessa toimivista liikkeistä ainakin Cdon.com myy noita tunnetuimpia harjoitteita mutta hinnat ovat Amazonia korkeammat ja valikoima suppeampi.

Koska meitä varmaan on eritasoisia ja erilaisista asioista kiinnostuneita niin pyrin kertomaan mahdollisimman puolueettomasti näistä eri harjoitteista. Omasta liikuntahistoriasta kerrottakoon että ohjatuista tunneista lähimpänä sydäntäni ovat lihaskuntopainotteiset tunnit (mm. bodypump) sekä sitten tuo aivan toinen ääripää eli melko koreografiset tunnit (mm. steppi ja ihan oikeat tanssijutut ei kuitenkaan lattarit eikä oikeastaan edes nuo jossa tanssiliikkeet on munnettu jumppaliikkeiksi). Olen joskus ennenmuinoin harrastanutkin showtanssia ja showjazzia mutta siitä on aikaa. Lisäksi kokemusta löytyy erilaisten jumppailujen lisäksi kamppailulajeista sekä nykyisestä harrastuksestani tankotanssista.

Ihan kaikkia näistä dvd:istä en ole ehtiyt kotosalla edes kokeilemaan mutta uskallan niistä varmaan jotain kertoa jo ihan pelkällä katsomiskokemuksellakin. Pahoittelen kuvien laatua.

Yleisesti Jillian Michaels:n dvd:istä
Jillian Michaels:n dvd:illä on jokaisella muutamia yhteisiä tekijöitä jotka listaan tähän käymättä sen tarkemmin niitä läpi itse dvd:n kohdalla. Jokaisella harjoitteella on Jillianin lisäksi kaksi avustajaa, joista toinen yleensä tekee liikkeitä hieman helpottaen ja toinen vaativammin. Näin jokainen voi valita oman kunto- ja osaamistasonsamukaisen treenin.  Kielenä on englanti eikä tekstityksiä ole muttei tarvitsekaan. Jillian opastaa melko kiitettävästi miten liikkeet tulee tehdä oikeaoppisesti ohjelman lomassa mutta tottakait vastuu liikkeen oikeasta liikeradasta on loppupeleissä suorittajalla (siis sinulla).

Jillian Michaels 30 day shred

Tästä ei valitettavasti muuta kuvaa ole tarjolla sillä dvd on juuri nyt lainassa muualla.

Tämä oli ensimmäinen Jillianin treeni-dvd, jonka hankin ja olin aivan myyty; Lyhyt treeniaika ja tehokas kokonaisvaltainen harjoittelu olivat juuri se mitä tarvitsinkin. Treenatakseen tarvitsee käsipainot (aloitin 1,5-kilolla ja siirryin kolmeen kiloon), maton (vatsalihasten tekoa varten – jos pärjäät ilman niin ok), sekä kengät hyppyjä varten.

Ohjelma koostuu alkulämmittelystä, kolmesta kuuden minuutin harjoituskierroksesta sekä loppuvenyttelystä. Kokonaisuudessaan yhden treenin pituus on siis noin 25minuuttia. Nuo kuuden minuutin kierrokset noudattavat 3-2-1 – kaavaa (3 minuuttia voimaharjoitusta, 2 minuuttia aerobista, 1 minuutti vatsalihaksia).  Näitä 25-minuutin ohjelmia on dvd:llä kolme ja ideologisesti 10:n treenikerran jälkeen tulisi vaihtaa seuraavaan. Treenien intensiteetti  (rankkuus) kasvaa jokaisella vaihtokerralla.

Kaikenkaikkineen liikkeet ovat melko yksinkertaisia ja suosittelen tätä edelleen lämpimästi. Jos olet vasta-alkaja niin tämä on ehdottomasti sinun dvd:si. Ja vaikka kokemustakin löytyisi niin perusliikkeissä ei ole koskaan mitään vikaa ja saat tehoja aivan varmasti irti. Dvd:llä on jonkin verran hyppyjä/tömistelyä mutta koska treenikierros on sen verta lyhyt ei tämä häiritse kerrostaloasukkaiden alakertalaisia juuri lainkaan.

Jillian Michaels ripped in 30

Tällä ohjelmalla treenaan tällä hetkellä. Kyseessä on jatkoa äsken esittelemälleni 30 day shredille ja tarvittava varustearsenaali on samanlainen eli painot, matto ja kengät. Tämän dvd:n ohjeistuksessa Jillian tosin puhuu kaksista erilaisista painoista mutta tähän saakka olen pärjännyt ihan hyvin vain noilla kolmekilosilla.

