Hae
My Project Is Me

Elämää maitorahkapurkin toisella puolen

Moi,

Kuten eilen kerroinkin, on minun maidoton kokeauteni toistaiseksi ohitse. Lähdin kokeilemaan maidotonta ruokavaliota koska halusin kokeilla hyötyisinkö minäkin sen suotuisista vaikutuksista. Lähinnä tarkkailin vatsantoimintaa, turvotustuntemuksia ja vähän ihoakin, joihin ainakin maidottoman ruokavalion väitetään vaikuttavan suotuisasti. Muistanpa että eräs maidottoman kannattajakin kertoi että suurella osalla nimenomaan naisihmisiä parin viikon koekaudella painoa herkästi putoaa muutaman kilon verran kun aineenvaihdunta paranee. Lisäksi maidoton ruokavalio on tällä hetkellä niin ”IN” että aika tuntui kokeilulle suotuisalta.

IMG_3192

Toisiko tämä pieni muutos tuloksia?

Omalla kohdalla koekausi kesti 2+1 viikkoa, josta kaksi viikkoa olivat ehdottoman tarkkoja. En hyväksynyt ruokavaliooni mitään missä maitoa edes saattaisi olla, eli jokainen tuote joka ”saattaa sisältää maitoa” jäi kauppaan. Ensimmäisellä viikolla söin epähuomiossa ainakin yhden karjalanpiirakan, joka siis sisälsi maitoa. Muuta maitoista en tietääkseni syönyt. Koko aikana en käyttänyt edes heraa, vaikka sen väitetäänkin maidottomaan ruokavalioon alkuperästään huolimatta sopivan.

Siinä paha missä mainitaan

Siinä paha missä mainitaan


Nämä olivat "kiellettyjä"

Nämä olivat ”kiellettyjä”

Koska oma kokeiluni on päättynyt ja olen palannut maitotuotteiden pariin, voidaan arvata etten huomannut mitään erityistä maatamullistavaa tulosta. Kuten kuitenkin jo ensimmäisen viikon jälkeen totesin oli olo vähemmän turpea. Epäilin tosin jo tuolloin, ja epäilen edelleen, ettei tuolla tuntemuksella ollut tekemistä maitotuotteiden kanssa vaan viljojen. Koska en voi käyttää margariinia (on ilmeisesti joku maidotonkin levite) en syönyt leipää (ainakan niin paljon), joka varmasti vaikutti olotilaan maidon puuttumista enemmän. Siinä missä tosiaan ensin ajattelin maidottoman lähinnä tarkoittavan korvaavaa keksintöä maitorahkalle olikin haaste huomattavasti vaikeampi muttei kuitenkaan mahdoton. Toki, mitä pidemmäle haastetta olisi jatkanut niin sitä helpommaksi maidottomuus olisi muuttunut tuotemaailman tullessa tutummaksi. Omalla kohdalla huomattujen hyötyjen suhde toteutuksen haastavauuten oli/on kuitenkin niin minimaalinen (ellei jopa täysin olematon) etten näe syytä jatkaa.

Minähän olen aikanaan kokeillut myös gluteenitonta ruokavaliota ja jos näitä kahta on verrattava niin gluteeniton oli selkeästi ”hyödyllisempi” ja itseasiassa myös helpompi toteuttaa sillä viljat yleensäkään eivät muodosta niin suurta osaa ruokavaliostani kuin maito tekee. Muistelen hämärästi että olin melkolailla ”elämäni kunnossa” gluteenittoman koekauden aikana mutta koska sekin kuitenkin loppui niin ilmeisesti senkään tuomat hyödyt eivät olleet niin merkittävät. Tätä muistoa virkistääkseni olen hieman harkinnut uutta koekautta tuon gluteenittoman ruokavalion suhteen mutta ei nyt heti. Hämärästi kuitenkin epäilen että tuossakin kokeilussa suurin tekijä on ollut viljojen selkeästä vähäisempi käyttö kuin varsinaisesti se että ne jotkin niistä sisältävät sitä gluteenia.

