Hae
My Project Is Me

Miten tästä syksystä on tarkoitus selvitä?

Koronasyksy on täällä. Jos sairastut, sairastat kotona ja varaat ajan koronatestiin. Jos lapsi sairastuu, jäät lapsen kanssa kotiin ja käyt lapsen kanssa koronatestissä. Teoriassa tämä on aika yksinkertaista ja monet työpaikat ovat mahdollistaneet tavanomaista pidemmät sairaspoissaolot omalla ilmoituksella turvatakseen muut työntekijät.

Käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Voit joutua ensin odottamaan useamman päivän, että saat varattua koronatesti ajan. Tämän jälkeen saat ensimmäisen vapaan ajan taas useamman päivän päähän ja lopulta odotat tuloksiakin vielä useamman päivän ajan. Pahimmillaan tässä, yhden ihmisen tilanteen ratkomisessa, on kulunut jopa puolitoista viikkoa. Ja jos perheeseen kuuluu useampi henkilö ja erityisesti huollettavia, joiden oireet alkavat eriaikaisesti, voi päiviä lisätä perään vielä lukuisia. Näin alkaa siis koronasyksy.

koronasyksy, koronatesti

Koronatesteihin on melkein mahdoton päästä

Kolmen alle 10-vuotiaan lapsen vanhempana olen erityisen huolissani tilanteesta. THL on linjannut, että hoitoon ei ole asiaa pienessäkään nuhassa tai kurkkukivussa ja kaikki hengitystieoireiset lapset tulee testata koronan varalta. Osa kunnista on kuitenkin mahdollistanut paluun päiväkotiin myös ilman korona testiä mutta vasta viikon kotona olon jälkeen. Tämä siis silloinkin vaikka oireet poistuisivat kokonaan jo ennen sitä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jokaisesta pienestä nuhasta on varattava aika koronatestiin tai varauduttava olemaan viikko kotona.  Koronatestiin pääsemisessä ja tulosten saamisessa saattaa kuitenkin herkästi se samainen viikko, tai jopa pidempi aika kulua.

Saati tosiaan puhumattakaan siitä kuinka paljon nämä testaukset terveydenhuoltoa tulevat syksyn aikana kuormittamaan, kun se on jo nyt ainakin pääkaupunkiseudulla pahasti ruuhkautunut – eikä varsinainen flunssakausi ole edes alkanut.

 

Itse en ole vielä tähän tilanteeseen joutunut (kop kop) mutta olen sivusta seurannut monen tutun sekä tuntemattoman tuskaa tilanteen kanssa.  Voit lukea esimerkiksi bogikollegan omakohtaisista koronatesti kokemuksista täältä. Lisäksi Jonna kirjoitti kohdalleen sattuneesta tilanteesta Instagramiinsa.  Ja se että tilanne ei ole osunut kohdalleni vielä, ei tarkoita, ettenkö pian olisi samassa tilanteessa. Kolmen lapsen kanssa on aivan selvää, että syysflunssat ottavat jossain vaiheessa vallan, vaikka vain vuotavana nenänä, mikä siis tällä hetkellä on syy kotiin jäämiseksi tai koronatesteihin hakeutumiseksi. Ja jokainenhan varmasti koronatestiin hakeutuu poissulkeakseen koronan mahdollisuuden, vaikka se sitten tarkoittaisi siinä vaiheessa jo terveen lapsen testaamista.

koronasyksy lapsiperheessä

Koko koronasyksy sairaslomalla

Poissaolot tulevat koronasyksyn aikana varmasti lisääntymään niin lasten kuin lasten vanhempienkin osalta. Poissaolot ovat välttämättömiä ja on hienoa, että ne lainsäädännössä mahdollistetaan. Ei pidä siis ymmärtää väärin, kun asiasta ääneen täällä kirjoitan. Arvostan suunnattomasti jokaisen vastuunsa kantavan vanhemman toimintaa pitää oireinen lapsi kotona. Mutta samalla se vääjäämättä vaikuttaa aikuisen työelämään – joko suoraan tai epäsuorasti. Omat työt saattavat kasaantua ja töiden jakautuessa muulle tiimille ne kuormittavat jo valmiiksi täystyöllistettyjä. Ja tämä koskee vain työntekijöitä – työnantajat ja yksinyrittäjät ovat kokonaan oma ryhmänsä. Aihe ja huoli nostettiin esiin myös Iltasanomien pääkirjoituksessa.