Ohjelma koostuu edellisen tavoin alkulämmittelystä, itse treeniohjelmasta 3-2-1 kaavalla sekä loppuvenyttelystä. Näitä treeniohjelmia on tällä kertaa luvassa neljä ja viikon välein tasoa tulisi nostaa seuraavaan.  Yksi harjoituskierros kestää tuon n. 25minuttia ja rasittaa mukavasti koko kropan lihaksistoa.

Liikkeet ovat edelleen pitkälti melko yksinkertaisia mutta kuitenkin vaativampia kuin 30 day shredillä. Lisäksi mukana on joitakin haastavampia liikkeitä. Jos siis taustalta löytyy liikeosaamista ja treeniä jo jonkin verran, tämä saattaa olla se oikea vaihtoehto etisessäsi nopeaa ja tehokasta treeniä. Myös tällä dvd:llä on jonkun verran töminää aiheuttavia liikkeitä mutta treenaaminen kerrostalo-olosuhteissa onnistuu ihan hyvin. Mikäli sinulla on polvien kanssa ongelmia en välttämättä hankkisi tätä harjoitetta. Sen verta polvet näyttävän jouttuvan rasitukseen tasolla kolme.

Jillian Michaels 6 week sixpack

Nimensä mukaisesti tämä harjoite keskittyy lähtökohtaisesti keskivartaloon. Varusteiksi riittää matto sekä käsipaino (yksi kappale). Olen itse kokeillut sekä 1,5-kilolla että kolmella kilolla ja suosittelen ehdottomasti mieluummin hieman liian isoa kuin liian pientä, jotta tehot saa oikeasti irti. Liian  pienellä painolla harjoitteet menevät hukkaan ja tuntumaa ei oikein saa oikeaan paikkaan (keskivartalo).

Dvd sisältää kaksi eri tasoista harjoitusta, joista kumpainenkin kestää noin 30 minuuttia. Ideologisesti aloitetaan tasolla yksi ja kolmen viikon jälkeen vaihdetaan tasoon kaksi. Liikkeitä on melkoisen paljon ja ne vaativat ehkä jonkinverran keskivartalonhallintaa jo valmiiksi. Yksi harjoittelukierros toistetaan puolituntisen aikana kahdesti ja jälkimmäinen kierros on melkoisen nopeatempoinen.

Mielestäni tämä on omistamistani Jillianin dvd:istä haastavin. Ehkä siksi että liikkeet vaativat jo tekijältään jonkin verran kehonhallintaa ja koska liikkeitä on niin paljon. Keskivartaloa treenatessa on muutoinkin aina se vaara että jos tekniikka on väärä niin sitten koko homma menee ihan pipariksi. Tämäkään ei kuitenkaan mitään tähtitiedettä ole ja jokaiselle perusliikkeet hallitsevalle sopiva siinä missä mikä tahansa muukin. Jonkin verran töminää aiheuttavia liikkeitä on mutta niiden vähäisen määrän vuoksi voi kerrostalossa harjoittaa tätä ihan huoletta.

Jillian Michaels No more trouble zones

Tätä harjoitetta en ole vielä päässyt itse kokeilemaan mutta kerrotaan kokemuksia katselupohjalta. Kyseessä on pitkähkö, 50 minuttinen, lihaskuntotreeni johon tarvitaan käsipainot ja jonkinmoinen matto vatsalla tehtäviä liikkeitä varten. Kuvittelisin tuon kolme kiloa olevan itselle oikein hyvä paino. Kerrottakoon etten tosiaan ole esim. bodypump-tunneillakaan käyttänyt kuin maksimissaan kolmen kilon käsipainoja tai tankoa jossa paino on jotakuinkin saman verran noissa käsisarjoissa.

Koko 50-minuuttinen on jaettu sietsemään pienempään patteriin, jotka voi tehdä tarvittaessa myös irrallisina harjoitteina. Samat liikkeet toistetaan patterissa kahdesti. Liikkeet ovat melko yksinkertaisia vaikka osa vaatiikiin ehkä hieman enemmän kuin peruskyykky. Minkäänmoisia pomppuja tai sykkeenkohotuksia ei ole. Ohjelmassa käydään kattavasti koko kroppa läpi ja alkuun kuuluu lämmittely ja loppuun venyttely.

