Hae
My Project Is Me

Voiko vaakaan luottaa

Voiko vaakaan luottaa? Tätä asiaa pohdiskelin tänään, kun maanantaiseen tapaan vaa’alle astuin punnitsemaan oman viikkopainoni.

Lisää aiheesta: Mitä paino ja vaakalukema minulle merkitsevät

En olisi halunnut astua vaa’alle mutta tein sen silti

Rehellisesti, minua ei houkuttanut vaa’alle astuminen tänään lainkaan ja ajattelin jo että skippaan sen kokonaan. Syykin tähän oli selvä: Huonosti sujunut viikko niin ruokailujen kuin liikuntojenkin suhteen. En sen tarkemmin tässä yhteydessä aio ruotia tuota asiaa, vaan palaan siihen erikseen. Erilaisten valintojen seurauksena oma oloni ei ollut mitenkään kepeä ja koska en suoraan ollut tehnyt mitään erityistä tavoitteideni eteen, ei vaa’alle astuminen houkuttanut yhtään.

Mietin kuitenkin sitä, että haluan olla asian suhteen rehellinen niin itselleni kuin muille. Yhtälailla kuin hyvät viikot, myös ne vähän heikommat kuuluvat elämään eikä vaa’alle astumattomuus tee asioita tekemättömäksi. Siispä astuin tuttuun maanantaiseen tapaan vaa’alle punnitsemaan itseni. Yllätykseni oli suuri, kun vaaka näyttikin lukemaa 68,4kg eli -400g edellisviikkoon nähden. Ja siitä heräsikin kysymys: Voiko vaakaan luottaa?

voiko vaakaan luottaa

Voiko vaakaan luottaa

Punnitsen itseni aina samassa paikassa, suunnilleen samaan aikaan ja samana viikonpäivänä sekä samalla vaa’alla. Olen siis siinä mielessä pyrkinyt stabilisoimaan ympäristötekijät ja näiltä osin vaakaan voi luottaa. Toki, tekniikka voi joskus pettää mutta lähtökohtaisesti tulokseen voi luottaa.

Se mitä tulee kuitenkin huomioida, niin vaaka kertoo vain sen, mitä sillä hetkellä satut painamaan. Meistä jokaisen paino koostuu sekä kehon luista ja elimistä, lihaksista ja rasvasta sekä näihin kaikkiin sitoutuneesta nesteestä. Se mitä taas vastaavasti sillä hetkellä satut painamaan, riippuu paitsi näiden suhteesta myös siitä, paljonko nestettä kehossa sillä hetkellä on. Nesteen määrä on se mikä vaihtelee ihan luonnostaan ja sillä mitä syömme tai miten liikumme saattaa olla siihen vaikutusta. Vaihtelu on luonnollista eikä neste olekaan se, mitä haluamme ensisijaisesti painoa pudottaessa pudottaa.

voiko vaakaan luottaa

Pudotetut kilot: nestettä vai rasvaa

Toiveena jokaisella on varmasti pudottaa ylimääräistä rasvaa. Kuten yllä kuitenkin kirjoitin, näyttää vaaka kokonaispainomme eikä se osaa eritellä siitä pelkkää rasvan osuutta. Yksinkertaistetussa mallissa rasvaa palaa, kun energiaa kulutetaan enemmän kuin sitä saadaan ja taas vastaavasti rasvan määrä lisääntyy, kun energiaa saadaan yli oman tarpeen. Todellisuudessa mekanismi ei ihan näin yksinkertainen taida olla mutta yksinkertaistetusti tämä on uskoakseni edelleen ihan voimassaolevaa faktaa.

Vaaka ei siis tosiaan ota kantaa siihen, onko muutokset painossa johtuvia mistä seikasta mutta mitä pidempään tuloksia seuraa, sen varmempi voi olla että ainakin osa pudotetuista kiloista on rasvaa. Tällekin on ihan puhdas maalaisjärjellä ajateltavissa oleva logiikka, sillä viikko toisensa jälkeen kehosta ei vain yksinkertaisesti voi kadota nestettä. Olen nyt itse pudottanut painoani vajaa kolme kiloa tämän vuoden puolella ja vaikka en kehonkoostumuksestani tiedä, voin vannoa, että osa pudotetusta painosta on ylimääräistä rasvaa. Oliko se sitä tällä viikolla, en tiedä, eikä tosiaan sillä varsinaisesti ole merkitystä, sillä kuten tämän tekstin perusteella voi päätellä, ei yksittäinen vaa’alla käynti välttämättä kerro paljoa. Voiko vaakaan siis luottaa? Hyvä kysymys, minkä vastaus on varmasti monimuotoisempi kuin vain kyllä tai ei. Mitä sinä olet mieltä; Voiko vaakaan luottaa?

Lisää aiheesta: Yhden ihmisen vaakakapina

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.