Hae
My Project Is Me

Kevyemmin kotona

 

Moi,
Jatketaan tuon aiemman herkkupostauksen siivellä samasta aiheesta, tosin nyt puhutaan käytännöntason vinkeistä arkiruokailuun.
Mielestäni jokaisen meistä tulee syödä hyvin, eli sellaista ruokaa josta nauttii. Syöminen kun nyt sattuu, ainakin omasta mielestäni, olemaan yksi elämän suuria iloja. Jos rakkaus ruokaan näkyy myös vyötäröllä, niin sitten täytyy tietysti miettiä pienoista hienosäätöä ateriointiin. Tässä taas näitä muutamia omalla kohdalla toimivia pikkukikkoja.
 
 
Syö paljon kasviksia ja vihanneksia. Itsehän pyrin täyttämään ruokaillessani lautasesta vähintään puolet salaatilla ja/tai kasviksilla. Paitsi että nämä luonnonantimet sisältävät vähän energiaa, ne sisältävät myös paljon elimistölle tärkeitä ravintoaineita sekä kuituja.
           Juo vettä. Niin yllättävää kuin se onkin niin osa ”nälästä” on myös janoa, jolloin ruokaillessa on hyvä muistaa myös juoda tarpeeksi. Vettä tulisi juoda muutenkin myös päivänmittaan ruokailujen välissä.
      Syö proteiinia. Itsehän syön proteiinia käytännössä joka aterialla. Proteiini pitää nälkää mielestäni todella hyvin. Välipaloina syön yleensä maitorahkaa tai smoothieta (maitorahkasta ja proteiinijauheesta), pääruokana jotain lihaa kasvisten kanssa ja illalla usein vielä joko raejuustoa tai kananmunaa.
Mausta ruokasi. Jälleen ehkä hieman hassu ohje mutta toimii. Käytän nykyään melkoisen paljon hyväkseni erilaisia yrttejä ja mausteseoksia, en niinkään suolaa, laittaessani ruokaa. Näin saan aikaan paljon erilaista vaihtelua ruokieni makuun. Chilin, tai voimakkaiden mausteiden yleensä, väitetään myös kiihdyttävän elimistön kalorinpolttoa sekä vähentävän syödyn ruuan määrää. En sitten tiedä tästä.

 

 
 
 
Syö vatsa täyteen. On oikeasti tärkeää syödä tarpeeksi, muutoin sitä vain huomaa hivuttautuvansa syömään uudestaan.  Muista että annoskokoa voi kummasti kasvattaa lisäämällä kasviksia enemmän ruokavalioon. 

Tarkkaile kaloreita. Itse en niitä enää varsinaisesti laske ihan vain johtuen siitä että olen vuosien saatossa oppinut melkoisen määrän suurpiirteisiä aroja eri ruoista ja ruoka-aineista. Kaupassa kuitenkin tutkin uusien tuotteiden kalorit ja muut ravintoarvot joka kerta. Painonvartijoiden oppien mukaan en kasvisten ja vihannesten kaloreita käytännössä laske lainkaan, sen verta vähäisiä ne ovat. Hedelmät ovatkin sitten toinen juttu, sillä ne sisältävät melkoisesti myös sokeria.  Kalorien tarve riippuu täysin omasta koosta ja aktiivisuustasosta. Itse syön noin 1400-1800kcal/päivä. 

Vaihda kevyempään. Kalorien säästämiseksi kannattaa tarkastaa myös kaupan kevytversiot. Ei kuitenkaan pidä suinpäin mennä ostamaan kevyttuotetta vaan tarkasta aina ensin että rasvan vähentämistä ei ole korvattu sokerilla, eli tutustu ravintoselosteeseen.

 

 
 
 
Syö purkkaa aterian päätteeksi. Tämä auttaa ainakin minulla tekemään selvän päätöksen aterioinnille. Kaikenlisäksi se tekee hyvää hampaille. Purkkaa voi toki nautiskella muutenkin, varsinkin jos muka tekee jotain mieli
Juo teetä. Olen kahvinjuoja mutta kahvin kanssa sopii, mukamasti, todella hyvin joku pieni suklaa tai muu herkku.. Teen kanssa taas ei, mielestäni tee on parasta sellaisenaan – ilman sokeria tai muita lisiä. Tee jotenkin rauhoittaa hetken ja sopii monesti kokeilemisen arvoiseksi ideaksi kun jotain muka tekee mieli vielä ihan vähän..
 
 
Valmista ruokasi itse niin tiedät mitä syöt. Saat ravinnollisesti monipuolisemman ja raikkaamman, sekä uskaltaisin väittää myös että paremman makuisen, annoksen kuin kaupan eineksiä ostaessasi. Keventämisen kirjo itse valmistettuna on valtava! Voit tehdä lempiherkuistasi (mukaan lukien pizzat ja hampurilaiset) loputtomiin erilaisia ja kevyempiä versioita – luovuuttaa siis kehiin! 

Jos kuitenkin syöt ulkona niin pidä mielessä aiemmin lukemasi. Esimerkiksi työpaikkalounaalla on helppo koota kevyt, ravitseva annos keräämällä lautaselle paljon salaattia, kasvisruokailijoille tarkoitettua lisuketta sekä tarjolla olevaa lihaa tai kalaa.  A la carte-ravintolassa, taas mahdolliset kastikkeet kannattaa pyytää erikseen ja kermaperunat (tai ranskalaiset) pyrki vaihtamaan terveellisempään vaihtoehtoon.
Siinäpä muutama ajatus mitä tuli mieleen. Jos jollakulla on hyviä lisäideoita tai huomaa jonkun oleellisen ajatuksen puuttuvan niin kommentoidakin saa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.