Uskoisin että tämä harjoite korvaisi paremmin kuin hyvin bodypumpin, perfect bodyn tai muun vastaavan lihaskuntoharjoitteen. Samaa liikettä tehdään kerralla noin 30sekuntia joten kauhean pitkistä sarjoista ei ole kyse. Jos aikaa löytyy tuon 50-minuttisen verran ja lihaskuntoharjoittelu kiinnostaa niin tämä saattaisi olla oikea vaihtoehto.

Jillian Michaels Banish fat boost metabolism

Tähänkään en ole ehtinyt kuin tutustua katsomalla joten sillä tuntumalla mennään. Tämän kanssa tarvitset kengät ja maton vatsalihasosuutta varten. Edellisen tapaan kyseessä on noin 50 minuttinen harjoite mutta lihaskunnon sijaan keskitytään sykkeennostoon eli luvassa on aerobista ohjelmaa. Painoja et siis tällä dvd:llä tarvitse.

Tuo 50-minuttinen on edellisen tavoin jaettu seitsemään pienempään osioonsa joista yksi sisälsi keskivartaloharjoitteita. Vaikka kyseessä on aerobinen ohjelma ei tässä silti ole yhdenyhtään askelsarjaa joten jos et pidä niistä niin tässä on tilaisuus aerobiseen treeniin ilman niitä. Sen sijaan erilaisia hyppyjä löytyy ja jos asut kerrostalossa ei tämä ehkä ole kovin hyvä idea jos alakertaa ajatellaan. Kukin osio voidaan tehdä myös itsenäisenä harjoitteena ja totuttuun tapaan liikkeet toistetaan kahdesti.

Dvd:n tekijöillä ainakin näyttäisi tulevan hiki ja aivan varmasti ajaa asiansa aerobisena harjoitteena paremmin kuin hyvin.

The Tracy Anderson method, Total Cardio Workout

Ollessani niin Jillian Michaelsin lumoissa, on tämä dvd unohtunut itseltä ihan kokonaan. Ja nyt itseasiassa innostuin siitä ihan uudella tavalla tutkailtuani sitä uudemman kerran. Nimensä mukaisesti kyseessä on silkkaa aerobista treeniä – tarkemmin sanottuna tanssia. Mitään erikoisvälineitä ei tarvita. Kielenä toimii englanti ilman tekstityksiä mutta niitä ei todellakaan tarvita.

Dvd:llä on neljä itsenäsitä lyhyehköä koreografiaa jotka voi opetella ensin ilman musiikkia tahti tahdilta. Yhden sarjan pituus ohjauksineen kestää noin kymmenen minuttia ja sinä aikana tuo koreografia ehditään tekemään siis useaan otteeseen. Alun opetuksen jälkeen selittelyt jäävät ja homma menee ihan oikeasti pelkäksi tanssiksi ja tämän vuoksi musiikkina toimii siis ihan oikeat kappaleet. Kukin ohjelma tehdään itsenäisenä suoritteena ja sen voi tehdä joko tuolla alun opastuksella tai ilman. Jos siis pidät koreografioista ja haluat hien pintaan tanssimalla niin täältä sitä löytyy.

Tracy Andersonilta löytyy oma fanittajakuntansa blogienkin puolelta enkä yhtään ihmettele. Sen verta mukavaa puuhaa tällä treenaaminen varmasti on kun kerta kipeänäkin alkaa tehdä mieli pomppia mukana. Andersonilta löytyy tämän lisäksi myös muita dvd:itä joista ainakin yksi sisältää ymmärtääkseni lihaskuntoa. Jos hakee vieläkin tanssillisempaa tai haastavampaa koreografiaa niin Andersonin Dance Cardio Workout on tietojeni mukaan sellainen. Tätä omistamaani dvd:tä on luonnehdittu kyseiselle dvd:n ykköstasoksi eli helpommaksi.

10 minute solution, Dance your body thin

Tämä dvd sisältää viisi erilaista harjoitetta joiden liikkeet on poimittu tanssin maailmasta. Tanssista ei kuietnkaan ole kyse vaan nimenomaan tanssiliikkeiden siirtämisestä aerobicmaailmaan. Neljä sarjaa ovat enemmän aerobista harjoitetta ja yksi hieman enemmän lihaksistoa rasittavampi balletonen tyyppinen ratkaisu. Kukin harjoitus kestää 10 minuttia ja ne voi tehdä joko yhdessä tai erikseen. Mitään erikoisvälineitä ei tarvita. Kielenä toimii englanti ja ilman osaamistakin pärjää hyvin.

