Hae
My Project Is Me

Nyt mä olen muotitietoinen: Ajatuksia ruokavaliosta

Moi,

Tulin tuossa eräänä kertana miettineeksi kauneusihanteita, lähinnä omiani erilaisiin vartalomalleihin liittyen. Kuvittelen että terveenlihaksikas vartalo on miellyttänyt minua aina mutta onko oikeasti näin. Fitnessbuumi on niin IN että siltä terveentreenatulta naisihanteelta ei vain voi välttyä.  Syy miksi aloin epäilemään omia ihanteitani on viimeaikaiset muuttuneet ajatukseni ruoasta, ruokavaliosta ja termistä treveelliset elämäntavat. Siinä missä luomuruoka oli vielä jokunen vuosi sitten vain ”joidenkin city-hippien hullu harrastus”, on se tänä päivänä ”jokaisen itsestään ja terveydestään huolehtivan ihmisen valinta”. Luomusta on tullut mediseksikästä. Raakaruoka, paleodieetit ja superfoodit on trendikästä. Ja siinä sivussa varmasti toki myös sitä itseään, eli terveellistä. 

kuva_1

terveysruokaa parhaimmillaan

Sain eilen kunnian osallistua Cocovin järjestämään Superfood-iltaan, jossa käsiteltiin superfoodeja ja ruokavaliota yleensäkin enemmän terveydelllisestä näkökulmasta kuin niinkään tavoitteellisista. Osallistuin luennolle enemmän kuin innoissani, olenhan vielä melko tuore superfood-käyttäjä ja kuten sanottu, alkanut miettiä ruokaa laajemmassa mittakaavassa kuin vain kaloreina ja makroravinteina (proteiini, hiilari, rasva). Asiantuntijoina paikalla olivat Sami Sundvik sekä Jaakko Halmetoja.

Osasin odottaa että maitopohjainen ruokavalioni (lue rahka) saa tässä tilaisuudessa viimeisen naulan arkkuunsa. Olen täällä aiemminkin väläytellyt ajatusta maidottoman ja erityisesti rahkattoman ruokavalion kokeilusta oikuttelevan vatsani takia. Alkuperäisenä ajatuksena oli syödä kaapissa olevat varannot loppuun ja aloittaa sitten siitä. Pelonsekaisin tuntein odotan mitä tuleman pitää, salaa ehkä kuitenkin toivoen etten huomaisi erityistä euforiaa jotta voisin jatkossakin aamuni aloittaa rahkan voimin. Maidon lisäksi toisena suurena vatsavaivojen taustapeikkona esiteltiin gluteeni. Gluteenitonta on taannoin kokeiltu kohtalaisin tuloksin ja seuraavan on vuorossa siis maito.  Kuten Sundvik  puheessaan totesi niin tämä koe ei ainakaan maksa mitään ja voitettavana on vain parempi olo.

IMG_2625

maidoton, gluteeniton ja täydellisen herkullinen suklainen mokkakakku

Kun ruoan on tarkoitus tarjota terveyttä, on sen tietysti oltava mahdollisimman ravinnerikasta ja tässä vaiheessa astuu mukaan luomu ja superfoodit. Omakohtaisen asennemuutoksen esimerkiksi luomuruokaa kohtaan huomaa siitä että nykyään lähes häpeillen kerron etten käytä tai erityisemmin suosi luomua. Tiedän etten ole ainoa maailmassa vaikka siltä toisinaan tuntuukin. Luomussa kuitenkin väitetään olevan vähintäänkin parempi maku ja enemmän ravinteita (tai ainakin vähemmän haitallisia yhdistejäämiä) verrattuna tavalliseen. Ja jos taas haetaan äärimmäisiä terveysvaikutuksia (mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman pienessä paketissa) puhutaan superfoodeista. Jos puhutaan esimerkiksi C-vitamiinista niin ylivertaisena suomalaisena lähteenä Halmetoja mainitsi ruusunmarjan mutta silti jauhetussa ja tänne meille lennätetyssä camucamussa sitä on vielä kymmenkertaisesti. Pistää ajattelemaan ainakin minut.

Teemaan sopivana tarjolla oli tietysti herkkuja illan teeman hengessä; Raakaruokaherkkuja, jotka paatuneimmallekin herkuttelijalle (minä) olivat niin tujua tavaraa että en kerralla saanut syötyä kaikkea.  Naureskelinkin siinä ääneen että tavallista täytekakkua olisi herkästi uponnut pala tolkulla mutta tätä ei vain pystynyt syömään samalla tavalla – eikä kyse todellakaan ollut huonommasta mausta ;Päinvastoin! Herkullisen ei todella tarvitse tarkoittaa epäterveelistä ja tämä ilta todisti sen täydellisesti.