Mitä ajatuksia sinulla tämä tilanne herättää? Miltä näyttää sinun koronasyksy? Toistan ehkä itseäni kun kirjoitan vielä kertaalleen että on hienoa että hyvinvointia ja terveyttä tuetaan ja tartuntamäärät pyritään minimoimaan. On vain kaikkien etu, että ohjeistuksia noudatetaan ja kansallista terveyttä tuetaan. Toivotaan vain että meillä riittää tarpeeksi terveydenhuollon ammattilaisia asiaa hoitamaan ja jonot saadaan purettua ilman että niitä syntyy uudestaan.

6 kommenttia

 1. Milla kirjoitti:

  Ja onhan tässä kyllä sekin kysymys, että kuka tämän maksaa edes sille työntekijälle? Suurinosa TESeistä sallii 2-4 päivän palkallisen poissaolon. Mitäs kun siinä testissä tuloksiin menee 1,5 viikkoa?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Tätä minäkin olen miettinyt, mutten vielä asiaan tutustunut tarkemmin. En siksi avannut asiaa mahdollisista ansiomenetyksistä tekstissä lainkaan vaikka ne varmasti monelle tulevat todellisuutta olemaan. Jos paikalla on joku, joka aiheesta tietää niin saa vastata, sitä arvostetaan varmasti.

 2. Mrs S kirjoitti:

  Lapset oli 3 päivää hoidossa ja viikonlopun aikana alkoi oireet. Kaikki lapset jäivät kotiin, jopa oireeton koululainen. Koululaisen oireet alkoivatkin sitten tiistaina. Nyt olen kotona kolmen nuhanenän kanssa ja toivon, että tervehtyvät maanantaiksi. Testeihin ei olla lähdetty. Siihen on montakin syytä. Matkaa lähimpään testauspaikkaan on 45 km. Mukaan lähtisi kolme lasta, joista jokainen pitäisi testata ja varmasti jokainen lapsi kaipaa äidin syliä koko testauspaikassa olon ajan. Tiedän, että meidän pitäisi käydä, mutta toteuttaminen olisi itselle liian raskasta. Ennemmin siis olen palkattomana kotona. En vielä tiedä missä menee palkattoman raja. Siinä, kun alkaa rahat loppumaan?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Voi eikä, inhottava ja vaikea tilanne mihin en muuta osaa sanoa kuin voimia ja tsemppiä. Sama on varmasti meistä useammallakin edessä vielä tänä syksynä. Toivottavasti vain kerran mutta valitettavan suurella todennäköisyydellä useampaan otteeseen.

   Tuo taloudellinen aspekti on asia, mitä en nostanut esiin ollenkaan koska en ole vielä selvittänyt miten se toimii. Johonkin asti työnantaja maksaa tilapäisestä hoitovapaasta lapsen sairauden vuoksi mutta eihän sitä ikuisesti voi jatkua. Tämä on paitsi työntekijälle taloudellisesti vaikea syksy että tietenkin työnantajalle, jolle koituu kuluja vaikka työntekijä ei edes olisi paikalla. Näinhän on toki aina mutta taloudelliset menetykset lisääntyvien poissaolojen vuoksi näkyvät tavanomaista suurempana osana.

 3. Märzu kirjoitti:

  Ongelmallista on myös, jos testeihin ei lähdetä. Jos lapsilla sattuisi olemaan lievä korona, ja oireet loppuisivatkin maanantaiksi, voi korona olla jo tarttunut aikuiseen, joka sitten oireettomana levittää tautia eteenpäin.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Myös tämä on totta. Ja siksi minusta onkin äärettömän hienoa että testaukseen lähes pakotetaan ja näin ollen tilanne saataisiin jotenkin hallintaan ja turhat tartunnat ehkäistyä. Luonnollisesti vain testauskapasiteetti tulisi saada kohdilleen niin että turhia poissaoloja ei jonojen vuoksi pääse kertymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.