Tämä dvd tuo mieleeni Ylen kanavilla pyörineen Suomalaisen kotijumppaohjelman vaikkakin liikkeet ovat toki erilaisia mutta ideologialtaan on siis sellainen ”perinteinen”.  Minua tämä tosiaan muistuttaa etäisesti sellaisista perinteisistä jumppa-aerobic-tunneista, joita voisin kuvitella pidettävän vaikka koulun liikuntatunnilla.Ohjaaja kertoo liikkeet mielestäni hyvin ja käy ne myös hitaasti läpi ohjelman lomassa joten seuraaminen on helppoa. Tanssillista taitoa ei missään nimessä tarvita.Tähän samaan sarjaan löytyy muuten jos jonkinmoista dvd:tä.   Itseäni tällä harjoitteella häiritsee kuitenkin ohjaajan Tv-shoppimainen, amerikkalainen ylipirteys.

Dance it off with Vicky Binns

Hankin tämän dvd:n aikanaan ihan silkasta mielenkiinnosta. Vicky Binns on siis brittiläinen näyttelijätär, joka omien sanojensa mukaan onnistui laihduttamaan kyseisen dvd:n ohjelmalla. Kyseessä on kolme vartin pituista aerobista harjoitetta sekä yksi keskivartalon lihaskuntotreeni. Kaikki nämä voidaan tehdä joko yhdessä tai erikseen.

Liikkeet ovat tanssipuolelta perusaerobicciin soveltuviksi muokattuja ja suhteellisen helppoja. rytmitajusta toki kuitenkin on hyötyä niin saattaa ainakin kokea tanssivansa. Ihan rehellisesti en tätä kellekään kuitenkaan suosittele heikon kuvanlaadun sekä 70-luvun diskoteeman mukaisten asujen vuoksi. Itse en ainakaan pysty ottamaan vakavasti hopeisissa hotpantseissa pomppivaa Vicky Binnsiä, en sitten millään.

Lopuksi
En sen enmpää ala suosittelemaan mikä dvd saattaisi olla paras tarpeisiisi mutta halutessasi spesifimpää lisätietoa kerron sitä kyllä mielellään. Se mikä sinulle sopii, riippuu ihan täysin omista tarpeistasi ja käytettävissä olevasta ajasta. Itselläni nuo noin puolentunnin treenit ovat olleet aikataulullisesti kaikista parhaimmat ja olen kyllä kokenut että niistä on lyhyestä kestostaan huolimatta saanut tehoja hyvin irti.

6 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Kiitos! Olipas hyvä tietopaketti! 🙂 Nyt on Jillian cd:t tilauksessa… -Tansku-

 2. Sofia kirjoitti:

  Tämä ei nyt koske mitenkään tätä päivitystäsi, mutta kun on asiaa niin pitää tulla sanomaan 🙂 Tulipas sitten tässä muutaman päivän aikana luettua koko blogihistoriasi läpi ensimmäisen kommentointini jälkeen. Mahtavan työn olet kyllä tehnyt! Ja löytyi paljon vinkkejä itsellekin tämän oman hoikentumisprojektini kanssa.Muutama kysymys nousi mieleen, kun itselläkin tuota jälkikasvua tosiaan pyörii jaloissa.. Eli, missä vaiheessa teet tuota lihaskuntotreeniäsi? Lenkit teet lapsen päiväuniaikaan (kahdet päikkärit?), mutta antaako lapsesi vielä rauhassa treenata lihaskunnon lenkin päälle? Entä syöttekö miehesi kanssa samoja ruokia eli laitatteko molemmille salaatit ja kanat pöytään? 🙂 Entä miten aiot ratkaista vähähiilihydraattisuuden ruokavaliossa, kun lapsesi alkaa syömään samoja ruokia kuin te? Tällaisien asioiden kanssa oon itse paininut nyt muutamat päivät, kun olen miettinyt että vähentäisin perunat ja pastat pois, mutta haluaisi kuitenkin syödä samaa ruokaa mitä kolmivuotias ja mieskin.. Tai sitten täytyy painonpudotus-vaiheessa vaan tiukasti itse pysyä ruodussa kun muu perhe syö eri ruokaa 😀

 3. jennie kirjoitti:

  Toivotaan Tansku että tykkäät, tule sitten ihmeessä kertomaan kokemuksia. Sofia, sinähän olet ahkera ollut kun sait kaiken kahlattua läpi. huh! Mutta tuo lihaskuntotreeni jota oon kotona harjoittanut on ollut aina pojan nukkuessa. Hereillä ollessa siitä ei tule yhtään mitään. Kaveri on siis nukkunut kolmet päikkärit jotka olen aina pyhittänyt liikkumiselle. Lenkillä ei välttämättä nuku koko aikaa. Sitten tuohon ruokapuoleen niin kuten joskus kirjoitinkin niin tarkoituksenani on löytää terveelliset elintavat joita voi toteuttaa yhdessä koko perheen kanssa. Vaikka olen karsinut viljoja ja perunaa ruokavaliostani en ole niitä poistanut kokonaan enkä aio sitä tehdäkään. Haluan tulevaisuudessa pystyä näyttämään terveellistä esimerkkiä jälkikasvulle ja sitä varten pyrin syömään entistä monipuolisemmin jatkossa. mahdollisten viljamäärien ei kuitenkaan tarvitse olla huimia (desi keitettyä pastaa aterialla, 1 peruna..) pääasiahan on että lapsi näkee että vanhempi syö samaa ruokaa ja sitäkautta oppii ja hyväksyy ruokailutottumuksia. Lapsen syömä määrä on joka tapauksessa vähäisempi eikä hän samalla lailla ymmärrä ruokamäärän suhteita ja osaa siten ihmetellä että miksi vanhemman lautasella on suhteessa vähemmän tiettyä tuotetta. Toivottavasti ymmärsit mitä ajan takaa vaikka ehkä hieman kummallisesti tulikin selitettyä 😀

 4. jennie kirjoitti:

  Niin ja se jäi vielä sanomatta että vaikka ruokavaliomme onkin pohjimmiltaan melko samanlainen poikaystäväni kanssa niin olemme eriävien aikataulujen vuoksi pääsääntöisesti valmistaneet itse omat ruokamme. Kuulostaa ehkä oudolta mutta toimii meillä.

 5. Sofia kirjoitti:

  Kiitos vastauksesta, vastaat aina niin nopeastikin 🙂 näin minäkin tuon syömisen olen ajatellut ja tehnytkin, että olen omalle lautaselle jo lisännyt kasvisten määrää ja muutenkin pienentänyt ruuan annoskokoa, joka minulla varsinkin on ollut se kompastuskivi..Minäkin olen niinä päivinä, kun isompi neiti on hoidossa, vauvan nukkuessa urheillut.. Mutta monesti saattaa olla että tietokoneella istuminen saattaa viedä voiton.. Eli parannuskohde selvästi 😉 kiitos hyvänä mallina olemisesta, täytyy yritää päästä samoille linjoille sun kanssa niin tekemisien suhteen kuin fyysisestikin 😀 kiitos vielä motivoivasta blogista!

 6. Anonymous kirjoitti:

  Moikka!Kävin kesäloman (ja muutenkin lihottavan kevään ja parin viime vuoden) jälkeen vaa’alla ja totesin kammottavia lukemia. Olen 165cm ja ensi kertaa sitten lihavien teinivuosien painoni läheni 70kg:ia. Totesin, että nyt on jotain tehtävä! Joulukuussa 2010 painoin vielä 62,5kg. Olen kyllä urheillut ihan ok:sti lähivuosina, mutta minulla tuppaa syömiset ja juomiset aina luisuvan epäterveellisen puolelle :(. Nyt siis lähin ensisijaisesti korjaamaan ruokavaliota ja ehkä hieman lisäämään urheilua. Ensimmäisellä viikolla vaaka näytti -1,8kg, josta varmasti oli nesteitä puolitoista kiloa, olin nimittäin kesäloman hampurilais/siideridieetin jälkeen aika turvonneessa kunnossa :D. Mutta ainakin jotain jo tapahtuu!Törmäsin blogiisi näissä painonpudotusmerkeissä ja oot kyllä tehnyt aivan upean työn! Blogistasi inspiroituneena, kävin juuri tilaamassa tuon Jillian Michaelsin 30 day shred:n! Odotan innolla sen saapumista, että pääsee treenaamaan. Tavoitteena siis tuo 62kg..-A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.