Hae
My Project Is Me

Tiedä mitä syöt

Moi,

 

 

Minä olen mainoksen uhri, ainakin osittain. Jokainen varmasti tietää Subway- ketjun. Jos joku ei ole vielä huomannut niin tälläkin hetkellä tv:ssä pyörii mainoskampanja, jossa menestyneet suomalaisurheilijat mainostavat ketjua terveellisenä ruokavaihtoehtona. Yksi mainoskampanjan henkilöistä on upea Ewa Wahlström, joka on mielestäni toiminut ketjun mainoskasvona jo useamman vuoden.  Toinen paikka missä Subway on ainakin menneinä vuosina ollut vahvasti esillä on Amerikan suurin pudottaja.  2Subway, urheilijoiden virallinen ravintola” – kuuluu tämänhetkisen mainoskampanjan slogan.
Kuva täältä
Kuva täältä
Ymmärrettävistä syistä tämäntyyppiset ohjelmanäkyvyydet sekä mainoskampanjat saavat herkästi syntymään mielikuvan terveellisestä ruokavaihtoehdosta. Eikä tilanne missään nimessä aivan mahdoton olekaan mutta melko tarkkana saa olla jotta terveellisyys toteutuu.

 

Sanomattakin on varmaan selvää tässä vaiheessa että poikkesin Subwayn kautta. Ajattelin että salaatin kanssa saisin jotain edullista, vaivatonta ja nopeaa syötävää, jota ei itse täytyisi valmistaa. Päädyin päivän subiin, jonka mielessäni kuvittelin olevani grillattua kananrintaa, kuten maanantaisin on tapana.  Näin varmasti olisi ollutkin, ellei päivä jolloin Subwayssä kävin, olisi ollut tiistai. No tämä selvisi vasta kotona kun en jostain syystä juuri leivän kasaamishetkellä tutkaillut mitä sinne väliin meni. 

 

Kaikki siis alkoi tilaushetkellä hyvin ja valitsin leiväksi täysviljan ja sanoin ”ei” juustolle. Kastikkeen kohdalla jostain syystä mieleni herpaantui ja sanoin että mitä tahansa sinne sopii, voi laittaa koska syön niin harvoin subeja, etten tiedä kastikkeista mitään. Sain chilimajoneesia. Harmittelin tätä mielessäni jo paikan päällä mutta päätin hyväksyä tappioni ja viedä subin kotiin syötäväksi. 

 

 

 

Hyvältähän tämä kieltämättä maistui ja puolikas (15cm) subi oli oikein riittävä. En kuitenkaan päässyt yli siitä etten oikeastaan tiedä paljonko kaloreita tuli nautittua ja niinpä etsin tiedon käsiini subwayn nettisivuilta. Vastaus oli järkyttävät 438kcal ja tämä ei edes sisällä käsittääkseni valittua kastiketta!  A-P-U-A!
Paremmalla valinnalla olisin selvinnyt vähemmällä kalorimäärällä kun täytteenä olisi tosiaan ollut esimerkiski oletettu grillattu kananrinta. Samoin kastike olisi ollut syytä jättää kokonaan pois. Pienellä lisäviitseliäisyydellä olisin ihan yhtälailla paistanut kotona munakkaan ja selvinnyt ainakin puolella kalorimäärällä. Muistanpa taas minkä vuoksi kokkailen omat ruoat työpaikalle enkä harjoita lounasravintoloita.

22 kommenttia

 1. Marja kirjoitti:

  Olen ollut Subwaylla töissä ja rehellisesti sanottuna ei taida vähäkalorista subia saada muuten kuin vegesubina ja tietty ilman juustoa ja kastikkeita. Sinänsä ovat ihan jees leipiä, mutta kun se ”subimaisuus” tulee juuri niistä kastikkeista tai tietyistä lihayhdistelmistä. (Ei silti, jos normaalisti syö 4000kcal päivässä, niin subit ovat oiva vaihtoehto)

  • Anonymous kirjoitti:

   kuinka paljon kaloreita suunnilleen on tuossa vegesubissa? 🙂 kiitoksia vastauksesta!

