Hae
My Project Is Me

Mittausvälineitä ja -pisteitä

Moi,On pakko myöntää että eilisen tyttöjen illan myötä minun gluteenittomaan ruokavalioon tuli pieni poikkeama kun sorruin paahtamaan vaahtokarkkeja mansikoiden kanssa. Söin samalla myös muutaman karkin ja tämä muuten niin tarkassa toiminnassa hieman harmittaa.

editedit
Mitä syvimmin kiitos kaikille valppaille ja asiaan enemmän perehtyneille lukijoilleni ,jotka osasivat neuvoa että karkeissa ollut vehnäjohdannainen ei sisällä gluteenia. Voinkin siis hyvillä mielin jatkaa edelleen gluteenitonta elämääni ja tutsutua loman aikana hieman tarkemmin siihen että mitkä vehnäjohdannaiset kelpaavat myös gluteenittomaan arkeen 🙂

En nyt kuitenkaan ajatellut päivitellä sen enempää tähän eilisestä vaan palata sellaiseen aiheeseen, josta olisi varmasti pitänyt kirjoittaa jo aikoja sitten mutta joka on taas huomenna ajankohtainen – kuukausittaiset mittauspisteeni ja välineeni.

Kuukausittain punnitsen itseni ihan perus OBH:n henkilövaa’alla. Vaaka itsessään ei sisällä mitään toimintahienouksia vaan tekee sen mihin on tarkoitettu. Punnitus tapahtuu aina samassa paikassa, aamuisin ennen kuin olen syönyt tai juonut mitään.

Rasvaprosentin mittausta varten olen hankkinut muistaakseni jo vuonna 2008 Omronin elektronisen mittarin. Samaa mittaria olen nähnyt ainakin omalla salillani. Salilla en tosin koskaan ole sillä mittauttanut itseäni sillä kehonkoostumusmittaukseen on aina käytetty ihan muita laitteita, joista onkin mainintaa tarkemmin täällä.

Lisäksihän mittaan senttejä lähinnä vaatekokotaulukon mukaisista mittapisteistä. Jos lähdemme ylhäältä alaspäin niin:

A) Rinnanympäryksen mittaan rinnan alta. Tämän tosiaan ajattelin lisätä mittauksiini, olen sitä  epäsäännöllisesti seuraillutkin.

B) Vyötärön mittaan sen kapeimmasta kohdasta

C) Navanympäryksen mittaan välittömästi navan alta, vatsanseudun leveimmästä kohdasta. Tämä on henkilökohtaisesti itseäni eniten kiinnostava mittauspiste. Joissain vanhimmissa teksteissä tämä on mitattu lantioksi koska epäilin sen olevan varatloni levein kohta. Jos näitä kahta ympärysmittaa ei siis ole eritelty niin kyse on tästä mitasta.

D) Lantion mittaan sen leveimmästä kohdasta, en takapuolen päältä mutta siitä kohdasta mihin lantiomittaiset housut jotakuinkin asettuvat.

E) Reidet mittaan niiden leveimmästä kohdasta.

Huomenna siis sitten näiden mittausten pariin!

13 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  HeiIhmettelin tässä, että mikä sinun illan herkuttelussa kaatoi gluteenittoman ruokavalion? Minulla itselläni on vasta todettu keliaakia ja olen elänyt siinä uskossa, että mansikat ainakin ovat gluteenittomia:) ja kaikki minua vastaantulleet vaahtokarkit myös.Olen muutaman viikon seurannut sinun blogiasi; mahtavaa ja motivoivaa tekstiä. Joka päivä pitää kuulumiset tarkistaa. Varsinkin kuvat ja niiden muutos motivoi omassa raskauden jälkeisessä vauva-arjessa. Minulla treeni alkaa taas syksyllä ja normaalimittoihin olisi tarkoitus päästä jouluun mennessä.Sanni

  • jennie kirjoitti:

   Nuo vaahtokarkit sisälsivät vehnästä peräisin olevaa glukoosisiirrappia ja lisäksi epäilen että niissä muutamissa karkeissa tuota oli myös. Ainakin kun omaa tämänhetkistä lempparikarkkipussiani (Fazerin Muumit) tutkailin niin niissä oli köytetty jotain vehnäperäistä ainetta.. Vaahtojarkit olivat muuten Lidlistä eli täytynee tutkia nuo muut.

  • Anonymous kirjoitti:

   Tosi on, että todella monessa yllättävässä tuotteessa on käytetty kotimaisia viljoja raaka-aineena, mutta toisaalta jokin joka kuulostaa gluteenia sisältävältä ei ole sitä. Näistä esimerkkinä vehnäoras, vehnäalkioöljy sekä juuri nuo tärkkelysmakeuttajat. Myöskin ohramallas on kiellytty, mutta ohramallasuute sallittu.Todella tarkkana saa olla, ja hyvä muistinen:), kauppareissuillaan.

 2. Terveytensähoitaja kirjoitti:

  Se on hyvä mitata itse aina samasta kohtaa sillä siitä huomaa oman kropan muuttumisen.Sen vain ajattelin mainita, jos joskus menet vaikka terveystarkastukseen työterveyshuoltoon ja he mitttaavat vyötärön sekä lantion niiden välisen suhteen määrittämiseksi tai vain vyötärönympäryksen, kohdat ovat eri paikassa, kuin mistä itse mittaat ja tulokset olisivat suurempia. Vyätärön oikeaoppinen mittauspaikka samoin lantion löytyvät allaolevasta osoitteesta.Mutta kuten sanoin on hyvä mitata aina siitä mistä on mitannutkin, jotta luvut ovat vertailukelpoisia.http://kuntoplus.fi/hyvinvointitestit/vyotaron-ja-lantion-suhde

 3. Anonymous kirjoitti:

  Minäkin mietin, että mikä noissa sun syömisissä ei ollut gluteenitonta? Itsekin olen nyt ollut viikon gluteenittomalla ja katson onko tästä mitään hyötyä atoppiseen ihooni. Eilen kyllä oli herkkupäivä ja söin karkkia, mutta ei siinä käsittääkseni gluteenia ollut??

  • jennie kirjoitti:

   Tosiaan kuten tuossa ylempänä vastasinkin niin vaahtokarkit sisälsivät jotain vehnäperäistä ja mitätodennäköisemmin myös ne muutamat muut karkit. Vehnää löytyy kyllä yllättävistä paikoista!

 4. Anonymous kirjoitti:

  Gluteenia on vehnässä, kaurassa, ohrassa ja rukiissa, ja luonnollisesti tuotteissa joissa näitä on käytetty.

  • jennie kirjoitti:

   Juurikin näin, ja jos sisällyskuottelo jotain näistä sisältää eikä erityistä mainintaa gluteenittomuudesta ole, oletan tuotteen sisältävän tällöin gluteenia – kuten juuri nyt noiden vaahtokarkkien kanssa.

 5. Anonymous kirjoitti:

  Moikka Jennie!Ensimmäistä kertaa kommentoin blogissasi, vaikka olen sitä pitkään jo lukenut 🙂 Joten ensinnäkin kiitokset hienosta blogista! Toiseksi oli pakko tulla kommentoimaan, koska itselläni on keliakia ollut jo yli 10 vuotta. Vaahtokarkkeja on vedetty monen monta pussia tuossa ajassa!Eli suora lainaus keliakialiiton sivuilta: ”Voiko keliaakikko käyttää elintarvikkeita, joissa on tärkkelys- ja glukoosisiirappia?Tärkkelys- ja glukoosisiirappia valmistetaan vehnästä ja ohrasta, mutta gluteeni pilkkoutuu valmistusprosessissa keliaakikoille vaarattomaksi. Keliaakikko voi käyttää tärkkelysmakeuttajia.”Eli haluaisin muistuttaa kaikkia, jotka kokeilevat gluteenitonta ruokavaliota, että gluteeni pilkkoutuu monissa eri valmistusvaiheissa, jolloin esimerkiksi mainitsemassasi glukoosisiirapissa ei ole enää gluteenia itse gluteenimuodossa. Sama juttu esim. kirkkaiden viinojen kanssa, jotka kuitenkin suomalaisista viljoista valmistetaan :)Tässä vielä linkki http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/usein_kysyttya/tuotteet/

  • jennie kirjoitti:

   Enpä ole koskaan ollut onnellisempi ollessani väärässä! Myönnän että olen lähtenyt vähän soitellen sotaan, eli tutkimustyö tämän suhteen on jäänyt vähän vähäiseksi 🙂 Ehkä tässä loman aikana saisi aikaiseksi. Tästä asiasta valaistuneena kävinkin hieman päivittämässä tuota tekstiä ja olemaan tyytyväinen edelleen gluteenittomaan elämääni 🙂

 6. Anonymous kirjoitti:

  voi kun olet kaunis ja hyvässä kunnossa! 🙂 ystäväni joka on fysioterapeutti kertoi että tuo kehonkoostumus mittari joka sinullakin on ei ole kovin luotettava. Antaa toki suuntaa mutta ne joissa on myös jalka-anturit on tarkempia. tossa missä pidetään vaan kiinni niin no ne yleensä kertoo pääasiassa ylävartalon rasvasta. Ja kun naisella rasvakudos kertyy pääasiassa lantioon, pakaroihin ja reisiin..niin ei oo sitten niin tarkkaa tuossa 🙂

  • Anonymous kirjoitti:

   Yleensäkin täytyy mennä lähemmäs 10000e laitteita, jotta arvot olisi oikeanlaisia.Mutta tärkeintä näissä kohtuuhintaisissa laitteissa on se että mittari sekä mittaaja ovat aina samat, näin voidaan seurata omaa kehitystä vaikka laite näyttäisikin vähän sivuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.