IMG_2615

tätä oli tarjolla

 

IMG_2631

Ja tässä erään herkun ainesosaluettelo

 

Ja tässä eräs herkuttelija

Ja tässä eräs herkuttelija

Voi olla että yksittäisin aihepostauksin tähän iltaan tullaan palaaman vielä sillä senverta osuvaan saumaan tämä minulle osui. Muutama asia jonka voisin vielä mainita esiintulleista asioista/väitteistä ilman sen suurempaa selittelyä niin:

1. Viherjauheita kannattaa suosia (ja yleensäkin voimakasta vihreää väriä sisältäviä kasviksia)

2. Suolan riittävä saanti (tl/vrk) saattaa auttaa hauraisiin kynsiin

3. Hiusten kuntoon voi vaikuttaa rikkiyhdisteitä sisältävällä ruokavaliolla (esim. spirulina, kaalit, retiisit, hampunsiemen)

4. Nokkonen ja hyvälaatuiset rasvat (sekä maidottomuus) mahdollisesti hyvän ihon salaisuus

Mukana illassa oli tältä FF:n puolelta myös muutama virtuaalituttu, jotka pääsivät nyt elämääni myös ruudun ulkopuolella. Alla oleva kuva lainattu Annan blogista, jossa juttua myös hänen kokemuksestaan illan suhteen.  Ja eiköhän sieltä toisenkin Annan blogista ole ajatuksia pian luettavissa.

20140226_203714

10 kommenttia

 1. Mimmu kirjoitti:

  Oijoi, mäkin olisin halunnut päästä maistelemaan noita herkkuja! Usein tulee mietittyä, että miksi vaan aina kaikki epäterveellinen on niin herkullista.. Mutta jo pelkästään noiden kuvien perusteella en yhtään epäile noiden tarjoilujen herkullisuutta 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Niin, kaloritontahan tämä ei missään nimessä ole mutta haluan uskoa kaikella hyvällä että tämä on jokaisella mittarilla parempi valinta kuin se perinteinen herkku. Jos vain itsekin osaisin tällaisia leipoa niin meillä ei varmaan muuta tarjottaisikaan 😉

 2. Jenni kirjoitti:

  Alkaisin vaikka heti innokkaasti gluteenittomalle ja maidottomalle, MUTTA se tulee vaan niin pirun kalliiksi. Perheellisenä on mietittävä mikä on koko porukan parhaaksi ja mihin rahat riittää. Enkä nyt ihan ajatellut nokkosilla elää. 😉 😀
  Ja kiitos hyvästä blogista! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Eikun nyt vain nokkosia, herajauhetta ja vettä koko perheelle 😉 Minä(kään) en ihan allekirjoita sitä että gluteeniton ja/tai maidoton ruokavalio olisi välttämättä mikään ratkaisu mihinkään. Oikeastaan ärsyttää jos on (vaikka sinänsä hienoa olsii toki saada sopu tämän oikuttelevan vatsani kanssa). Kiitos itsellesi kun käyt lukemassaa ja vielä kaikenlisäksi kommentoimassa. Vaikka nyt kestikin tavattoman kauan vastata niin jokainen kommentti piristää päivääni kummasti.

 3. Anna kirjoitti:

  Oikein mainio postaus aiheesta! Oli todella mukava tavata livenä ja sun kuvat on niin paljon hienompia kuin mun kännykkäräpsyt 🙂

  Mäkin tein tänään erilaisen aamusmoothieen joten luennot oli kyllä vaikuttavia! 🙂 Oli myös ihana vihdoin tavata!

  • jennie kirjoitti:

   ja minä ostin ensimmäisen kauramaitoni 🙂 Kylläpä kestikin ”maitohyllyllä” kun oli niin paljon mistä valita :O

 4. Colleen kirjoitti:

  Osaatko sanoa, olisiko esimerkiksi noista kakuista saatavana reseptejä jossakin? 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Valitettavasti jäi kysymättä :/ Itse kun yritin innostuneena tehdä raakakakkua niin sitä thedessä aloin itsekin todenteolla ihmettelemään miten nämä kakut olivatkan niin kuohkeita, korkeita ja täydellisiä. Omani kun oli kaukana siitä 😀 Cocovin sivuilta voinee joutain löytyä mutta epäilen että nämä kyseiset yksilöt ovat kuitenkin ammattisalaisuuksia.

 5. anna kirjoitti:

  Paljon kyllä laittoi tuo ilta miettimään ennestään tuttuja juttuja, mutta myös monia ihan uusia. Spirulinatabletit alkoivat huudella nimeäni tuolta kaapinperukoilta, pitää vissiin napata pari sellaista heti päivän alkuun 😉

  Oli niin kiva tavata! <3

  • jennie kirjoitti:

   Heh, minullakin viherjauhe sai taas lisäpuhtia käyttöön koska se on niin helposti vain unohtunut 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.