  • Crunches not Cookies kirjoitti:

   Vegepihvi – kokojyväleipä, salaatti, tomaatti, sipuli, paprika, tuorekurkku ja juusto = 437kcal. Hot Louisiana kastike +1 kcal.

  • Marja kirjoitti:

   Jotakuinkin näin, tosin vegesubilla tarkoitin ihan sitä perussubia pelkillä tuoreilla kasviksilla. Vegepihvissä muistaakseni ihan mukavasti rasvaa mukana..

  • jennie kirjoitti:

   Niin, siis onhan niitä tosiaan huonompiakin vaihtoehtoja olemassa. Ja mitä subin omiin sivuihin on uskomista niin se subi pelkillä kasviksilla sisältää 231kcal ja edelleen epäilen tämän olevan ilman juustoa ja kastikkeita. Käytännössähän kalorit kertyvät pääosin itse leivästä sillä kasviksissa (oliiveja lukuunottamatta) ei itsessään tietenkään nootä pahemmin ole.

 2. Miru kirjoitti:

  Mä olen elämässäni syönyt 2krt Subbarilla.. Ei houkuttele jo siksi, että teen ruoat aina itse. Pääasiassa karppaan(välttelen jauhoja ja gluteiinia, perunaa ja riisiä). Liikunnan huomattava lisääminen on elämän remontissa. Sainkin jo edellisessä vastauksessa hyviä vinkkejä treenamisesta ilman salijäsenyyttä. Haluaisin tietää enemmän treeninjäljeisestä ravinnostasi. Itse syön yleensä rahkaa, marjoja, raejuustoa sekä tonaattia, paprika ja pari kananmunaa. Olisiko syytä hankkia jotain protsku tai palautusjuomia? En ole koskaan käyttänyt niitä ja mietin olisiko syytä? 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Rehellisesti en ihan mahdottomasti ole noihin palautusjuomiin perehtynyt vaikka käytänkin siis itse palautusjuomaa. Oma juomani on sekoitus proteiinijauhetta sekä valmista palautusjuomajauhetta, joka siis sisältää proteiinin lisäksi hiilihydraatteja. Hiilihydraattien tarkoitushan on täyttää rankan harjoittelun jälkeiset energiavajeet sekä auttaa palautumaan tehokkaammin. Palautusjuoman tärkeys kait riippuu pitkälti treenistä itsestään. Pitkän aerobisen jälkeen musitan joskus jostain lukeneeni että suositellaan kiinteää ruokaa ja lihaskunnon jälkeen nestemäistä ravintoa. Ja monien tutkimusten mukaanhan maito on kaikkein parasta 🙂 Mutta siis en oikeasti usko että palautusjuoma on välttämätön, itsellä se on kuulunut mukaan vain siksi että minulla on treenailun jälkeen niin järjetön nälkä että jotain on pakko saada :DVoisin näihin kotitreenailuihin palata vielä blogin puolella vaikka aiheesta kirjoitellut olenkin jo aiemmin. Samoin voisin paneutua hieman tuohon palautusjuoma-asiaan ja palata myös sen kanssa.

  • Miru kirjoitti:

   Hyvä hyvä 🙂 mä jo kotijumppa innostuspuuskassa tilasin kaksi Jillian Michaelsin dvd:tä kotiin. Tosin eka tason löysin (30 day jotain..) youtubesta, joten klo on herättämässä 4.45 niin voin tehdä sen ennen aamuhommia 🙂 Olen hyvinkin aamuihminen 😉

 3. Rimma kirjoitti:

  En ole vuosiin syönyt Subissa muuta kuin pari kertaa salaatin. Kyllä on minun mielestäni terveellisyys niistä eväistä kaukana 😀 Siis jo ei katsota pelkkiä kaloreita vaan ihan jo sitä ravintosisältöä. Ei se ”täysjyväviljakaan” niin kovin täysjyvää ole, ainakaan minun mielestäni. Mutta hyvä herkku herkutteluun (:

  • jennie kirjoitti:

   No ei onneksi kuulu ihan jokapäiväiseen ruokavalioon itsellänikään 🙂 pakko vielä mainita etten nyt sentään naiiviuttani kuvitellut leivän ihan ”ilmainen” kalorien suhteen olevankaan mutta kyllä tuo lähes 500kcal määrä silti hurjastutti.

