Hae
My Project Is Me

Haaveena pyöreät pakarat ja litteä vatsa?

Moi,

Kehonhuolto, tuo ihana ajatus mutta melkein mahdoton tehtävä. En usko että on kovinkaan montaa kanssatreenaajaa, kuka voisi käsi sydämellä sanoa venyttelevänsä tarpeeksi. Yksi oleellisessa osassa oleva osa-alue on lonkat, jotka niin istumatyöläisellä kuin kovaa treenaavalla joutuvat kovalle koetukselle. En itsekään myönnä olevani mikään malliesimerkki (itse asiassa kaukana siitä) mutta kun jumia alkaa olla jo enemmän kuin tarpeeksi on viimeistään pakko tehdä jotain. Vaikka itselläsi ei tämänkaltaista pakottavaa tarvetta olisikaan niin seuraavat kolme seikkaa saattavat saada venyttelysykäyksen sinuunkin.

kuva(51)

Kireät lonkat saattavat estää pakaran pyöristymisen. Kyllä vain, kun lonkka-alue on tarpeeksi kireänä, ei pakara-aluetta saa aktivoitua treenissä tarpeeksi ja treenistä hyöty menee osittain ihan hukkaan. Lisäksi tämä saattaa altistaa selkäkivuille kun väärät lihakset kuormittuvat enemmän kuin pitäisi.

kuva(53)

Kireät lonkat saattavat aiheuttaa pömppövatsan. En kuollaksenikaan muista mistä lähteestä tämän tiedon löysin mutta olin niin järkyttynyt että se tärkein asia jäi kuitenkin mieleen : kireät lonkat = pömppömaha. Lähinnä kait tässäkin on kyse kireiden lonkankoukistajien mahdollisesti aiheuttamasta huonosta ryhdistä ja sitä kautta ulkonevasta mahasta mutta yhtäkaikki, ihan riittävää syy venytellä!

kuva(55)

Liian kireät lonkat saattavat altistaa virtsankarkailulle kovassa ponnistuksessa. Itselläni tämä ei onneksi tällä hetkellä ole ajankohtaista mutta historiasta löytyy myös sellaisia aikoja kuin näin on käynyt. Kyse ei ollut heikoista lantionpohjanlihaksista ja vaiva yllätti minut juuri silloin kuin olin elämäni kunnossa ja tottunut treenaamaan kovaa (ainakin silloisella mittapuullani). Takana oli jo hyvän verran saliharjoittelua eli vaiva seurasi vasta toivottujen tulosten (lihaskehitys) myötä.

kuva(54)

Tässä on ehkä TOP-3 syytä sille miksi kehonhuoltoon, ja erityisesti lonkan alueeseen, kannattaa panostaa meistä ihan jokaisen – varsinkin minunkaltaisteni laiskimusten, jotka mielellään sen osa-alueen skippaavat.

4 kommenttia

 1. Maare kirjoitti:

  Eipä sitä kehonhuollon merkitystä ikinä meinaa muistaa, muka tosi reippaasti venyttelee ja rullailee mutta sitten se taas hetken päästä unohtuu. Tän postauksen luettuani muistin taas miten tärkeää se venyttely oikeasti ois. 🙂

 2. Mari kirjoitti:

  Itse kuuluun siihen vähemmistöön, joka venyttelee useasti ja kunnolla. EN voisi kuvitellakaan elämää ilman venyttelyä!
  Venyttelen n. joka toinen päivä 30 min. Ja lisäksi päivittäin taukovenyttelyä töitten ohessa. Varsinkin tuo lonkan alua on tärkeä! Ihan tuntuu, että kun lonkkia venyttelee, että ajatuskin juoksee taas nopeammin, kun veri alkaa taas kunnolla kiertää kehossa. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ihan mahtavaa että sinunkaltaisia on oikeasti olemassa:) Ehkä ensi vuoden lupaukset voisivatkin liittyä tähän teemaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.