ei käy maidottomaan mutta gluteenittomaan

ei käy maidottomaan mutta gluteenittomaan käy


IMG_2991-1024x682

Ja tämä molempiin

Omalla tavallaan on hienoa että olen päässyt takaisin maidon (tai kaikista eniten sen maitorahkan) pariin sillä myönnän että erityisesti iltaisin olisin kaivannut jotain yhtä helppoa ja hetivalmista kuin maitorahka on. Toisaalta taas kuitenkin tuntuu että olen ihan outo kun en muka huomannut mitään muutosta/hyötyä (ja tämä on juurikin se maidottoman trendin kääntöpuoli että täysin tervettä kroppaa tulee epäiltyä oudoksi). Moni on kuitenkin huomannut maidottoman (ja usein yhdistettynä siihen gluteenittomuuteen) ruokavalion hyödyt omalla kohdallaan etten tietenkään täysin teilaakaan tätä. Omalla kohdalla hyötyjä ei kuitenkaan näkynyt ja jos näkyikin niin väitän että se syy piili ihan muualla kuin maidossa.

Maitorahkan suurkuluttajana hämmästyin että elämä ilman tuota kyseistä ainetta ON mahdollista. Jos jotain kuitenkin tästä kokeilusta jää käytännöksi niin saattaa olla että käytän maitokahvina jatkossakin kevennettyä soijaversiota – se vain on paremman makuinen kuin tavallinen maito. Lisäksi ainakin toistaiseksi aamuni alkavat edelleen kasviproteiinipirtelöillä kun kerta ainesosia edelleen löytyy (ja aamuisin aina jaksaa tsempata vähän enemmän kuin illalla tuon ruoan suhteen).

IMG_3000-1024x683

 

11 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Itse kokeilin maidotonta vuoden alussa ja minun piti lopettaa se koska huomasin vaikutuksia, valitettavasti en positiivisia; kynteni alkoivat lohkeilemaan tosi pahasti vaikka kuvittelen syöväni terveellisesti. Toisaalta en käyttänyt mitään maidon korvikkeita (soija-,riisi-, tai mantelimaitoja- näissä kaikissa on käsittääkseni lisätty kalsiumia)

 2. Mirkku kirjoitti:

  Ihan samat tuntemukset – eli maidottomasta ei mitään konkreettista hyötyä myöskään minulle! Kaikkea kohtuudella – se taitaa olla se paras tie 🙂

 3. mumuska kirjoitti:

  Elämä ilman maitoa tai heraproteiinia on täysin mahdollista ja terveellisempää kuin sen kuluttaminen. Olen ollut maitoallergikko (myös muna) jo kolme vuotta enkä voisi enää kuvitellakaan palaavani takaisin maitoelämään. Oloni on kevyempi kuin ennen allergioiden puhkeamista ja oletettavasti rasva-arvoni ovat myös parantuneet vegaaniuuden myötä. Maidottomasta ruokavaliosta johtuen käydän varmuuden vuoksi iLife:n Vegetaristin ravintolisää turvatakseni B-vitamiinin ja kalsiumin saannin.

  Uskon, että pelkkä muutaman viikon kokeilu ei tuo kaikille ”Haluttuja” muutoksia, mutta kun siitä tulee elämäntapa, niin muutokset ovat pysyvämpiä. Lisäksi se, että jotenkin ”odotit” näiden viikkojen aikana muutosta voi nimenomaan vaikuttaa siihen, ettei kehossasi tapahtunut merkittäviä muutoksia. Ihmisen mieli on yllättävän voimakas.

  Oletko harkinnut vegaani-kokeilua?

  • jennie kirjoitti:

   Voi olla että tässäkäin on perää; Liikaa painetta kokeilulle = minimaaliset hyödyt. Samoinhan se toimii diettaamisessakin että kun liikaa asettaa paineita ei koko hommasta välttämättä tulekaan yhtään mitään. En tosiaan epäile ettäkö tämä ei toimisi, tai olisi hyödyllinen mutta en vain ole varma onko se minua varten, ainakaan vielä tällä testiajalla. Mitä vegaaniuteen (taipuuko se edes noin) tulee niin joudun myöntämään etten ole asiaa edes harkinnut. Vaikken mikään ”tolkuton” lihansyöjä olekaan niin ajatus siitä että ne, maidot ja munat jäisivät kokonaan ruokavalioni ulkopuolelle tuntuu liian hurjalta. Tiedän, kasvikunnan puolella on paljon hyviä ja varteenotettavia proteiininlähteitä (koska se on teiotysti usein se ensimmäinen pelko että mitä tapahtuu proteiininsaannille) ja olenkin niitä muutoin pyrkinyt ruokavaliooni lisämään.