 4. HH kirjoitti:

  Mutta voittaa noi siltti hamppari-ateriat 🙂 Ja jos valitsee sen kalkkuna-version, niin ei siinä mun käsittääkseni paljon kaloreita tuu. Tai no, ainakaan, jos ei ota juustoa ja kastikkeita 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ehdottomasti voittaa, eli jos niihin vertaa niin todellakin kyseessä on terveellinen vaihtoehto 🙂 JJa tosiaan, täytteillä on merkitystä.

 5. Anonymous kirjoitti:

  Mää syön lounaalla ja päivällisellä 500-600 kaloria kerralla! Ehkä mulle tuo voisi olla ihan ok vaihtoehto. 🙂 Kun en karppaakaan. Mut noiden päivän subien kanssa pitää olla tarkkana, itekkin sain joskus tuplasalamin tai jonkun, vaik luulin, et päivän subi ois just joku kana tai kalkkuna! x)

  • jennie kirjoitti:

   Tämä oli varmaan juuri se samainen tuplasalamisubi – siis varmasti juuri se kaikkein mahdottomin vaihtoehto 🙂 Mutta kuten sanottu, kyllä se maistui hyvälle ja harvoin syötynä sopii herkutteluun tai ttosiaan kertaluontoisena suurempikaloriseen ateriaan.

 6. Mimmu kirjoitti:

  Mä olen aina kokenut subit sellaisina herkkuruokina, jollaisen voi vaikkapa keskimäärin kerran kuussa nappasta mukaan. Jos/kun et ilmeisesti ole mitään rasvaruokia aikapäiviin syönyt, niin ajattele että tuo oli sinun satunnainen herkuttelu, joka ei ole pahaksi 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Jäin oikein miettimään että taitaa edelliskerta olla ollut marras-joulukussa pikkujouluristeilyn yhteydessä. Kerran puolessa vuodessa siis, ei paha 😀

 7. Amanda kirjoitti:

  Mä olen Subin suurkuluttaja! Ja mun mielestä lounas saa helposti sisältää 500-600 kaloria, eli toi reilu 400 kaloria ateriasta ei ole mitenkään paha mielestäni?

  • jennie kirjoitti:

   Siis ei subi tosiaan ole pahin vaihtoehto kaikista ja riippuu toki miten muutoin syö ja tarvitsee syödä, että voiko sen sisällyttää päivän aterioihin vai ei 🙂

 8. Anonymous kirjoitti:

  namnam! itse nautin subeja melko usein enkä pode niistä mitenkään huonoa omatuntoa 🙂 parempi se on kuin joku hampurilais/ranskalais-annos. Ja muutenkin kun tulee liikuttua ihan suht hyvin niin voi hyvällä omalla tunnolla syödä subin kun siltä tuntuu 🙂 ja ihan juuston ja kastikkeen kera! eihän ne muuten eroa tavan sämpylästä ollenkaan xD !

  • jennie kirjoitti:

   No on toki parempi.. Ja ainahan voi hakea terveellisempää ja terveellisempää kunnes päätyy syömään pelkkää ruohoa 😀 (no ehkei sentään mutta kärjistettynä kuitenkin..).

 9. Anonymous kirjoitti:

  Siis toi subihan on aivan loisto ruokaa, ottaa vaikkapa kalkkuna subin ja se on sen 285 kcal + juustot ja kastikkeet, ei kyllä yhtään paha. Ja vaikka se olisikin sen 400 niin se on silloinkin tosi hyvä lounaaks, koska sillä jaksaa. Ja kuten monet tietää niin reilut annokset kuuluu syödä aamupäivästä 🙂

  • jennie kirjoitti:

   En itsekään ole viimeaikoina ollut ihan yhtä kriittinen kuin kesällä mutta, saahan tuolla 400kalorilla toki paljon paremmankin annoksen aikaan kuin subin:) Samaan hengenvetoon voin kuitenkin vielä todeta että olen aktiivisesti käyttänyt työpaikalta saamiani subin lahjakortteja tässä syksyn ja talven aikana ja kokeillit ilman sen suurempia omatunnontuskia kaikkia uusia makuja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *