Hae
My Project Is Me

Muistetaan monipuolisuus, liikunnassakin

Monipuolista liikkumista ei pidä unohtaa, vaikkei siitä niin kovin usein puhutakaan. Myönnetään heti alkuun, en ole itse mikään hyvä esimerkki ja kaikki liikkumiseni onkin jo pidemmän aikaa keskittynyt aivan liikaa kuntosalilla käymiseen. Toki siellä salilla voi tehdä paljon muutakin kuin vain nostaa niitä painoja mutta en väitä että minä olisin sellaista tehnyt.

P1160312

Liikkumisessahan on lähtökohtaisesti kyse kolmesta eri osa-alueesta: voimaharjoittelusta, liikkuvuudesta ja hapenottokykyä kasvattavasta aerobisesta harjoittelusta. Kun tavoitteena on hyvä olo ja toimiva kroppa, harjoitetaan kaikkia kolmea sopivassa suhteessa mutta valitettavan usein jokin osa-alue jää vähemmälle huomiolle kuin muut. Omalla kohdallani on päivänselvää että ne ovat olleet kaksi viimeisintä eli liikkuvuus ja aerobinen harjoittelu. Olen kuitenkin hieman tsempannut ja alkanut käydä kahdesti viikossa 45-60min kestävällä kävelylenkillä. Venyttely on sensijaan edelleen pikaista, treeninjälkeistä palauttelua.

P1160315

Kaikkihan eivät kaikkia kolmea osa-aluetta edes varsinaisesti harjoita, vaan treenaavat puhtaasti tavoitteiden mukaan. Esimerkiksi maksimaalista lihaskasvua tavoittelevat jättävät usein aerobisen liikunnan kokonaan mutta perusharrastajien olisi hyvä muistaa monipuolisuus. Lähtökohtaisesti hyvä peruskunto, joka rakennetaan helpoiten peruskestävyysalueella aerobisesti, auttaa parantamaan suorituksia myös muilla osa-alueilla. Siitä hyvästä olosta ja arjen jaksamisesta puhumattakaan. Liikkuvuuden hyödyt taas ovat estämässä lihasjumeja vaikkei mitään erityistä notkeutta kaipaisikaan. Ja mitä lihaskuntoon tulee, niin kukaan tuskin nykypäivänä enää kieltää sen hyödyllisyyttä jo ihan hormonitoimintaa ajatellen. Ja kaikki seikat toki vain muutamia mainitakseni, ilman että mitään osa-aluetta korostettaisiin erityisten tavoitteiden kautta.

P1150732

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.