 4. Mau kirjoitti:

  Eikös se, jos odottaa tuloksia tarkoittaisi ennemminkin sitä, että niitä tuloksia on huomaavinaan vaikkei mitään tapahtuisi oikeasti, ts. klassinen placebo-efekti? Viitaten siis tuohon ylempään kommenttiin.

  No, joka tapauksessa oikeasti kiva lukea tämmöisestakin kokemuksesta! Nyt tuntuu tosiaan olevan niin pannassa kaikki maitotuotteet ja viljat, että mulle tulee itselle jotenkin viallinen olo kun nämä sopivat ihan mainiosti – mun maha ei esimerkiksi ole ollut aamulla ikinä niin litteä kuin edellisenä iltana iltaruoaksi syömien amerikkalaisten pannareiden (valkoista vehnäjauhoa, piimää) jälkeen 😀 Enemmänkin liiallinen proteiininsaanti tuntuisi mulla jotenkin liittyvän tuommoiseen turvotukseen jota ajoittain esiintyy, mutta ihan varmoihin tuloksiin en ole vielä päässyt.

  Mutta maitorahkaa hyvällä omalla tunnolla täälläkin! <3

  • jennie kirjoitti:

   Kyllä, luulin itsekin olevani lähes ainokainen maitotuotteita hyvillä mielin syövä, joten varmasti tulee tarpeeseen tämä toisenlainenkin kokemus. ps. Pannareita, nam!

 5. Roosa kirjoitti:

  Olen ollut jotenkin skeptinen ton maidottoman kanssa alusta saakka. En todellakaan ala väittämään, ettäkö monien kokemat hyödyt maidottomasta eivät olisi heille todellisia. Mutta luulen, että ne jotka ovat eniten maidottomasta hyötyneet, ovat jollain lailla olleet yliherkkiä maitotuotteille. Taikka sitten he ovat oikeasti käyttäneet aivan älyttömiä määriä. MInusta kaikkiin ruoka-aineisiin pätee sama sääntö, että överit on överit. JOPA kasviksissa! Joskus kun rouskuttelen ämpärikaupalla vihreää niin kyllä vatsa soi sen jälkeen. Itse koitin maidotonta myös pari viikkoa (pitihän sitä nyt kokeilla kun kerran kaikki muutkin), tosin käytin heraa tuona aikana.. Mutta en huomannut mitään muutosta. Maitotuotteiden käyttö on minulla kuitenkin kohtuullista, aamupuurossa raejuustoa ja joskus rahkaa tai maustamatonta jogurttia välipalaksi (plus se hera palkkarissa). Toki ”piilomaitoa” tulee syötyä, haha. Tuntuu, että koska ihmisillä on oikein syömisen taito kadoksissa, niin aina keksitään joku uusi trendi mitä tulee karsia ruokavaliosta. Samat tyypit, jotka karppasi muutama vuosi sitten, on nyt maidottomalla. Mitähän seuraavaksi, jätetään pois kaikki punaiset ruoka-aineet, koska ne on syypäitä meidän lihomiseen ja valtion salajuoni että kaikista tulisi läskejä? 😀

 6. Fredu kirjoitti:

  Luulen, että vatsaongelmasi johtuvat viljatuotteista. Olen itse jättänyt kaikki viljatuotteet viisi vuotta sitten, kun aloitin karppaamisen. Minulla oli todettu laktoosi-intoleranssi, mutta kun jätin kaikki viljatuotteet huomasin, että pystyin syömään kaikkia maitotuotteita ongelmitta. Kannattaa kokeilla jättämällä kaikki leivät, leivonnaiset, pastat ja ylipäänsä ”terveelliset” täysjyvätuotteet kuukaudeksi, niin huomaat varmasti eron. Jos tuntuu, että leivästä ei pysty luopumaan, niin kannattaa valita 100% kauraleipää, jossa gluteenin määrä minimaalinen. Suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan Eroon vehnästä (Wheat Belly) / William Davis

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.