Hae
My Project Is Me

Pähkinä purtavaksi

Moi,

Lähtökohtaisesti ruokavalioni on koostunut laihduttajan aineksista, kaikesta kevyestä. Ideana tietysti syödä siis vatsa täyteen vähin kalorein (vaikken kaloreita varsinaisesti ole laskenutkaan). Mukana on ollut myös ajatusta ruokavalion terveellisyydestä mutta vasta viimeaikoina olen ihan tosissani alkanut kiinnostua tästä terveyspuolesta.

Kuulun siihen sukupolveen, jolle laihduttaminen on lähtökohtaisesti tarkoittanut vähärasvaista. Jossain tuolla aiemmin mainitsinkin että edelleen pyrin kaupassa valitsemaan vähärasvaisen vaihtoehdon sikäli kuin se on ravintoarvollisesti järkevää. Olen useaan otteeseen maininnut etten paistaessani lisää pannulle rasvaa lainkaan (selvä rasvakontrolloija siis).

Kaikenmaailman karppaajien myötä myös rasvat on kuitenkin päästetty päivänvaloon ja viimeaikoina onkin ollut paljon puhetta oikeanlaisten rasvojen syömisen tärkeydestä. Myös minä olen päättänyt ottaa osaa tähän oikeiden rasvojen syömiseen. Olen itseasiassa jo pidemmän aikaa syönyt päivittäin omega 3:a purkista (siis pillerimuodossa) ja nyt jokusen kuukauden lisännyt päivittäin ruokalusikallisen siemeniä salaattiini. Nyt olen lisäksi päättänyt alkaa opiskella pähkinöiden syömistä ja mahdollisesti jossain vaiheessa paneutua eri rasvojen terveysmerkitykseen ja oikeaan määrään kokoiselleni ihmiselle.

kuva: http://rollinoatstampa.com/page/37/?pages-list

Rasvaahan saa käytännössä kaikkialta – tosin hyvin usein tuo kaikkialta saatu rasva on nimenomaan sitä huonolaatuista. Valmisruuat ja teollisesti valmistetut raaka-aineet (siis leikkeleet, juustot yms) sisältävät käytännössä vain näitä huonoja rasvoja, omaksi onnekseni en niitä juuri syökään, halloumijuustoa lukuunottamatta. Luin muuten tuossa äskettäin että jos ihminen vaihtaa päivittäin syömänsä kolme meetwusrtiviipaletta esimerkiksi kalkkunaleikkeeseen, säästyy tämä 2,5 kilolta rasvaa vuodessa! Aika hurjaa.

Hyviä rasvojahan sen sijaan saa muun muassa juuri näistä pähkinöistä, siemenistä ja erilaisista öljyistä sekä rasvaisesta kalasta. Tällähetkellä ihan perus rypsiöljy on kovassa huudossa sen hyvän rasvakoostumuksen vuoksi. Rasvahan sisältää paljon energiaa (siis kaloreita) joten määrä on todellakin pidettävä kohtuullisena painonhallinnan näkökulmasta. En tosiaan ole vielä ihan valmis lorauttelemaan öljyjä salaattini sekaan,  pysytellään nyt ensin näissä pähkinöissä ja siemenissä. Suosin itse erilaisia siemen- ja pähkinäsekoituksia, joita saa ihan perusmarketeista. Ihan rehellisesti, pannulla paahdetut siemenet salaatin päällä, tai miksei soseutetun keitonkin päällä, on ehkä ihan parasta.

kuva: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/65108/Porkkanat%20ja%20paahdetut%20siemenet/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *