Hae
My Project Is Me

Kirppikset meillä ja maailmalla

En tiedä kuvittelenko mutta minusta kirpparikulttuuri on ollut pinnalla jo jonkin aikaa. Itse olen ainakin tehnyt tavattoman paljon hyviä löytöjä viimevuosien aikana kirppareilta niin itselleni kuin lapsillenikin. Kotiin en vielä oikein osaa ostaa mitään sisustustavaraa käytettynä mutta eiköhän senkin aika vielä joskus tule. Kaikista helpoimmallahan pääsee erilaisten nettikirppisten kanssa kun voi vain selailla tietyllä hakukriteerillä tarjontaa. Nettikirppiksistä mainittakoon erilaiset Facebook-kirpparit, tori.fi, huuto.net.  sekä uusi tulokas vahänkaytetty.fi. Tätä kautta olen osannut ostaa myös kodin käyttötavaraa sekä tietysti vaatteita ja lastentarvikkeita.

Fyysisesti tapahtuvassa shoppailussa on kuitenkin oma viehätyksensä, niin käytetyn tavaran kohdalla kuin ihan missä tahansa ostoskierroksessa tahansa. Tiedän että toisille kirppareilla kiertely on tavattoman raskasta mutta itse pidän sitä jollain tasolla terapeuttisena kokemuksena. Koskaan ei tietenkään voi tietää mitä löytää, vai löytääkö mitään eikä liikenteeseen kannata lähteä kauhean tarkkojen kriteerien kanssa. Jos on yhtään näppärä käsistään, ei kokolappujenkaan suhteen tarvitse olla niin tarkkana ja löytöjä voi tehdä vieläkin helpommin. Ostettavan tavaran laadun kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos ostaa perinteisiltä kirpputoreilta, joissa on useita yksityisiä myyjiä. Eikä se että myyntipaikkana on Fida, Uff tai muu vastaavanlainen taho tarkoita automaattisesti hyväkuntoista tuotetta mutta yleensä he ovat kuitenkin tarkastaneet tavaran ennen myyntiinlaittoa määrittäessään sille hinnan. Näissäkin on eroja ja esimerkiksi Kierrätyskeskuksen vaatetuksen laadullinen taso on usein hieman kilpailijoitaan heikompaa mutta myös hinnat ovat huokeampia.

IMG_7098

Suomalaisten kirppisten lisäksi olen tehnyt tuttavuutta myös Ruotsin ja Skotlannin vastaaviin paikkoihin. Ruotsin korkeahko hintataso yllätti minut ja naisten vaatteista eniten myynnissä tuntui olevan (yllättäen) Hennesiä. Muutoin minusta esillepano oli hyvin samantyyppistä kuin Suomessakin eli tuotteet oli lajiteltu kategorian mukaisesti. Skotlannissa tämän kaiken lisäksi henkareissa on kokomerkintä, joka helpottaa katselukierrosta kummasti. Jos itse perustaisin kirpputorin, ottaisin ehdottomasti tällaisen tavan käyttööni (ilmainen vinkki kaikille kirppariyrittäjille markkinaeron kasvattamiseksi). Perinteisiä kirpputoreja tämä ei tietenkään voi koskea vaan nimenomaan tällaisia ”myymälähenkisiä”. Uskoisin että Skotlannin lisäksi näitä käytetyn tavaran kauppoja, Charity shoppeja, löytyy myös Englannin puolelta ja hintataso on oikeasti usein erittäin matala.

IMG_5120

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *